Hlavní obsah

Ploché kužely budou před brněnskou radnicí zvlhčovat v horkých dnech vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kužely, jako by na ně někdo šlápl obří nohou. Tak vypadají umělecky ztvárněné artefakty, kterým jejich tvůrci, Michal Gabriel a Tomáš Pavlacký, dali název Ploché kužely. Objekty jsou ve skutečnosti „vodními prvky“, které mají už brzy před brněnskou radnicí na Dominikánském náměstí začít zavlažovat vzduch.

Na Dominikánském náměstí v Brně začnou už brzy ochlazovat vzduch Ploché kuželyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Vítězné dílo vzešlo ze soutěže, která trvala několik let. Jsem přesvědčená, že to bude pro zdejší náměstí oživení a přínosné už jenom proto, že kužely jsou funkční a budou umožňovat zamlžování prostředí. Lidé si tak alespoň budou moci v horkých dnech trochu oddechnout od parna, které v centru města panuje,“ uvedla ve středu při zahájení instalace primátorka města Markéta Vaňková (ODS).

Výběr funkčních artefaktů je výsledkem dlouholetého hledání, jak oživit náměstí před radnicí, které bylo často předmětem nekonečných diskusí. Jak za tvůrce Právu vysvětlil Tomáš Pavlacký, bronzové kužely symbolizují i úkazy typické ještě nedávno pro brněnské podzemí, kdy z husté sítě parovodů tu a tam unikala pára až na povrch.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Instalace Plochých kuželů, které budou v Brně před radnicí zavlažovat vzduch, už začala

„Stejně tak budou vydechovat svoji neškodnou mlhu do prostoru, jen co kužely nainstalujeme. Začněme s tím hned a chtěli bychom je uvést do provozu ještě o prázdninách,“ uvedl výtvarník.

Jak doplnil jeho kolega Michal Gabriel, kužely jsou složitým tvarem, což vyžaduje při manipulaci zvláštní pozornost. Nejmenší z nich má hmotnost 200 kilo, prostřední zhruba 450 a největší, se kterým bude manipulace nejsložitější, váží jednu tunu. Celková cena díla včetně instalace je osm milionů a tři sta tisíc korun.

Anketa

Myslíte si, že jsou podobné vodní prvky ve městech důležité?
Ano, rozhodně.
83,1 %
Je to jen zábava pro děti...
1,1 %
To neumím posoudit.
1,6 %
Myslím, že moc ne.
1,1 %
Ne. Podle mě to jsou jen vyhozené peníze.
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 645 čtenářů.
Foto: Miroslav Homola, Právo

Jeden z trojice kuželů a jeho tvůrci – Michal Gabriel (vlevo) a Tomáš Pavlacký

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ploché kužely mají složitý tvar, kvůli němuž byla manipulace s nimi náročnější

Brněnská Riviéra má architektonické zlato

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Vodní prvky
Mlžítko

Související články

Výběr článků

Načítám