Hlavní obsah

Rodinný dům v Berouně je skrytý ve svahu a má výhled do korun stromů

Hlavním cílem návrhu rodinného domu v Berouně bylo vytvoření stavby, jež bude odpovídat charakteru místa a nevelké parcely. Architekti se snažili vytvořit domov, který dokáže splnit všechny požadavky majitelů a poskytne jim soukromí a příjemné zázemí pro život.

Foto: Veronika Raffajová a časopis Bydlení mezi panely

Hlavní dům s vedlejší stavbou propojuje terasa.

Článek

Pozemek na okraji zastavěné části Berouna má specifický charakter – výrazně se svažuje od přístupové silnice směrem na sever k pásu vzrostlé zeleně a po jeho stranách stojí poměrně blízko sousední domy.

Hlavní výzvou pro tým architektů pod vedením Markéty Bromové proto bylo vyrovnat se s výškovým rozdílem, orientací a odstupy od sousedů. Umístění domu tak v podstatě vychází z těchto podmínek – dům je posazený k severní straně pozemku, aby před ním mohla vzniknout obytná terasa orientovaná na jih, zároveň je zapuštěný pod úroveň silnice kvůli soukromí i s ohledem na průběh svahu terénu.

Tři objekty na pozemku

K domu s užitnou plochou 178 m2 pak do tvaru L přiléhá na východě menší objekt se saunou a relaxačním prostorem v úrovni terasy a velkou garáží s dílnou a skladem v podlaží nad ní, které navazuje na úroveň příjezdové silnice. Podél garáže pod lehkou průhlednou pergolu vede přístupové schodiště, aby majitelé mohli po příjezdu pokračovat sice exteriérem, ale už suchou nohou k vlastnímu vstupu do domu o podlaží níž.

Uspořádání interiéru

Hlavní obytný prostor díky velké prosklené stěně navazuje přímo na terasu a pomyslně se rozšiřuje do zahrady. Při severní straně se nachází kuchyně s dlouhým oknem, které umožňuje průhled skrz celou šířku domu do zeleně na severní straně.

Západní část domu funguje jako privátní zóna. Ložnice mají okna orientovaná do strany směrem k vzdálenějšímu sousedovi, koupelna se otevírá do zeleně na sever. Na protějším konci domu směrem k bližšímu sousedovi se nachází vstupní zóna a pracovna s oknem na sever do zeleně.

Soukromí pro majitele

„Při pohledu z ulice je tak pro kolemjdoucí viditelný pouze nájezd ke garáži a potom dlouhý pás zeleně, který tak chrání pobytovou terasu i objekt na spodní úrovni od pohledů z ulice –dům je tak v podstatě cizím očím skrytý,“ říká architektka.

Použití materiálů

Beton – kuchyňská deska, kuchyňský ostrov

Dýha dub – nábytek

Lakovaná MDF deska – nábytek

Masivní dřevo – lamelový podhled

Svými neutrálními barvami vytváří byt ideální pozadí pro umělecká díla, jež jej zdobí

Tipy a trendy

V příliš monumentálním bytě architekti uřízli kus obýváku

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Markéta Bromová

Související články

Výběr článků

Načítám