Hlavní obsah

Na jaře bylo mnohem hůř. Počty pacientů s těžkým průběhem jsou výrazně nižší

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv počet osob, které se v České republice momentálně potýkají s nákazou koronavirem, překročil poprvé od začátku epidemie hranici pěti tisíc a relativně vysoké jsou i počty nově potvrzených případů, nelze současnou situaci srovnávat s jarními měsíci. Zásadně totiž nerostou počty hospitalizovaných ani pacientů s těžkým průběhem onemocnění.

Článek

Rozdílnost situace lze dobře vidět na srovnání počtu aktivních případů nákazy, které na jaře kulminovaly 10. dubna na čísle 4749 a nynějším stavem, kdy ve středu evidovali hygienici 5046 nakažených osob.

Zatímco v dubnu bylo v souvislosti s covidem-19 hospitalizováno kolem 440 osob, v současnosti se počet lidí, kteří s potvrzenou nákazou potřebují vzhledem ke svému zdravotnímu stavu hospitalizaci, pohybuje v posledních týdnech do 150.

To, že celkový počet aktivních případů není pro odborníky klíčovým kritériem, potvrdil i epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula, podle něhož je podstatné, jaký je „počet závažných forem” , přičemž ten je podle něj „momentálně dramaticky nižší, než tomu bylo v úvodní fázi“.

Jestliže v dubnu bylo na plicní ventilaci či mimotělní oběh odkázáno i devět desítek pacientů, aktuálně jsou to dvě desítky a jejich počet se nijak zásadně nemění.

To souvisí i s tím, že nákaza se v ČR momentálně vyskytuje především v rámci lokálních ohnisek ať už v Moravskoslezském, či Libereckém kraji, kde již hygienici přistoupili k obnovení některých restrikcí. Nákaza se zatím nešíří mezi rizikovými skupinami, které představují senioři či lidé s chronickými zdravotními obtížemi.

Česko je ve srovnání se sousedy nejhorší v přírůstku nakažených koronavirem

Domácí

Rostoucí počet odhalených případů v posledních dnech je nicméně negativním signálem, neboť ve srovnání s okolními státy jde v přepočtu na milion obyvatel o násobky nakažených.

Prymula v této souvislosti upozornil, že by na základě celkových počtů nakažených mohly některé státy vyřadit Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí, což by mohlo zkomplikovat plány lidem chystajícím se na dovolenou.

Prymula: Čísla by mohla směřovat k druhé vlně, některé země ČR mohou považovat za rizikovou

Domácí

K takovému kroku ostatně již počátkem července krátkodobě přistoupily v souvislosti s ohniskem koronaviru v dole Darkov Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr.

Reklama

Výběr článků

Načítám