Hlavní obsah

Počasí opět výrazně komplikuje dopravu v Česku, v Praze mají problémy autobusy

Aktualizováno

Ledovka ve středu ráno opět výrazně komplikuje dopravu i život chodců po celé České republice. Například v Praze a okolí je provoz příměstských autobusů kvůli ledovce opět výrazně omezen. Týká se to desítek linek. Některé spoje ráno vůbec nevyjely, jiné nezajíždějí do všech míst.

Foto: H STUDIO FOTO Ondřej Hájek, ČTK

Ledovka trápí nejen motoristy, ale i chodce.

Článek

Na twitteru o tom informovala Pražská integrovaná doprava (PID). Výstraha před ledovkou platí pro Prahu a větší část středních Čech do dnešních 13:00.

Autobusy jezdí odklonem, neobsluhují některé zastávky, nabírají velká zpoždění. „Největší problémy hlásí západ, především Slánsko,“ uvedl PID.

Větší množství problémů je také na Rakovnicku. Všechna omezení aktualizuje PID na svém webu. Podobná situace byla v okolí hlavního města také v úterý.

V centru Prahy vjela tramvaj na chodník

Krimi

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před ledovkou, která platí od 04:00 do 13:00 pro celou Prahu a sever a západ Středočeského kraje.

Meteorologové předpokládají zvýšenou nehodovost. Velmi opatrní by měli být také chodci, protože namrzat mohou i chodníky.

Ledovka je i na Kladensku a Mělnicku

Silnice ve středních Čechách jsou ráno holé a mokré, sjízdné se zvýšenou opatrností. Ledovka je například na Kladensku, řekl ČTK pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic. Řidiči by měli být opatrní.

Auta uvízla například u obce Mšeno na Mělnicku. Podle policie jsou nehody spíše menší, bez vážných následků. Hasiči v noci na dnešek pomáhali uvízlým řidičům u šesti dopravních nehod.

„Místy je to ledovka, v noci jsme nasadili 123 sypačů, vše je chemicky ošetřené, silnice by měly být sjízdné, samozřejmě se zvýšenou opatrností, nejvíc ledovky je na Kladensku,“ uvedl dispečer.

Hasiči zasahovali v noci na dnešek u 14 událostí, z toho u šesti dopravních nehod. „Šestkrát jsme pomáhali uvízlým řidičům a ve dvou případech řidičům, kteří kvůli náledí nemohli pokračovat v cestě,“ uvedli středočeští hasiči na twitteru.

Podle krajské policejní mluvčí Barbory Schneeweissové se v regionu stalo od úterý 6:00 do dnešních 6:00 celkem 106 dopravních nehod. „Průměrně máme tak 80, takže ledovka udělala své,“ řekla mluvčí. Od pondělí do úterních 6:00 evidují policisté 125 dopravních nehod.

Podle serveru dopravniinfo.cz prší na Mělnicku, mrholí na Berounsku, Benešovsku a Rakovnicku. Teploty v regionu se pohybují od nuly do minus dvou stupňů Celsia.

Při mrznoucím dešti nebo mrholení se dál může tvořit slabá ledovka. Výstraha meteorologů před ledovkou platí od 04:00 do 13:00 pro sever a západ Středočeského kraje.

V Libereckém kraji jsou silnice s opatrností sjízdné

Varování před výskytem ledovky nadále platí pro Liberecký kraj. Při mrznoucím dešti se bude tvořit další ledovka, i silná, uvedli meteorologové v předpovědi pro kraj na středu.

Silnice v kraji jsou sjízdné s opatrností, teploty jsou ráno nejčastěji jeden stupeň pod nulou. Na Frýdlantsku jsou čtyři stupně, na horách okolo minus čtyř stupňů.

Ráno kvůli namrzlým silnicím autobusy na dvou meziměstských linkách na Českolipsku nejely do některých zastávek, nesjízdný pro ně byl úsek mezi Dubou a Dřevčicemi a také mezi Blíževedly a Kozly.

Vozovky v kraji jsou po chemickém ošetření převážně mokré nebo vlhké, při přeháňkách ale na ně dopadá místy mrznoucí déšť.

Česko je opět v sevření ledovky. Meteorologové upravili výstrahu

Domácí

Led nebo zbytky zledovatělé vrstvy jsou na silnicích třetích tříd v Lužických horách na Českolipsku, zledovatělá vrstva krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a části Krkonoš na Semilsku. Místy tam viditelnost snižují i mlhy.

Meteorologové před den očekávají zataženo s deštěm, který bude s výjimkou Frýdlantského výběžku většinou mrznoucí. Později během dne na hřebenech hor mohou být srážky i smíšené.

Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia, ve Frýdlantském výběžku bude až šest stupňů a na horách budou denní maxima mezi jedním a minus dvěma stupni.

Na Frýdlantsku může vítr ojediněle dosahovat rychlosti až 55 kilometrů v hodině, v dalších částech kraje by měl být vítr mírný.

Několik silnic na Ústecku je nesjízdných

Ledovka trápí už od pondělí Ústecký kraj. Ve středu ráno jsou teploty stále pod nulou a na řadě míst kraje prší. Nesjízdných je několik úseků silnic, problémy jsou zejména na vedlejších trasách. Řada lidí zejména z vesnic se nedostala do práce a děti do školy. Zledovatělé jsou také chodníky, plno práce mají stále zdravotničtí záchranáři.

Jen za úterý zasahovali zdravotničtí záchranáři u 154 událostí spojených s uklouznutím na ledovce. „Od dnešní půlnoci do osmé hodiny ráno jsme zasahovali zatím u 17 událostí,“ řekl Právu mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. „Zase prší, zase mrzne, to, co je už jako sklo, bude ještě více naleštěné sklo. Počasí jde stále proti nám. Stále apelujeme na obyvatele, pokud nemusí, ať nikam nechodí a počkají, až to bude prosolené,“ doplnil Voleník.

Děti v Polsku nemusí kvůli náledí do školy, Němci mají z chodníků kluziště

Zahraniční

V terénu je veškerá technika silničářů. Hlavní tahy jsou po ošetření s opatrností sjízdné. Policisté řeší opět celou řadu dopravních nehod. U Peruce na Lounsku havaroval sypač. Ledovka je u obce Mnetěš na Litoměřicku, kde je zhruba kilometrový úsek průjezdný jen s obtížemi. Autobus s osobním autem havaroval u obce Ohníč na Teplicku, nehoda se obešla bez zranění. Auta havarovala na ledovce v Ústí nad Labem, zledovatělé silnice jsou i v Mostě.

Uzavřeny zůstávají silnice z Hřenska do Jetřichovic a z Hřenska do Janova na Děčínsku. Nesjízdná silnice kvůli náledí je také například v ulici Komenského v Roudnici nad Labem, kluzká vozovka je u Hadích lázní a v ulici Pražská v Teplicích.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před silnou ledovkou platí pro sever Čech do dnešních 13 hodin. Odpoledne by se teploty v kraji měly dostat nad nulu.

Karlovarsko hlásí první nehody

V Karlovarském kraji se už třetí den vytváří na silnicích a chodnících ledovka. Drobné mrholení na promrzlém povrchu mrzne a vytváří souvislou vrstvu ledu. Silničáři sice silnice ošetřují solí, ale stejně varují před možnou kluzkou vozovkou. Ráno ledovka způsobila i několik nehod, vyplývá z informací silničářů.

Hlavní tahy jsou po solení mokré nebo se zbytky sněhu, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Ledovka se na silnicích vytváří hlavně na méně frekventovaných silnicích nebo tam, kde se používá inertní posyp. Teploty se ráno pohybovaly okolo dvou stupňů Celsia pod nulou a padá mrznoucí déšť.

Ledovka nepoleví ani ve středu, varovali meteorologové

Počasí

Kvůli ledovce se staly hned ráno nehody v Chodově v Husově ulici nebo v sokolovské Tovární ulici. Nehoda autobusů zablokovala i Nádražní ulici v Aši, v příkopě skončilo auto také u Libé na Chebsku.

Během dne by se mělo oteplovat, ale teploty stoupnou jen mírně nad bod mrazu. Zatímco silnice jsou posolené a proježděné, na chodnících a volných prostranstvích může ledovka přetrvávat.

Na Královéhradecku převládá mrznoucí mrholení

Silnice v Královéhradeckém kraji ve středu ráno při mrznoucím mrholení a dešti pokrývá ledovka. Opatrní musejí být řidiči zejména na Hradecku a Jičínsku.

Na Rychnovsku hrozí sněhové jazyky. Nesolené silnice nižších tříd dnes ráno pokrýval ujetý a místy zledovatělý sníh, uvedli silničáři a meteorologové. Silničáři dnes ráno nejvíce zasahovali na Jičínsku, Hradecku a Rychnovsku.

Ledovka a mrznoucí déšť komplikují dopravu

Krimi

Teploty v kraji se dnes ráno při zatažené obloze pohybovaly od minus tří do plus dvou stupňů Celsia.

Přes den by v kraji mělo být podle meteorologů zataženo až oblačno. Kromě mrznoucího deště se mohou ojediněle objevit i mrznoucí mlhy. Večer budou srážky od západu ubývat.

Teploty by se měly v nížinách i na horách pohybovat od minus jednoho do plus dvou stupňů. Na hřebenech hor by mohl vát vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Na Pardubicku leží místy na silnicích sníh

Na některých místech silnic v Pardubickém kraji se tvoří ledovka. Ve výše položených oblastech také na vozovkách leží sníh. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Na ledovku by si řidiči měli dát pozor v okolí Moravské Třebové, Pardubic nebo Ústí nad Orlicí. Se sněhem se mohou setkat v oblasti Lanškrouna, Vysokého Mýta, Žamberka a na Červenovodském sedle, kolem Poličky a v Železných horách se tvoří sněhové jazyky.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, foukal slabý vítr. Na některých místech se vyskytovaly dešťové přeháňky nebo mrznoucí déšť. Teploty se pohybovaly mezi minus pěti stupni a bodem mrazu.

Na Vysočině panuje mrznoucí déšť a mlha

Silnice na Vysočině jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po solení mokré, někde se zbytky sněhu, který leží i na silnicích nižších tříd.

Sjízdnost zhoršuje namrzající déšť a mlha. Kvůli námraze se mohou ohýbat a lámat větve. Vyplývá to z informací dispečinku krajské správy a údržby silnic.

Přes kraj přešly dešťové přeháňky, voda začala na podchlazeném povrchu namrzat. Do terénu vyjelo asi 100 sypačů.

Vánoce proprší, ochladí se na počátku ledna

Počasí

Namrzají také stromy, které se lámou a padají na silnice. Hasiči je podle informací na jejich webu od úterního večera odstraňovali asi na deseti místech.

Přes den bude podle předpovědi meteorologů na Vysočině zataženo, místy se bude dál tvořit slabá ledovka.

Odpolední teploty budou od minus dvou do jednoho stupně Celsia. Pršet bude postupně od západu na většině území. Vítr bude jen mírný s rychlostí do 20 kilometrů v hodině.

V části jižní Moravy je mlha a může být námraza

S mlhou a nárazovým větrem musejí ráno počítat řidiči v Jihomoravském kraji, především na Blanensku, kde se na silnicích může tvořit námraza. Mlhavo je také na Znojemsku.

S ohledem na teploty pod nulou je potřeba po silnicích v celém kraji jezdit se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací na webu Ředitelství silnic a dálnic ČR. Pro nákladní auta je kvůli počasí uzavřená silnice na Vyškovsku.

Teploty se v kraji ráno pohybují od minus čtyř do minus jednoho stupně Celsia. Silnice jsou po chemickém ošetření. Na Blanensku je místy mlha a fouká nárazový proměnlivý vítr. Může se tvořit námraza.

Mlhavo je také na Znojemsku, kde fouká slabý a proměnlivý vítr. Pro nákladní auta nad 12 tun je kvůli počasí dlouhodobě uzavřená komunikace II/379 mezi obcemi Drnovice a Podomí na Vyškovsku.

Na Zlínsku zůstává na silnicích sněhová kaše

Na silnicích ve Zlínském kraji, především na Vsetínsku, zůstávala dnes ráno místy sněhová kaše, lokálně se na nich tvořila také ledovka. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Ta je místy i na ostatních silnicích ve Zlínském kraji, které jsou po chemickém ošetření většinou holé a vlhké.

Vozovky, které silničáři sypou kamennou drtí, mnohde pokrývá uježděná vrstva sněhu, na Vsetínsku se na nich místy tvoří závěje a sněhové jazyky. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Silné mrazy skončí. Vánoce budou bez sněhu

Počasí

Ve Zlínském kraji bylo dnes ráno většinou oblačno až zataženo bez srážek. Místy foukal silný vítr. Teploty se v regionu pohybovaly od minus tří do plus dvou stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes ve Zlínském kraji převážně zataženo.

Přes den očekávají meteorologové ojediněle a večer místy déšť. Může být i mrznoucí s tvorbou slabé ledovky. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi nulou až plus třemi stupni Celsia.

Sníh komplikuje sjízdnost i na Bruntálsku

V Moravskoslezském kraji sníh stále komplikuje sjízdnost především na Bruntálsku, kde jsou některé úseky cest i nadále nesjízdné.

Silničáři varují před tvorbou sněhových jazyků a řidiči by tak měli být opatrní. Na Opavsku je pak na silnicích nižších tříd nutné počítat se zledovatělou vrstvou sněhu, místy pak se zbytky rozbředlého sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Ve vyšších polohách Beskyd rovněž leží ujetá vrstva sněhu, místy jsou tam vyjeté koleje. V dalších částech regionu už problémy nejsou tak velké, silnice tam jsou většinou holé a vlhké nebo mokré.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá stále platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun.

Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silnice ale v tomto úseku bývá pro těžká vozidla uzavřena každou zimu.

Podle meteorologů by dnes v kraji mělo být oblačno až zataženo, ojediněle mrznoucí mlhy. Odpoledne a večer od západu postupně místy déšť, a to i mrznoucí. Při mrznoucích srážkách se místy bude opět vytvářet ledovka.

Slovenský autobus zboural v plné rychlosti vozy na D6, policista na poslední chvíli uskočil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám