Hlavní obsah

Svými neutrálními barvami vytváří byt ideální pozadí pro umělecká díla, jež jej zdobí

Tento pražský byt se nachází v Holešovicích, v domě ze 70. let postaveném podle návrhu architekta Karla Filsaka. Na první pohled upoutá brutalistní architekturou a řadami pásových oken. Bytu oslovené architektky vdechly vzdušnost a eleganci a především jej proměnily v důstojné pozadí pro umělecká díla, jimiž jej zkrášlili majitelé.

Foto: Radek Úlehla a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyň je velice výrazným prvkem tohoto domova

Článek

Jednou z výrazných úprav bytu, do nichž se pustily architektky Petra Ciencialová a Kateřina Průchová z ateliéru Plus One Architects, bylo obnažení betonových sloupů v obývacím pokoji a koupelně, jež tvoří nosnou část konstrukce domu.

„Další dispoziční změna pak vyšla z požadavku investora. Přál si velkorysejší koupelnu. Proto jsme ji rozšířily na úkor technické místnosti/šatny. Úložné prostory jsme nahradily sadou vestavných skříní v chodbě, a vhodně tak využily zbytečně široký průchod,“ vysvětlují autorky projektu.

Důraz na otevřenost a vzdušnost

Byt se dělí na obslužnou a obytnou část, kde je kladen důraz na otevřenost a vzdušnost. Průchod denního světla a vzduchu zajišťuje vstup posuvnými dveřmi mezi ložnicí a obývacím pokojem. A také skleněné světlíky – architektky je použily nad všemi dveřmi a umístily je také do koupelny a na toaletu. Hygienické zázemí je navrženo v temnějších barvách. Intimitu těchto prostor podporuje i tlumená sanita.

Obě zóny obytné části, tedy denní i noční, architektky propojily dubovou podlahou a betonovou stěrkou. Dřevěná podlaha je použita v ložnici i obývacím pokoji. Dřevo ve stěrku přechází pod kuchyňským ostrůvkem – pomyslně se tak odděluje obývací oblast bytu od technického a komunikačního zázemí.

Nábytek na míru a kouzla v kuchyni

Celý prostor je vybaven nábytkem na míru. Někde nenápadným bílým, jinde naopak dominuje tmavá dubová dýha – ta je použita zejména na exponovaných místech.

Nejvýraznějším prvkem v obytné místnosti je kuchyň, která umocňuje jádro celého bytu. Kuchyňská linka je navržena v dubové dýze, kterou doplňuje betonová deska s vloženými, zalitými kameny v tmavších, hnědých odstínech. Ve stejném provedení je i kuchyňský ostrůvek.

Dalším výrazným materiálem je plech, který pozorný host objeví v každé místnosti. Ať už v podobě knihovny, barových židlí, nebo podstavců pro noční stolky.

Důstojné pozadí pro výtvarná díla

Při návrhu interiéru pak musely architektky vzít v potaz ještě jeden velmi důležitý aspekt. Majitelé si přáli v bytě vystavit i několik obrazů a plastik. Autorky návrhu proto zvolily především neutrální barvy, které tak dávají vyniknout uměleckým dílům rozvěšených na stěnách a uložených v knihovně i na dalších místech. Umění, design a architektura se tak v tomto bytě hezky barevně doplňují.

Anketa

Líbí se vám, když je na stěnách v bytě hodně obrazů?
Ano, to mám rád/a.
37,9 %
Je mi to celkem jedno, toho si nevšímám.
1,1 %
Obrazy mi nevadí, ale musí jich být uměřeně.
53,1 %
Ne, to nemám rád/a.
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 177 čtenářů.

V příliš monumentálním bytě architekti uřízli kus obýváku

Tipy a trendy

Tento byt je jako malý ráj. Má skvělou polohu, výhled do zeleně, je v něm místo pro saunu, kola i kočky

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám