Hlavní obsah

Skála za zády, výhled do údolí aneb Romantický dům, kde se plní sny

Pod baldachýnem výrazných přesahů střechy s výraznými úhly a černým lemováním se otevírá majitelům velkolepého domu nádherný, téměř až nekonečný výhled na arizonské údolí Paradise Valley, které se jim rozkládá u nohou. Dům stojí na malé plošině nad ním, zády jako by se opíral o červenohnědou skálu za sebou, ke které se ale netiskne zcela. Zůstal zde malý prostor, kde si majitelé mohou naopak užívat absolutního klidu a soukromí.

Skála za zády, výhled do údolí aneb Romantický dům, kde se plní sny

Dvoupodlažní dům pod názvem Cholla Hillside pro manželský pár Patricii a Billa navrhl tým architektů ze studia Kendle Design Collaborative.

Manželé bydleli na svém pozemku u amerického města Cholla Vista už dlouhá léta. V domě, který byl postaven zhruba v polovině minulého století. Ten průběžně různě upravovali, ale ve druhém desetiletí 21. století se definitivně rozhodli, že nastal čas na zásadní změnu.

Majitelé si nechali postavit nový dům na stejném pozemku. Jeho hlavní výhodou je nejenom spousta světla, ale především nádherný výhled do údolí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos (19x)

Oslovili proto architekta Brenta Kendla s prosbou, aby jim navrhl dům, který vytěží co nejvíce z nádherně umístěné parcely.

To, po čem oba majitelé obzvláště toužili, byl co největší výhled do krajiny a možnost kochat se každý den východem slunce.

Silné, výrazně lemované a výrazně hranaté přesahy střechy rámují výhled majitelům domu do okolí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos (19x)

Pozemek má velmi hezkou polohu. Zvedající se hřeben hory vytváří domu hezké pozadí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Jak sami říkají, nový dům, který jim architekt vymyslel, dalece předčil jejich očekávání. S celkovou plochou podlah 550 m² nabízí především spoustu prostoru a světla.

Při vstupu se návštěvníkovi po levé ruce otevře velký obývací a tzv. „velký pokoj“. Oba jsou sice prostorově propojeny do jednoho celku, vizuálně je ale možné jeden od druhého snadno odlišit. Každý má totiž trochu jinou atmosféru.

Když vyjdou majitelé na terasu před svým domem, rozevírá se jim téměř pod nohama nádherné údolí na konci ohraničené horami.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Zadní zahrada je pravým opakem té přední. Nabízí naprosté soukromí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Na obou stranách domu je možné interiér propojit s exteriérem. Na každé vznikne jiný druh atmosféry.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Poněkud intimní ráz dodává velkému pokoji výhled skrz velká, od stropu k zemi vysoká okna na malou zahradu a hlavně červenohnědou skálu za domem, dojem naprosté otevřenosti vzbuzuje obývací pokoj oreintovaný do údolí.

Obě místnosti dohromady přitom umožňují, aby se zde na návštěvě sešel už pořádný počet lidí a stále bude mít každý dost místa.

V kuchyni je velká jídelní zóna, majitelé ovšem ale stejně ze všeho nejraději jídávají na terase venku.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Velká kuchyň je propojena s jídelnou. Právě množství prostoru v ní a výhled ven si majitelka pochvaluje.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Obývací pokoj a velký pokoj jsou odděleny pouze vizuálními prostředky.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Takzvaný velký pokoj nabízí intimnější, klidnější prostředí. Barvy sedaček velice hezky ladí s barvou skalního masivu za okny.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Nad oběma pokoji se vznáší loft, jenž slouží paní Patricii, malířce. Má zde svůj ateliér zalévaný spoustou denního světla, což při své práci velmi oceňuje. Její četná díla pak zdobí interiér domu.

Interiér domu připomíná svým stylem trochu galerii, což se majitelce - malířce moc líbí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Loft slouží jako malířský ateliér.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Plně vybavená kuchyň je zařízena nejkvalitnějšími spotřebiči. Už to by většině kuchařek stačilo. To, čím si ale tato místnost propojená s jídelnou svou majitelku okamžitě získala, byla její otevřenost a především – výhled. Díky posuvným dveřím je jídelní část snadno propojitelná s terasou.

„Většinu roku jídáváme venku. Je to nádhera,“ pochvaluje si Bill.

Hlavní ložnice nadchla majitele množstvím volného prostoru a světla.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Krb nechybí v žádné z důležitých místností, ani v hlavní ložnici.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Pokud je ovšem architekt něčím úplně ohromil, bylo to řešení ložnice. Je to velice prostorná místnost se spoustou vzduchu, volného místa a hlavně téměř panoramatickým výhledem do krajiny.

Právě zde se mohou probouzet a sledovat vycházející slunce, jak vše u nich doma doslova zalévá zlatou barvou.

Hlavní koupelna

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Také z hlavní koupelny je možné vycházet rovnou ven, na zadní skrytou zahradu.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Dům postavený z betonu má stropy obkládané dřevem douglasky, s nimiž jsou v příjemném protikladu broušené teraco podlahy na podkladu z bílého betonu i bíle omítnuté zdi. Další povrchy jsou z přírodního kamene.

Dům má samostatnou část, která nese hravý název Domeček. Určena je pro návštěvy.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Z nádherného výhledu se těší i část domu vyčleněná pro hosty.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Pokoj pro hosty

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Anketa
Líbila by se vám podobná poloha pozemku a domu?
Ano, je to nádhera
92.1 %
Ne, mám raději jiné prostředí
7.9 %
Celkem hlasovalo 101 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků