Hlavní obsah

Hlasování o nedůvěře? Jasná součást Babišovy kampaně, zní z koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha hnutí ANO vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, které by se mohlo konat mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby, je podle představitelů vládní koalice jasnou součástí kampaně Andreje Babiše. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová naproti tomu trvá na tom, že akce s volbami nijak nesouvisí.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš a Alena Schillerová

Reklama

Článek

To, že ANO hlasování vyvolá, oznámila Schillerová v úterý. V pátek se koná první kolo prezidentské volby, v níž kandiduje i poslanec ANO Babiš. I když má podle premiéra Petra Fialy (ODS) opozice právo svolat hlasování o nedůvěře kdykoliv, aktuální návrh dává do souvislosti právě s blížící se volbou hlavy státu.

„Vzhledem k tomu, jaké je rozložení sil v Poslanecké sněmovně, se lze jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnutí snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu,“ uvedl předseda vlády v narážce sněmovní koaliční většinu, kvůli níž je pravděpodobné, že pokus o svržení kabinetu nebude úspěšný.

ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Domácí

Schillerová zdůvodnila postup hnutí tím, že koalice v úterý zamezila sněmovní debatě o opozičních tématech, která podle ANO trápí obyvatele. Jmenovala například dostupnost léků, financování sociálních služeb, situaci na úřadech práce a úvahy o změnách v dani z přidané hodnoty.

Žádost o svolání schůze chce ANO podat do konce tohoto týdne. Hlasování by se tedy mohlo konat mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby.

Podle předsedy poslanců vládní KDU-ČSL Marka Výborného jsou důvody ANO pro svolání schůze zástupné. „Nenechme se zmást výmluvami na komunikaci. Jde o jasnou součást předvolební kampaně Andreje Babiše. Je smutné, že k tomu zneužívá Sněmovnu. Právo na to má, stejně jako má koalice pevnou (většinu) 108 (z 200 hlasů),“ napsal na Twitteru.

„Hlasování o nedůvěře vládě mezi 1. a 2. kolem prezidentských voleb by mělo být Andreji Babišovi započítáno jako náklad prezidentské kampaně,“ glosovala krok ANO na sociální síti šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Rebelové v ANO Babiše volit nebudou. Nikomu nediktujeme, reaguje Havlíček

Domácí

Schillerová: Žádná taktika v tom není

Podle Schillerové se přítomní členové klubu shodli na vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry vládě jednomyslně. „Počítám, že během dvou dnů budeme mít podpisy sebrané,“ uvedla.

Anketa

Považujete snahu ANO vyvolat teď hlasování o nedůvěře vládě za součást prezidentské kampaně Andreje Babiše?
Určitě ano
71,8 %
Spíše ano
1,6 %
Spíše ne
2,1 %
Určitě ne
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7220 čtenářů.

Předsedkyně klubu také zdůraznila, že klub postup neprobíral s předsedou ANO a prezidentským kandidátem Andrejem Babišem, jenž byl z úterního jednání Sněmovny omluven a neúčastnil se ani schůze klubu. Uvedla, že schůzi k vyslovení nedůvěry vládě by s prezidentskou volbou nespojovala. „Žádná takováto taktika v tom taky není,“ řekla.

Podnět k vyslovení nedůvěry vládě musí podepsat nejméně 50 poslanců. Klub ANO má 72 členů. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) musí schůzi svolat podle jednacího řádu neprodleně po obdržení žádosti. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů. Koaliční tábor ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má 108 hlasů.

Babiš: Lidi mě znají, nemusím do debat. Jsem tam prakticky přítomen duchem

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám