Hlavní obsah

Vědci hledají dočasné využití areálů rozpadajících se tuzemských továren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 4000 místech Česka leží desetiletí ladem rozlehlé tovární komplexy. Haly, v nichž za socialismu pracovaly tisíce lidí, se v těchto brownfieldech rozpadají před očima. Přestože pro mnohé z komplexů vznikají projekty na jejich využití, potrvá roky, než se dočkají přeměny. Podle vědců je to plýtvání časem. Hledají způsob, jak dočasně využívat jejich zelené plochy.

Foto: A8000

Ilustrační foto: Brněnská Špitálka se má v budoucnu stát místem, kam se budou rádi sjíždět lidé z celého Brna.

Článek

Některá prostranství mezi halami mohou sloužit jako dočasné parky nebo zahrady. Následně mohou být při úpravě daného bronwfieldu natrvalo včleněna do nového komplexu, a to jako místa se zelení. Vědci Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně chtějí najít způsob, který by radnicím a developerům poradil, jak v těchto případech postupovat.

Dočasné parky a zahrady

„Hlavním cílem projektu je zjistit finanční potenciál navrhovaného systému rekultivace zanedbaných ploch. Musíme přijít na to, jak posoudit výhodnost dočasného využití brownfieldů,“ řekla Právu za tvůrce projektu Ladislava Issever Grochová. Jde vlastně o to spočítat, zda se dočasná úprava a využití zelených ploch do rekonstrukce vyplatí, nebo jestli je opravdu lepší nechat celý prostor dlouhá léta ladem až do jeho celkové přestavby.

Vědci si vše otestují na brněnské Špitálce. Půjde o novou čtvrť, která vznikne v nadcházejících letech v západní části areálu společnosti Teplárny Brno. Nepůjde o chytrou, ale o superchytrou čtvrť. Stane se výkladní skříní moravské metropole. Obří komín uprostřed se přemění na sál pro pořádání koncertů. Střechy továrních hal, v nichž vzniknou loftové byty a kanceláře, spojí lávky tvořící okruh. Zahrady budou na střechách a zásilky v rámci této lokality budou přepravovat automatické drony. Na projektu se již nyní pilně pracuje.

Špitálka jako test

Odborníci nyní vytvoří simulace, které jim umožní prozkoumat kousek po kousku celý areál. Analyzovat budou složení půdy. Budou zkoumat možnost přidat do ní při rekultivaci biouhel, tedy uhel vzniklý spálením odpadu z dané oblasti. Tyto postupy jsou v Česku zatím málo využívané. V rámci projektu vznikne webová aplikace, která bude sloužit městu Brnu k odhadu ekonomického potenciálu pro jednotlivé možnosti využití oblasti Špitálka.

Výsledky výzkumu pomohou nejen Brnu, ale měly by být užitečné i pro stovky dalších radnic, které hledají využití pro své brownfieldy. Ty jsou pro ně obrovskou finanční i ekologickou zátěží. Na mnoha místech jsou tovární haly tak špatně situované nebo v tak špatném technickém stavu, že je nutné všechny stavby srovnat se zemí.

Anketa

Myslíte si, že zelené plochy brownfieldů využívané jako parky mohou mít nějaký finanční potenciál?
Ano, určitě.
71,1 %
Možná...
6,1 %
Tak to opravdu netuším.
7,2 %
Asi spíš ne.
8,4 %
Ne. Nemají žádný.
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Brno vdechne Špitálce nový život, s ním jí dá i novou tvář

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Teplárna Špitálka

Reklama

Související témata:
Špitálka

Výběr článků

Načítám