Hlavní obsah

Kdo leží v nemocnicích s covidem? Mladších přibylo

Novinky, Zuzana Křesťanová

Počty hospitalizovaných lidí s covidem-19 neustále rostou, ke středečnímu ránu jich je evidováno necelých šest stovek po celé republice. Podle vyjádření několika nemocnic, které Novinky oslovily, se jedná především o starší nebo rizikové pacienty. Ovšem oproti jarním měsícům narostl mezi hospitalizovanými v některých zařízeních také počet zástupců mladších ročníků.

Článek

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze leželo v pondělí 17 pacientů s covidem-19, z toho jich je pět ve vážném stavu. „Všichni hospitalizovaní však mají další zdravotní komplikace. Jedná se například o onkologické pacienty nebo pacienty trpící obezitou. Jsou mezi nimi i čtyřicátníci, ale jak už jsem řekla, i oni mají jiné zdravotní problémy,“ sdělila mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Na jaře bylo mnohem hůř. Počty pacientů s těžkým průběhem jsou výrazně nižší

Koronavirus

Ve Fakultní nemocnici v Motole se momentálně starají o 21 lidí nakažených koronavirem. Pouze jeden z nich je v těžkém stavu na jednotce intenzivní péče a vyžaduje připojení na plicní ventilátor. Ostatní mají lehký průběh, jejich léčba probíhá maximálně s podporou kyslíkové terapie.

„Škála ročníků narození těchto pacientů začíná rokem 1929 a končí rokem 1950. Máme sice i několik pacientů mladšího věku, ti však mají vysloveně lehký průběh nemoci a hospitalizováni jsou z toho důvodu, že mají jiné zdravotní komplikace,“ uvedl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

V nemocnici v Brně leží s covidem-19 i mladí, nejmladšímu je 25

Domácí

Mezi koronavirovými pacienty ve Fakultní nemocnici Brno je nejstarší pacient narozený v roce 1922, nejmladší je ročník 1995, ten přitom nemá žádné další zdravotní komplikace. „Je to čistě covidový pacient. To znamená, že průběh covidu není u něj běžný, ale vyžaduje pobyt v nemocnici,“ upřesnil mluvčí FN Brno Pavel Žára s tím, že u nich teď leží 26 pacientů, z toho jsou tři v těžkém stavu.

„Aktuálně (k 21. 9. 2020) je u nás 38 procent pacientů v rozmezí 70 až 79 let, 19 procent 80 až 89 let, 19 procent 50 až 60 let, 16 procent 60 až 69 let,” doplnil přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno a LF MU Petr Husa. V první vlně to přitom byli zejména pacienti nad 75 let.

Pražská Nemocnice na Bulovce aktuálně hospitalizuje podle své mluvčí Simony Krautové sedm pacientů na plicní ventilaci, dalších 15 leží na normálním infekčním oddělení.

„Jedná se většinou o starší pacienty a pacienty s nadváhou, silné kuřáky nebo diabetiky,“ uvedla Krautová.

Aktuálně nemocných s covidem je poprvé od dubna víc než uzdravených

Domácí

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně mají v současnosti tři covidové pacienty, všechny v seniorské kategorii. „Všichni jsou na oddělení ARO a všichni jsou ve věku nad 70 let,“ sdělila mluvčí Dana Lipovská.

Ke středečnímu dopoledni bojuje v České republice s koronavirovou infekcí 26 476 lidí, z nichž je 581 v nemocnicích, z toho 115 ve vážném stavu. Za úterý přibylo 2394 nakažených, což je druhý nejvyšší nárůst. Obětí je celkem už 531.

Reklama

Výběr článků

Načítám