Hlavní obsah

V nemocnici v Brně leží s covidem-19 i mladí, nejmladšímu je 25

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve Fakultní nemocnici Brno leží s nemocí covid-19 oproti jaru i mladí lidé, nejmladšímu je 25 let. V současnosti má nemocnice 26 pacientů s koronavirem, řekl dnes ČTK její mluvčí Pavel Žára. Tři čtvrtiny hospitalizovaných jsou starší 60 let. V Jihomoravském kraji je od začátku pandemie k dnešnímu dni 4199 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Příjmový stan ve FN Brno.

Článek

V posledních dnech přibývá v kraji každý den více než 100 potvrzených případů, nejvíce lidí je podle hygieniků ve věkové skupině od 25 do 34 let a od 45 do 54 let. Více mladých oproti jaru končí i v nemocnici.

„V první vlně onemocnění byli u nás hospitalizováni prakticky výhradně staří pacienti, většinou nad 75 let. Nyní je věkové spektrum našich pacientů mnohem pestřejší, nejmladší je ročník 1995, nejstarší 1922,“ uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

ON-LINE: V Praze padl další rekord v počtu nakažených od začátku epidemie

Koronavirus

Celkově je podle něj 75 procent hospitalizovaných starších 60 let, z toho skoro 60 procent má nad 70 let a asi pětina nad 80 let. „Mladí lidé sice prodělávají chorobu s mírnými příznaky, i tak došlo k nárůstu počtu hospitalizovaných se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění. Pacienti s lehkým průběhem, což jsou zejména mladí lidé, zůstávají v domácí izolaci,“ řekl Husa.

Neberte to na lehkou váhu 

Lehký, střední a těžký průběh může být podle něj u mladých i u starších pacientů. „Svůj stav by ale neměli brát na lehkou váhu. Statisticky vyšší věk predisponuje k těžšímu průběhu. Člověk, který je s lehkým průběhem v domácí izolaci, samozřejmě nemůže sportovat. Taky mu to asi nepůjde, bude unavený, snadno se zadýchá,“ dodal Husa.

Únava, úporná bolest hlavy, problémy s dechem. Lidé popisují zkušenosti s covidem

Koronavirus

Podle posledních informací hygieniků zemřelo v kraji s nemocí více než 30 lidí, kteří byli v průměrném věku přes 80 let. Naopak se vyléčilo kolem 2300 lidí, což jsou zhruba dvě třetiny všech potvrzených případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám