Hlavní obsah

Tento byt je jako malý ráj. Má skvělou polohu, výhled do zeleně, je v něm místo pro saunu, kola i kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt v menším developerském projektu zaujal svého budoucího majitele výbornou polohou, výhledem do zeleně, příjemnou velikostí, dobře vybaveným bytovým domem a jeho okolím. Zbývalo jej ještě zařídit a proměnit v pohodlný domov. Tento úkol připadl architektce Zuzaně Bartasové.

Foto: FRVR foto a časopis Bydlení mezi panely
Článek

Hlavním požadavkem majitele bytu o výměře 72 m2 bylo, aby interiér vycházel vstříc jeho koníčkům, jimiž jsou sport, chov koček, saunování, četba, gastronomie a aktivní společenský život.

V praxi to pak znamenalo hlavně maximalizovat úložné prostory, přidat sprchový kout do koupelny, integrovat finskou saunu, zabezpečit útočiště pro dva kocoury a najít místo pro uložení dvou silničních bicyklů.

Tento sen se na začátku zdál jako nereálný, jelikož nafukovat prostory v silách architektů zatím není. Kvůli šibeničnímu termínu výstavby už nebylo možné měnit radikálně dispozici, ale i díky drobným intervencím v dispozičním řešení se podařilo klientovy představy zdárně naplnit.

Původní dispozice byla zachována

Původní dispozice 3+kk zůstala zachována. Dlouhou chodbu prolomila architektka nikami – jedna slouží jako odkládací prostor pro kola, druhá v sobě skrývá servisní vestavnou skříň s pračkou a sušičkou. Pračka měla být původně v komoře, ale ta je zrušená a na jejím místě je nyní malá finská sauna a vestavěná skříň.

Kompaktní kuchyni zařízenou v minimalistickém stylu od obytného prostoru opticky odděluje lamelová zástěna. V kuchyni je použita vestavná varná deska Bora s recirkulační digestoří, vedle lednice se vešla i malá vinotéka.

Obývací stěnu lemuje vestavěná knihovna, která navazuje na sedací parapet, na jehož konci je skryt žebřík pro čtyřnohé obyvatele bytu. Všechny tři strany obytného prostoru jsou propojeny lávkami pro volný pohyb koček. Jídelní stůl byl vyroben na míru z dubového masivu. Židle Ton Merano jsou v přírodním odstínu.

Architektka využila vestavěný typ nábytku také v ložnici. Tam je takto řešena sestava skříní určených pro ukládání ošacení.

Severský výraz bytu podtrhuje pečlivý výběr materiálů

Při práci na návrhu zařízení bytu hledala architektka inspiraci v japandi stylu, který je kombinací severského a japonského smyslu pro estetiku a minimalismus. Proto kladla důraz na co největší použití přírodních materiálů. Vestavěný nábytek byl zhotoven z nejkvalitnější březové překližky v přírodní barvě, v nice na kola je zbarvena do černa. Světlé dřevo je zkombinováno s tmavšími kousky z malajského dubu, vše realizoval ateliér Paletky. Veškeré povrchy pak byly ošetřeny přírodním voskem bez rozpouštědel.

Kuchyňská pracovní deska je vyrobena z tvrzeného umělého kamene. Sauna byla zhotovena kompletně na míru, vnitřní obklad je z cedrového dřeva. V koupelně je použita mozaika v tlumené zelené barvě, chromové baterie a bílé doplňky.

Řídicí jednotka upravuje intenzitu osvětlení

Světlo hraje v bytě důležitou roli. Umělé osvětlení bylo navrženo firmou Nasli, jedná se o systém biodynamického osvětlení, které reaguje na venkovní podmínky a skrz řídicí jednotku upravuje intenzitu osvětlení a přispívá tak k celkové pohodě obyvatelů domácnosti.

Anketa

Líbilo by se vám mít doma v bytě saunu?
Ano, my ji tam máme.
9 %
Ano, to bych si přál/a.
24,2 %
Nevím, možná, kdybychom měli byt větší...
4 %
Ne, to bych mít nemusel/a.
62,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2423 čtenářů.

Klienti vybírali ze dvou variant rekonstrukce zajímavého bytu, vybrali si více místností

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám