Hlavní obsah

Kouzlení se sklem umocní pocit čistoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosklené sprchové kouty dodávají koupelnám lesk i pocit čistoty. Ty moderní potěší zároveň prvotřídním designem a také prémiovými materiály a technologiemi. Z běžné sprchy se tak snadno stane wellness zážitek.

Foto: Bauhaus

Elegantní sprchový sloup Vivid dopřeje smyslnou relaxaci na závěr každého dne. Součástí sprchy je také sprchová hadice a ruční sprcha MyTwin120 se 3 druhy proudů

Článek

Moderní sprchové kouty na první pohled zaujmou jednoduchým designem. Inspirované jsou často minimalismem, kde každý prvek v prostoru má své místo, svůj účel a nic nepřebývá. Aby sprchový kout poskytoval správné intimní prostředí, je potřeba šikovně pracovat s dominantním materiálem – sklem.

Skrz zasklení proniká do sprchy přirozené světlo, sklo ale zároveň částečně tlumí zvukové šumy. Pro komfort v koupelně je tak ideální.

Ovšem sklo má i další výhody. Vytváří dojem většího prostoru a volnosti. „Může být v podobě fixní zástěny, pokud ale místnost poskytuje dostatek prostoru, lze ji obohatit také o otočné dveře,“ říká Iva Šedivá ze společnosti Laufen.

Bezpečnost a odolnost proti vodnímu kameni

Když si instalujeme sklo do koupelny, jsou u něj důležité jiné vlastnosti než např. u skel využívaných do oken. „Vlastnosti, na něž bychom se měli zaměřit, jsou především bezpečnost, transparentnost a odolnost vůči vodnímu kameni, a tím pádem i jednoduchá údržba,“ vyjmenovává Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Glass.

Trápí vás vodní kámen? Zbavte se ho

Jak na to

Dodává, že právě poslední zmíněná charakteristika by měla být rozhodující. Pravidelná údržba standardního sprchového koutu totiž může být značně náročná. Když se zanedbá, stane se ze sprchy neprůhledná kukaň pokrytá zaschlým vodním kamenem.

„Pro sprchové kouty je ideální zvolit tzv. bezúdržbové sklo, na němž se nečistoty či stopy po stékající vodě neudrží,“ radí Michal Široký.

Existují výrobky opatřené speciální fólií či ošetřené chemickými přípravky, dnes jsou na trhu k dostání i speciální antikorozní průhledná skla. „Ta se díky antikoroznímu povlaku méně špiní a snáze čistí. Vrstva z oxidů kovu sklo chrání před účinky vodního kamene, korozí a zanesením. Díky pokovení voda po povrchu lépe stéká. Pokovení je také stabilní a vydrží déle než dodatečně aplikované metody,“ vysvětluje Michal Široký.

Skla sprchových koutů a zástěn ošetřená již při výrobě technologií zabraňující usazování vodního kamene mívají označení AntiCalc. Na bezpečnost a snadnou údržbu se zaměřte rovněž při výběru sprchové vaničky nebo dlažby.

Jako pod vodopádem

Poměrně klíčový je i výběr baterie. Klasické ruční sprchy příjemně osvěží a potěší masážními funkcemi. Vyšší level představují hlavové sprchy uchycené ve stropu nebo na stěně. Široký pás vodních kapek působí hypnotizujícím účinkem. Na okamžik si tak můžete připadat jako pod tropickým vodopádem. Intenzitu vodního proudu lze navíc nastavit podle aktuální nálady. Zatímco jemně dopadající kapky uvolní mysl, prudší proud přináší úlevu napnutým svalům.

Čtyři horké tipy do koupelny

Tipy a trendy

Hlavovou sprchu lze pořídit samostatně nebo v podobě sprchového sloupu, který je doplněn o klasickou ruční sprchu s hadicí. Krásné designové řešení představuje její podomítková verze bez sloupu, kde je maximum komponent uschováno pod zeď. Sprchový set fascinuje jednoduchostí a vysokou elegancí,“ přibližuje Iva Šedivá.

Důraz na ekologii

Moderní sprchové kouty se ale nezaměřují jen na design a kvalitu zážitku. Důležitou roli hraje ekologičnost. Už samotné sprchování je z hlediska spotřeby vody ve srovnání s koupelí ve vaně úspornější.

Sprchové hlavice umožňují přesné nastavení intenzity proudu, termostatické baterie pečují o optimální teplotu vody. Jinými slovy, s termostatickou baterií máte jistotu, že na vás bude dopadat voda pouze ve vámi stanovené teplotě. „Nebude kolísat, proto se nemusíte bát teplotních změn. Nehrozí opaření, ale ani náhlý příval ledové sprchy. Zároveň představují udržitelnější variantu baterií v koupelně, šetří vodu a energie,“ dodává Iva Šedivá.

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Jak na to

Reklama

Související články

S chytrou umyvadlovou baterií ušetříte

Moderní umyvadlová baterie je designovým prvkem koupelny, který díky technologiím sníží spotřebu nejen vody, ale i energie. Na co se zaměříme při jejím výběru?

Výběr článků

Načítám