Hlavní obsah
V kombinaci kamene a betonu navrhli architekti dům, který se na jedné straně vystavuje sluníčku, na druhé se točí zády k rušné silnici. Foto: Federico Cairoli

Na dlouhém kamenném soklu navrhli argentinští architekti Joaquin Alarcia a Federico Ferrer Deheza betonový dům, jehož šedavé zdi, krášlené jemně zvlněným povrchem, účinně chrání své obyvatele před ruchem nedaleké rychlostní silnice. Dům je možné objevit v oblasti Calamuchita, jižně od Córdoby v Argentině.

V kombinaci kamene a betonu navrhli architekti dům, který se na jedné straně vystavuje sluníčku, na druhé se točí zády k rušné silnici. Foto: Federico Cairoli
Betonový dům poskytuje rodině ochrannou náruč

Blízkost vytížené komunikace udala jasně směr, kterým bude dům orientovaný, tj. na západ. Právě tam také leží jezero, rodině se tak nabízí hezký a příjemný výhled.

Do kamenitého soklu je zakomponován i bazén na konci terasy.

Foto: Federico Cairoli

Architekti z ateliéru Alarciaferrer Arquitectos jako hlavní konstrukční materiál pro dům zvolili beton.

Jeho vzhled pak osvěžili dlouhým soklem z kamenů, který na východní straně u silnice vyrůstá v zídku, jež obemyká garáž pro dva vozy, a za níž je šikovně skrytý také malý dvorek s ohništěm.

Dům je uzavřen šikmou střechou, pod níž se v zadní části vešlo ještě horní podlaží.

Foto: Federico Cairoli

Stavba je nejvíce otevřena směrem na západ.

Foto: Federico Cairoli

Nepodsklepený dům má plochu 228 čtverečních metrů. V přízemí je možné objevit společenskou část vzniklou tradičním spojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Právě pro kuchyň uspořádanou do písmene L a doplněnou podlouhlým zvýšeným stolem s barovými židlemi přitom architekti vyhradili největší prostor.

Interiér je vyhříván podlahovým topením, vodu i elektřinu získávají majitelé standardně z městské sítě. Ohřev teplé vody zajišťují solární panely.

Zatímco za zády má rušnou silnici, před sebou má dům výhled na jezero.

Foto: Federico Cairoli

Velká posuvná okna na úrovni jídelny a obývacího pokoje umožňují provázat vnitřek domu se zastřešenou terasou, která se prodlužuje až k bazénu a na níž je možné trávit příjemné chvíle při společném stolování.

Interiér domu je možné celý propojit, anebo lze v případě potřeby uzavřít soukromé části v přízemí i v patře.

Foto: Federico Cairoli

Dům je uzavřen šikmou střechou, která propojuje přízemí v západní části s horním podlažím na východní straně stavby. Právě tam je umístěna ložnice s malým předsálím využitelným jako šatna a oddělenou koupelnou a toaletou.

Interiéru dominuje přiznaný beton, bílé omítky a dřevo.

Foto: Federico Cairoli

Zajímavostí interiéru, jemuž dominuje přiznaný beton, bílé omítky a dřevo, je způsob, jakým jej architekti umožnili buď celý propojit do jednoho celku, anebo naopak uzavřít obě soukromé části.

Ze společenského prostoru je výhled na dvůr a na druhé straně pak na jezero.

Foto: Federico Cairoli

V interiéru je dobře vidět šikmý sklon střechy.

Foto: Federico Cairoli

Od společenské zóny je kuchyň oddělena zvýšeným stolem s barovými židlemi.

Foto: Federico Cairoli

Samostatný pak zůstane spodní pokoj a posezení před ním, odkud se vychází na zadní dvorek, a horní ložnice majitelů. Na obou podlažích k tomuto účelu slouží dřevěné skládací dveře.

Půdorys domu, přízemí (horní obrázek) a horní podlaží

Foto: Alarciaferrer Arquitectos

Řez domem

Foto: Alarciaferrer Arquitectos

Situace na pozemku

Foto: Alarciaferrer Arquitectos


Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků