Hlavní obsah

Rodinný dům do ulice nic ze soukromí svých majitelů neprozradí, do zahrady se jim ale plně otvírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům Polánka v Moravském Krumlově svým charakterem navazuje na stavbu, kterou na parcele nahradil. Ovšem liší se od něj přísnějšími tvary a hlavně barvami a materiály. Směrem do ulice působí přísněji a snaží se ochránit soukromí svých majitelů, naopak do zahrady je v maximální míře otevřený a nabízí dokonalé propojení s přírodou.

Foto: Tomáš Slavík a časopis Bydlení mezi panely

Díky velké prosklené ploše je interiér domu provázaný se zahradou v celé své obytné části.

Článek

„Pro stavbu jsme zvolili striktní respektující tvarový archetyp domu, jenž tu stával před naším zásahem. Ovšem výraz domu dostává v našem návrhu radikální a přísné tvary,“ konstatuje architekt Radek Pasterný ze Studia CL3.

Volba materiálů a barev je provokativně řešena v kontrastním provedení. Na fasádě je použita černá stěrková omítka, na střeše černá falcovaná krytina.

Symbolika „díry“

Na černém podkladu pak dobře vynikají ústupy z hlavního objemu, neboť jsou obložené dřevem. Architekti tak dávají najevo, že jde o místa, která jsou na hranici exteriéru a interiéru.

Ani zmíněná černá barva nebyla vybrána náhodně. Je v ní skryta symbolika „díry“. Novostavba vyplňuje díru po původním domě, který nebyl několik let obýván.

Nový objekt působí směrem do ulice záměrně uzavřeným dojmem, do zahrady se naopak plně otvírá prostřednictvím velké prosklené plochy.

Celému prostoru dominují cementové stěrkové podlahy

Interiér je barevně a materiálově navržen tak, aby vynikly veškeré textury a oku diváka odhaloval základní konstrukci objektu. Celému prostoru dominují cementové stěrkové podlahy, pohledové betony na stropě a bílá výmalba na stěnách.

Na tuto barevnost navazuje i práce s vestavěným nábytkem, kde opět převládá bílá barva doplněná o výrazné dubové masivní prvky.

Svou dispozicí pak stavba reaguje na tradiční principy místní zástavby. Provozně je dělena na dva základní celky – první tvoří průjezdná garáž s půdou, druhá část je vyhrazena pro bydlení.

Požadavky pro pasivní dům

Dům je založen na betonových základech a desce, vyzděn z vápenopískových cihel, stropní konstrukce je vytvořena ze železobetonu. Krov je řešen pomocí dřevěných I vazníků.

Vnější plášť a krov domu jsou dostatečně zatepleny tak, aby spolu s technickým řešením zdravotně-technických instalací energeticky splňovaly požadavky pro pasivní dům.

Dům je vytápěn pomocí tepelného čerpadla systému země-voda, které dokáže nejen v zimě topit, ale v létě pasivně dům chladí. Dále v objektu funguje řízená rekuperace vzduchu.

Technické informace:

Zastavěná plocha: 175 m2

Hrubá podlahová plocha: 295 m2

Střešní okna: Velux

Okno Rand Panorama: Janošík Okna–Dveře

Organická jemnozrnná omítka Stolit Milano: STO

Falcovaný plech: Ruukki

Podlaha 432 DecoCem light grey: Sika

Vápenopískové cihly: KM Beta

Dřevěné vazníky: Steico

Nábytek na míru (dle autorského návrhu): Heimlich joinery

Barevnou paletu pro vinohradský byt vybraly architektky podle obrazů, které jej zdobí

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám