Hlavní obsah

V příliš monumentálním bytě architekti uřízli kus obýváku

Světlý byt v novostavbě s velkými terasami a výhledem na Prahu byl zbytečně monumentální. Jeho dispozice tak možná udělala dojem, ale k praktickému životu rodiny se moc nehodila. Architekti tak nejprve uřízli kus obýváku, aby mohli vytvořit novou místnost, jež slouží jako pracovna, herna a pokoj pro hosty v jednom. Architekti projekt zařízení přátelsky působícího bytu nazvali příhodně – Vítejte doma.

Foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

Architekti nazvali projekt tohoto interiéru příhodně: Vítejte doma.

Článek

Když se majitelé rozlehlého bytu s plochou 228 m2 obrátili na architekty z ateliéru No Architects, bylo jejich přáním, aby se proměnil z poněkud pompézního prostoru na fungující a prakticky zařízený domov.

Architekti nabídli možnost úpravy dispozice tím, že uříznou kus ze zbytečně velkého obývacího pokoje a vytvoří novou místnost, kterou budou členové rodiny moci využívat hned několika způsoby. Jako pracovnu, hernu pro děti i jako pokoj pro hosty.

„Tím přibyla další vrstva potenciálních životních konstelací připepřená možností prostor kdykoli monumentalizovat otevřením velkých posuvných dveří, které umí bezešvě zmizet za velkou knihovnou,“ popisuje záměr úpravy architekt Jakub Filip Novák.

Nábytek navržený na míru

Bydlení je pak krok za krokem vybavené nábytkem navrženým na míru bytu a jeho uživatelům. Jde o jídelní stůl a lavici, šatnu či němého sluhu se zrcadlem, kuchyni, bar, pracovní stoly, ložnici nebo hrací kouty pro děti…

Jednotlivé kusy zaujmou na první pohled řemeslnou precizností, elegantními tvary i hravou barevností. Tam, kde to bylo jen trochu možné, využili architekti příležitost a klasické hranaté nahradili zaoblenými, díky čemuž působí interiér příjemným přátelským, ba až kamarádským dojmem.

Interiéry v novostavbách jsou vždy výzvou

„Součástí kvalitního architektonického návrhu je vždy také vhodně zkoordinovaná technická infrastruktura. Topná tělesa, větrací mřížky rekuperace, uzávěry a rozvaděče pod dvířky všeho druhu, měření a ovladače. Připojení na média. V tomto ohledu jsou interiéry do novostaveb vždy výzvou,“ doplňuje Daniela Baráčková.

Krom jiného je nutné se přizpůsobit právě omezením, která představuje již hotová technická infrastruktura. Ta totiž v novostavbách obvykle odpovídá nějakým přímočarým technickým řešením. Pozornému a technicky znalému pozorovateli proto neujdou větrané kapotáže topných těles, skryté trasy digestoře či napojení médií, jež bylo nutno zachovat.

Anketa

Potrpíte si na hodně velké obývací pokoje?
Ano, mám rád/a velké prostory.
54,5 %
Když je v něm i kuchyň a jídelna, mám raději takovou místnost větší.
30,1 %
Ne, velké prostory mi nevyhovují.
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 549 čtenářů.

Tento byt je jako malý ráj. Má skvělou polohu, výhled do zeleně, je v něm místo pro saunu, kola i kočky

Tipy a trendy

Klienti vybírali ze dvou variant rekonstrukce zajímavého bytu, vybrali si více místností

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy bytových interiérů, Architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám