Hlavní obsah

Ledovka a mrznoucí déšť komplikují dopravu

Aktualizováno

Dopravu v Česku i v úterý ráno komplikuje ledovka a mrznoucí déšť. Silnice jsou místy namrzlé a řidiči by měli být obezřetní. Ledovka ztěžuje i pohyb po chodnících.

Na zledovatělé D6 se při hromadných nehodách zranilo 40 lidí.Video: Aktu.cz

 
Článek

Dopravu v Praze a Středočeském kraji komplikuje v úterý ráno ledovka. Některé silnice jsou kvůli ní nesjízdné, jiné jsou sjízdné pouze s obtížemi. Téměř všechny autobusové linky příměstské MHD mají proto zpoždění, některé vůbec nevyjely. Problémy jsou hlavně západně od Prahy.

Ráno nejely například některé pravidelné spoje v okolí Mělníka či Mladé Boleslavi. Většina linek, které na trasu vyjely, pak nezajíždí do některých zastávek. PID všechna omezení aktualizuje na svém webu.

V některých regionech na západ a sever od Prahy platí do úterních 09:00 výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou. Týká se to třeba Rakovnicka, Mělnicka nebo Mladoboleslavska.

„Nejhorší to bylo na Kladensku a část kolem Mnichova Hradiště a Mělníka, tam jsme měli problémy s velkou ledovkou,“ uvedl dispečer. V noci a nad ránem vyjeli cestáři se 142 sypači.

„Nehod a havárií je více, ale zatím bez vážnějších následků,“ řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. V obci Čistá na Rakovnicku je podle ní silně namrzlá silnice a auta nemohou vyjet. Hasiči řešili od pondělního večera v souvislosti s náledím 12 událostí. „Nehody byly pouze čtyři, ale další zásahy se týkaly technické pomoci a situace, kdy auta nejsou schopna po zledovatělé silnici pokračovat,“ řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora.

Podle meteorologů se v úterý teploty v regionu budou pohybovat od jednoho do pěti stupňů Celsia, na většině území bude déšť. Na silnicích na severu regionu se dnes ráno a dopoledne může z mrznoucích srážek dál tvořit ledovka.

Příjezd slovenského autobusu na místo hromadné dopravní nehody na dálnici D6Video: Aktu.cz

Silnice v Ústeckém kraji jsou kvůli hrozbě tvorby náledí sjízdné se zvýšenou opatrností. Sypače a další vozy silniční údržby jsou nepřetržitě v terénu od pondělního odpoledne, kdy se v kraji stalo několik nehod. Kvůli hromadným nehodám byla několik hodin uzavřená dálnice D6 u Lubence na Lounsku, kde se zranilo 40 lidí, několik vážně.

Na zledovatělé D6 se při nehodách zranilo 40 lidí, dálnice je uzavřena

Krimi

Také v úterý ráno se stalo v regionu několik nehod. „Všechna auta máme v terénu. Silnice prvních a druhých tříd jsou po chemickém ošetření sjízdné s opatrností, silnice třetích tříd a cesty v horských oblastech mohou být zledovatělé,“ řekl dispečer ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.

Vozidlo údržby se ráno střetlo se zaparkovaným autem v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Vozovka je tam silně namrzlá. Na příjezdu ke kruhovému objezdu v Chomutově se srazila dodávka s osobním autem. Jednosměrnou silnici zablokovalo auto v ulici Pod Školou v Ústí nad Labem. Zledovatělé zůstávají i chodníky. Už v pondělí záchranáři apelovali na obyvatele kraje, aby nevycházeli ani nikam nejezdili auty. Umožní tím plynulé zásahy jednotkám integrovaného záchranného systému.

Do 8:00 platí v Ústeckém kraji výstraha meteorologů kvůli ledovce. Tvoří se vlivem mrznoucího deště. Nejvyšší teploty dnes vystoupají k minus dvěma až jednomu stupni, na horách nad 1100 metrů nad mořem budou až tři stupně.

Provoz na silnicích v Olomouckém kraji ráno místy komplikuje ledovka, komunikace jsou sjízdné s velkou opatrností. Na kluzkých vozovkách havarovalo v noci a ráno několik automobilů. Ve vyšších polohách kraje se kvůli silnému větru mohou tvořit sněhové jazyky, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na namrzající vozovky upozorňuje ráno správa silnic hlavně na Olomoucku, Šumpersku a Jesenicku. Dopravní komplikace kvůli ledovce vznikly na silnici z Hněvotína do Lutína na Olomoucku, kde několik automobilů sjelo ze silnice. V tomto úseku uvízl i autobus. Na dálnici D35 z Olomouce do Mohelnice u obce Srkbeň v noci havaroval nákladní automobil, komunikace byla průjezdná pouze jedním pruhem.

Ledovka se v noci vytvořila také na silnici 370 u obce Šumvald na Olomoucku. Komunikace je tam v délce sto metrů nesjízdná. Řidiči na sociálních sítích upozorňují na ledovku pokrývající silnici mezi Štěpánovem a Olomoucí. Na Prostějovsku je kvůli navátému sněhu uzavřena silnice třetí třídy mezi Otaslavicemi a Dobrochovem.

Foto: Aktu.cz

Hromadná nehoda na D6

Na Šumpersku a Jesenicku silnice ve vyšších polohách pokrývá rozbředlý sníh, na méně důležitých cestách je ujetá vrstva sněhu s posypem. Podobná situace panuje také v kopcovitých částech Olomoucka, Přerovska a Prostějovska. Kvůli silnému větru se mohou tvořit sněhové jazyky.

Zpožděné autobusy na Liberecku

Silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné. Ráno některé autobusy meziměstské dopravy jezdily po objízdných trasách, měly zpoždění nebo do některých zastávek nezajížděly, vyplývá z údajů na twitteru krajského integrovaného systému dopravy IDOL. Meteorologové varují, že při mrznoucím dešti se stále může tvořit ledovka. Teploty jsou ve většině kraje těsně pod nulou, nad bodem mrazu jsou ve Frýdlantském výběžku.

Ledovka trápí řidiče v Libereckém kraji od pondělního večera, policie za pondělí registruje 11 nehod, při nichž lehké zranění utrpěli dva lidé.

Hlavní silniční tahy v kraji jsou sice po chemickém ošetření, opatrní by ale měli být řidiči i při jízdě po nich. Varování před namrzlou vozovkou platí i pro rychlostní silnici 35 z Liberce do Turnova. Ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a části Krkonoš, které jsou na Semilsku. Led nebo zbytky zledovatělého sněhu jsou na silnicích III. tříd v Lužických horách na Českolipsku. Po objízdných trasách jezdily ráno zejména autobusové spoje na Českolipsku, v okolí Semil a Želeného Brodu a na Liberecku nejel autobus do zastávky Proseč pod Ještědem.

Podle předpovědi by přes den mělo být zataženo až oblačno, ráno a dopoledne zejména na západě kraje místy s mrznoucím mrholením nebo deštěm. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním a minus dvěma stupni Celsia, ve Frýdlantském výběžku kolem čtyř stupňů a na horách budou denní maxima od nuly do minus tří stupňů. Na Frýdlantsku bude silněji foukat, vítr by měl v nárazech dosahovat rychlosti kolem 55 kilometrů v hodině.

Silnice na Vysočině jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po solení mokré. Průjezdnost komplikuje vítr a sněhové jazyky. Na silnicích nižších tříd někde leží silná vrstva sněhu. Vyplývá to z informací dispečinku krajské správy a údržby silnic. Na Vysočině platí výstraha meteorologů před sněhovými jazyky a námrazou, která může lámat větve.

V pondělí večer se na silnicích kraje vytvořila ledovka. V noci silničáři vyjeli se 114 vozy, silnice díky chemickému ošetření i posypu zprůjezdnili. Podle dispečinku ráno ledovka nikde hlášená nebyla, přesto mohou silnice kvůli navátému sněhu klouzat.

Mrznoucí mrholení a slabá ledovka hrozí podle předpovědi meteorologů celý den, kdy bude na Vysočině oblačno až zataženo. Teploty se budou pohybovat od jednoho do čtyř stupňů Celsia pod nulou. Vítr bude mít rychlost do 25 kilometrů v hodině.

Sněhové jazyky na Zlínsku

Na silnicích nižších tříd ve Zlínském kraji zůstávaly v úterý ráno místy zbytky sněhu nebo jeho uježděná vrstva. Platí to především pro vozovky na Vsetínsku a Zlínsku. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako hlavní silniční tahy a dálnice, které jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré. Na vozovkách, které silničáři sypou kamennou drtí, leží mnohde uježděná vrstva sněhu. Kvůli silnému větru se na silnicích v celém kraji místy tvoří sněhové jazyky.

Sněhové jazyky komplikují provoz například na silnici I/50 mezi Bánovem a Bystřicí pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku. Na silnici III/4905 mezi obcemi Prusinovice a Pacetluky a také mezi Roštěním a Kostelcem u Holešova na Kroměřížsku je ledovka. Nesjízdná je silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, celý úsek je podle silničářů pod ledem.

Ve Zlínském kraji bylo v úterý ráno většinou zataženo bez srážek. Místy foukal silný vítr, na Uherskohradišťsku se lokálně tvořily mlhy. Teploty se v regionu pohybovaly od minus tří do plus jednoho stupně Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude v úterý ve Zlínském kraji oblačno až zataženo, ojediněle s mrznoucími mlhami. Ojediněle se podle meteorologů může vyskytnout i mrznoucí mrholení s tvorbou slabé ledovky nebo slabé sněžení. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia.

Zapadlá sanitka

Silnice v Plzeňském kraji jsou v úterý ráno po pondělním mrznoucím dešti a ledovce mokré, ošetřené a sjízdné. Nikde zatím nejsou problémy s dopravou. Řidiči by měli být hodně opatrní na komunikacích třetích tříd, zejména v lesích, a na úsecích v ochranných pásmech vod a v rezervacích jako Šumava, Český a Slavkovský les, kde silničáři sypou vozovky drtí. Teploty se pohybují kolem minus tří stupňů a má se oteplovat.

„Přeháňky, ani sněhové či dešťové, nejsou hlášené. Teploty by měly odpoledne vystoupat nad nulu, na dva stupně, ve čtvrtek už by mělo být plus sedm stupňů,“ uvedl dispečer správy silnic Daniel Žižka. Všechny hlavní silnice jsou chemicky ošetřené, vozovky jsou mokré.

„V pondělí byly v regionu ledovky, v 08:00 začaly na Tachovsku a celý den tam byl kalamitní stav. Na okrese jsme měli 180 telefonátů, popadaná auta v příkopech a nesjízdné komunikace, sypače si musely pomáhat inertem (drtí),“ řekl Žižka. Mrznoucí déšť přišel znovu v 16:30, opět se tvořila ledovka. „Na Tachovsku byla třeba čtyři hodiny zapadlá sanitka, která vezla pacienta na dialýzu,“ uvedl. Do ostatních sedmi okresů kraje jezdily sice sypače celý den, ale zásadní problémy tam silničáři neměli hlášené.

„Dnes už hlavně přestal padat mrznoucí déšť, teploty jsou kolem minus tří,“ uvedl Žižka. Nevyloučil, že jak se bude během dne oteplovat, tak se ještě ledovka místy objeví. Pravděpodobnost mrznoucího deště je desetiprocentní.

V Královéhradeckém kraji pokrývá nesolené silnice nižších tříd ujetý sníh, který může být zledovatělý. Na Jičínsku si řidiči musejí dát pozor na ledovku a na Rychnovsku na námrazu. Vy vyšších polohách kraje může vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině na silnicích tvořit sněhové jazyky.

Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno po chemickém ošetření většinou mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Teploty v kraji se při zatažené obloze pohybovaly od minus jednoho do minus čtyř stupňů. Na hřebenech hor byl až jeden stupeň nad nulou.

Náledí na D48

Zejména na jesenické straně Moravskoslezského kraje komplikuje dopravu sníh. Na Bruntálsku jsou místa, kde se tvoří sněhové jazyky nebo závěje a kvůli přeháňkám je tam snížená dohlednost. Neprůjezdná je mimo jiné silnice I/11 mezi Bruntálem a Horním Benešovem. „Všechna technika i posily jsou v terénu,“ uvedli k situaci na Bruntálsku silničáři. Kvůli sněhovým jazykům je na Bruntálsku uzavřeno několik místních silnic. Na silnici v Lichnově-Dubnici brání průjezdu uvízlý autobus.

I na silnicích v ostatních částech kraje by měli být řidiči opatrní. Místy se tvoří ledovka, nebezpečí náledí je například na dálnici D48. Na silnicích nižších tříd mohou být závěje či zajetá vrstva sněhu. Dálnice a silnice první třídy jsou jinak převážně mokré nebo vlhké po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách, zejména v Beskydech, je ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

V Pardubickém kraji se na několika místech tvoří sněhové jazyky a závěje, které brání dopravě. Uzavřeny jsou některé úseky nejmenších komunikací v okolí Hlinska, kde jsou i zapadlá osobní auta. Neprůjezdné jsou silnice z Vojtěchova do Kladna, z Ctětína do Ctětínku a z Pokřikova do Oldříše. Podle silničářů jsou v těchto místech nadměrné závěje, které nezvládne ani šípový pluh.

Řidiči by měli být velmi opatrní i v dalších oblastech regionu. Sněhové jazyky se tvoří v okolí Lanškrouna, kde se místy vyskytuje ledová krusta, na Chrudimsku, Orlickoústecku, Vysokomýtsku a v Železných horách. Před ledovkou a namrzáním vozovek varují silničáři na Pardubicku.

Na jihu Moravy mrholí

Na jižní Moravě začalo v pondělních večerních hodinách mrholit, ráno stále mrholí a tvoří se ledovka. V terénu jsou posypové vozy, ale i přes snahu silničářů jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností a v některých úsecích jsou spíše nesjízdné. Regionální autobusové spoje proto některé úseky objíždějí či zcela vynechávají, vyplývá z informací na webu společnosti Kordis JMK. Po celém kraji se staly různě závažné nehody, policisté jich zaznamenali do 7:00 téměř 30, informoval novináře mluvčí Petr Vala.

Teploty byly celou noc slabě pod nulou. Podle Kordisu jsou ranní autobusové spoje zpožděné kvůli ledovce o pět až 30 minut, výjimečně i více. „Největší potíže evidujeme na severu kraje v širším okolí Velké Bíteše, Moravského Krumlova, Kuřimi, Tišnova, Boskovic a Letovic, dále v okolí Brna. Některé spoje vynechávají nesjízdné úseky,“ uvedli dispečeři na webu. Některé menší ulice objížděly i autobusy brněnské MHD. Téměř z 30 nehod byly se zraněním podle policistů tři, nejhorší situace byla kolem půlnoci.

Obezřetní by měli být i pěší. Chodníky jsou mnohde extrémně kluzké, pokryté tenkou vrstvou ledu.

Anketa

Jak přizpůsobíte svou jízdu v autě při náledí či ledovce?
Nijak, můj vůz to zvládne
6,4 %
Jedu velmi obezřetně, jsem připraven/na na případnou kolizi
60,8 %
Raději autem nevyjíždím
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2804 čtenářů.

Silná ledovka, vítr i námraza, meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám