Hlavní obsah

Děti v Polsku nemusí kvůli náledí do školy, Němci mají z chodníků kluziště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušené vyučování ve školách, dlouhé kolony na dálnicích, ochromená městská doprava. Tak vypadá situace v Polsku a také Německu. Obě země se potýkají s náledím.

Na náledí v Hamburku to klouzalo policistům, popelářům i kurýrůmVideo: AP

 
Článek

V Polsku je nejpostiženější východní a jižní část země. Hasiči v pohraničí s Moravskoslezským krajem lidem doporučili, aby, pokud to není nutné, vůbec nevycházeli z domova. Někde děti nemusejí přijít do školy.

„Vyzval jsem ředitele škol, aby kvůli těžké dopravní situaci odvolali vyučování,“ napsal na Twitteru Tadeusz Truskolaski, starosta města Bialystok na východě Polska. Ujistil, že žáci, kteří do školy dorazí, mohou zůstat v družině. Ve městě nejezdí autobusy MHD. „Správa komunikací už několikrát posypala ulice solí, ale prší a déšť okamžitě namrzá,“ uvedl ráno Truskolaski.

Foto: H STUDIO FOTO Ondřej Hájek, ČTK

Ledovka trápí nejen motoristy, ale i chodce

Na hlavním silničním tahu mezi Varšavou a Bialystokem se u obce Zamborów časně ráno vytvořila dlouhá kolona, protože se tam srazily kamiony a převrátily se na bok.

V Opolském vojvodství vítr přes noc zavál některé silnice sněhem a byly neprůjezdné. „Pokud nemusíš vycházet, zůstaň doma,“ vzkázali hasiči obyvatelům Branic, malé obce nedaleko českých hranic.

„Kloužeme se do práce, nedá se nic dělat,“ řekla televizi TVN24 jistá žena ve Varšavě. Jiní se při cestě na metro přidržovali plotu, nebo šli hlubším sněhem.

Meteorologové upozorňují, že ve východním Polsku mohou mrznoucí srážky padat celý den, ale na západě země je již tepleji.

Na zledovatělé D6 se při hromadných nehodách zranilo 40 lidí.Video: Aktu.cz

Slovenský autobus zboural v plné rychlosti vozy na D6, policista na poslední chvíli uskočil

Krimi

O nic lepší nebyla situace v Německu

Větší část Německa trápila ledovka už od pondělí, kdy se silnice a chodníky změnily v kluziště. V mnoha školách byla zrušena výuka a policie hlásila zvýšenou nehodovost. Například v Brémách policie napočítala kolem 80 nehod kvůli ledovce, v Göttingenu jich bylo přes stovku a v Hamburku přes 200 nehod.

Berlín hlásí extrémní množství zraněných lidí, kteří upadli na zledovatělých chodnících. Kvůli nebezpečnému náledí byla v pondělí uzavřena i berlínská zoologická zahrada a podobně se zachovala i zoo ve Schwerinu. Město Stralsund na severu Německa zavřelo kvůli ledovce vánoční trhy.

Během úterý se sice ve větší části Německa situace postupně uklidňuje, lidé na severu spolkové země Bavorsko, v Durynsku a Sasku se však musejí na komplikace s ledovkou teprve připravit. Německá meteorologická služba varuje před tvorbou ledovky a navíc nejsou vyloučeny v těchto oblastech bouřky.

Vánoce proprší, ochladí se na počátku ledna

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám