Hlavní obsah

Malá koupelna? Nevadí, i ta bude krásná!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna je prostor, kde začínáme den. Není to jen funkční místo určené pro hygienu, ale hýčká i naše smysly. Dodává energii, díky níž se cítíme hezky celý den.

Foto: Rako

Levante v béžových tónech vytváří jemný efekt matu a lesku, květinové vzory v modrofialových barvách dodávají obkladačce strukturu.

Článek

Jednoduchost, přirozenost, útulnost: trend, jenž sluší všem koupelnám. Mysleme na to i při zařizování menších prostor, které dokážou pěkně potrápit. Mnoho předmětů, dekoru, efektu a zdobnosti tříští pozornost a zaplňuje prostor: doslova i obrazně.

Začněte vstupem

Hledat každé volné místo je dobré, ale zkuste se kriticky podívat na obyčejné dveře, protože zabírají nejvíce místa. Klasická otočná dveřní křídla obsadí v otevřeném stavu podlahovou plochu zhruba 0,6 m2.

Moudré je vyměnit otočné dveře za posuvné, i když počítejte s menšími stavebními úpravami. Pro pouzdro zabudované do stěny je potřeba dvojnásobně široký otvor oproti těm klasicky otočným. „Stavební pouzdro je prvek, plechová kapsa, do které dveře zajíždějí. Dveřní křídlo pak nezabírá místo, protože se schová do stěny,“ říká Tomáš Pilský ze společnosti Vekra.

Pračku a sušičku vybírejte podle svých potřeb

Tipy a trendy
Foto: Ravak

Koncept Avocado nabízí vanu, která je v oblasti ramen dostatečně široká a místo šetří v oblasti nohou. Vhodné do malých koupelen.

Řešením je úsporný nábytek

To, kolik máme v koupelně místa, ovlivní volbu nejen sanity, ale také nábytku. Volte užší, ale i ten, jenž má menší hloubku. Vejde se např. i do velmi omezených prostor toalet, a přitom umožní skrýt potřebné drobnosti.

Určitě oceníte koupelnové řady nábytku s rozměrově malou, ale praktickou skříňkou. Hloubka nepřesahuje 38 cm, šířka obvykle 50, 55 nebo 60 cm. Skvělá je variabilní polička, kterou lze kdykoli přenastavit tak, aby se dovnitř vešly i větší předměty.

V koupelně, jež je malá a zároveň atypická, oceníte desku pod umyvadlo. Desky se vyrábějí na míru a dokonale se přizpůsobí třeba nice. I malý prostor se dá využít na maximum: k deskám lze přidat doplňkové skříňky s odkládací deskou. Umyvadlové desky jsou z HPL laminátu, odolné vůči vodě. Volit můžete rozmanité dekory dřeva i bílé provedení.

Malá koupelna?

  • Vana, nebo sprcha? Možná vanu ani nevyužijete a oceníte prostornější sprchu vybavenou třeba i masážním panelem. Navíc sprchu lze řešit jako čistě bezbariérovou, s odtokovým kanálkem. Ocení to všichni, zejména senioři.
  • Když se vany nechcete vzdát, zkuste vybrat minivanu se sprchovou zástěnou: jejich velikosti začínají už na rozměru 120 x 70 cm a máte na malém prostoru řešení typu „dva v jednom“.
  • Preferujte zařízení (vana, zástěna, umyvadlo, sprchový kout, nábytek, baterie) ze stejného konceptu. Vše na sebe bude navazovat, nestane se, že umyvadlo brání otevřené sprchové zástěně apod. Dobrým trikem je volit i menší hloubku, zejména u sanity.
  • Úložné prostory jen s přidanou hodnotou! Šikovné členění vnitřního prostoru, které lze přenastavit, vestavný koš na prádlo, závěsný systém, zapuštěné galerky s osvětlením apod.
  • Volte světlejší obklady a dlažbu, kompaktnost, hrajte si s optickým vnímáním prostoru. Vyvarujte se třeba velkého množství spár, nápadných barevných dekorů.

Novinky v koupelnách: od baterií po nábytek

Tipy a trendy
Foto: Dřevojas

Úsporu místa v koupelnách zajišťují vestavné galerky, které splývají se stěnou, přičemž veškerý úložný prostor je schován ve zdi.

Obklady bez zdobnosti

Současná koupelna je útulná, decentní a jednoduchá. Produkty mají punc přirozenosti, otisku přírody, originality. Syntetické materiály jsou zastoupeny minimálně.

Požadavky splňuje určitě tradiční keramika s fragmenty přírody, flóry. V koupelně je v hlavní roli voda, je to oáza očisty, nemá to být sterilní technicko-funkční prostor.

Často se využívá slovo minimalismus, které se mylně vnímá jako prostor, který je chladný a odcizený. Není tomu tak - je klidný, bez okázalosti, ale útulný.

Obklad není jen 2D potisk, jde o hmotu, kontakt hmatem, hloubku, světlo, barevný tón, odraz a vzájemnou souhru s ostatními prvky celkové koupelnové kompozice.

„Tendenci současných obkladů bych nazval jako lapidární přirozená útulnost. Každé z těch tří slov představuje snahu nepoužívat nadbytečné dekorování či členění v rámci jednotlivých ploch stěn nebo podlahy. Stírá se rozdělování mezi tzv. dekorem a základem, plocha se nedělí barevnými či dekorovanými pruhy. Také samotné spáry se co nejvíce schovávají, minimalizuje se jejich šířka, tónují se tak, aby byly co nejméně znatelné. Formáty se zvětšují a ztenčují,“ říká Marek Vráblík, šéfdesignér značky Rako.

Hrajte si s dekory interiérových obkladů

Tipy a trendy

Anketa

Potřebovali byste větší koupelnu?
Jako sůl!
23,1 %
Akutní to není, ale nezlobil/a bych se.
41,4 %
Asi ne.
8,8 %
Ne.
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3446 čtenářů.

Neuvěřitelně hladký povrch mísy může pomoci ušetřit litry vody při splachování

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Malé koupelny

Související články

Kouzlení se sklem umocní pocit čistoty

Prosklené sprchové kouty dodávají koupelnám lesk i pocit čistoty. Ty moderní potěší zároveň prvotřídním designem a také prémiovými materiály a technologiemi....

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Ačkoli největším „žroutem“ energií bývá ve většině domácností vytápění, existují i další činnosti, při nichž si lze počínat šetrněji i ohleduplněji k přírodě....

Výběr článků

Načítám