Hlavní obsah

Legendární palác Alfa v Brně stále žije duchem první republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí pár kroků od hlučného brněnského náměstí Svobody a člověk jako by se vrátil v čase. Pasáž Alfa legendárního funkcionalistického domu se vstupy z několika ulic se zdá být 21. stoletím zcela nedotčená. Atmosféra 30. let, kdy ji architekt Bohuslav Fuchs navrhl a stavitel František Hrdina uvedl do života, je pro vnímavé pořád stejná. V samotném paláci, kde je mj. 160 bytů, žila a zemřela nejslavnější filmová Divá Bára – Vlasta Fialová.

Palác Alfa v Brně je připomínkou 30. letVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Když v suterénu brněnského paláce Alfa zahájilo v roce 1932 provoz kino Bio Alfa promítáním filmu Bílé opojení, byla to velká společenská událost. Od té doby obyvatelé Brna rádi po jeho návštěvě zašli na ochoz v tamní pasáži do vyhlášené kavárny, která byla častým cílem i tehdejších hereckých hvězd. Mnohé v Alfě našly i svůj domov. Žila a zemřela zde například Vlasta Fialová, představitelka Divé Báry ve stejnojmenném snímku režiséra Vladimíra Čecha z roku 1949.

„Ostatně bydlení zde se zalíbilo i mnohým současným brněnským hercům. Ale nechme jim jejich klid a soukromí, které zde najde i díky důmyslnosti stavby každý z nájemníků. František Hrdina sice postavil stovky domů v Brně, ale pasáž Alfa měl za srdeční záležitost. Alfu nikdy prodat nechtěl a dědičným majetkem rodiny je dodnes. A to i přes řadu peripetií, včetně bombardování za války či zabrání komunistickým režimem,“ popisuje manažerka domu Věra Pohořelská.

Vědci hledají dočasné využití areálů rozpadajících se tuzemských továren

Tipy a trendy

Obchodní pasáž a hlavně bydlení

„Dokumentů, které by více odhalily dějiny objektu, zůstalo jen velmi málo,“ dodává. Jak vysvětluje, dům je mimo jiné unikátní tím, že sloužil nejen jako obchodní pasáž, ale hlavně se v něm nikdy nepřestalo bydlet.

„Jde vlastně o čtyři propojené objekty. První dva byly zkolaudované v roce 1932 a další kvůli krizi až za pět let,“ říká na spojovací terase mezi byty. „Bohužel už není jasné, jestli architekt chtěl, aby terasy, které vytvářejí jakousi oázu klidu nad rušným městem, využívali nájemníci. My je však užívat nemůžeme z bezpečnostních důvodů. Stejně jako ploché střechy, ačkoli právě zde se nacházejí unikátní pohledy na město. Brání tomu jak nízké zábradlí, které však musí zůstat z hlediska památkářů zachováno, tak překážky na střeše včetně pozůstatků bývalé vzduchotechniky, která byla rovněž v době svého vzniku unikátní,“ popisuje manažerka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pohled do ulice Poštovské, která je zvláště v létě rušnou pěší zónou.

Daň za původnost

Jak dodává, v domě udržují maximum původních prvků. To má však i svá logická negativa. „Například okna jsou stále původní, pouze je ošetřujeme nekonečným natíráním. Ovšem s původností souvisejí i drobné chybičky, jako je tu a tam možná netěsnost, mosazné kliky a kličky vyžadují také speciální péči a podobně. Nájemníci o této dani za původnost vědí a zjevně jim to nevadí,“ sděluje Pohořelská.

Nejenže zde bydlí lidé i třicet let, ale obsazeno je stále všech 160 bytů, které jsou k dispozici, a pokud už někdo byt z jakéhokoliv důvodu opustí, je tu vždy za něj další čekající zájemce. Nejmenší byt má 12,5 m2, největší je 140 m2 velký loft. Majitelé nepreferují žádnou skupinu obyvatel. Vítán je každý slušný nájemník.

Hrdinové i tajní

V domě bydlel například generál Josef Robotka, aktivní protifašistický a protikomunistický bojovník. Komunistická STB si pro něj přišla v létě 1949. Jako znalec domu s několika schodišti a osmi výtahy dokázal sice z paláce Alfa utéct, ovšem zatčen byl později a ve věku šestačtyřiceti let byl tento téměř zapomenutý odbojář v roce 1952 popraven.

Brněnská Bassova vila je jednou z nejkrásnějších funkcionalistických staveb

Tipy a trendy

„Už jen z útržkovitých náznaků jsme také vypátrali, že v domě možná hned po jeho postavení byl také konspirační byt. Nejprve předválečné policie, za druhé světové války sloužil Němcům, po zabavení domu rodině Hrdinů komunisty zde měla svůj byt i státní tajná bezpečnost,“ vypočítává manažerka domu. Byl to prý malometrážní byt, ovšem s plným hygienickým zázemím. A vždy byl v nájmu konkrétního člověka.

„Toho zde však nikdy nikdo neviděl. My jsme vlastně poslední takový byt otevřeli teprve před pár lety, už po roce 1989. Nájem chodil řádně, ovšem do bytu zjevněji nikdo nechodil a k otevření nás donutil problém s odpady. Výpověď, kterou jsme dali, byla akceptována a už zde žádný takový byt nemáme,“ poodhaluje Věra Pohořelská jedno z tajemství domu, který se postupně celý - pod dohledem památkářů - opravuje.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na ochozu pasáže bývala kdysi kavárna, kam návštěvníci Bia Alfa rádi zašli vstřebat umělecký zážitek ze zhlédnutého filmu.

Originalita především

Jak dodává, snahou posledního majitele Vladimíra Hrdiny, což je pravnuk někdejšího stavitele, je co nejvíce zachovat prvorepublikový charakter domu.

„Proto se například snažíme vybírat do obchodní části pasáže nájemníky, kteří jsou originální se svou často rukodělnou či jinou produkcí. Cukrář, který zákusky skutečně vyrábí, podobně je to i s výtvarníky atd. Byť zde jsou samozřejmě i prostory, které si své místo našly už před desítkami let a staly se také tradicí,“ dodává manažerka domu.

K těm nejdéle provozovaným tak patří sklepní Metro Music bar, kam se chodí za muzikou stejně jako za první republiky. Jen na Bílé opojení už do Alfy nikdo nepřijde. Kdysi slavné kino ustoupilo divadlu. Ale HaDivadlo, které se zde zabydlelo, je dnes legendou také.

Orloj se Sisyfem i mohutné zlaté ruce. Brněnský Kristkův dům přitahuje pozornost kolemjdoucích

Tipy a trendy

V zahradě vily Tugendhat se dá odpočívat stylově

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Alfa pasáž Brno

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám