Hlavní obsah

Kolínská automobilka TPCA prodloužila odstávku, znovu spustit by se měla jako poslední

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) prodloužila odstávku výroby kvůli pandemii koronaviru. Výrobní linky by se měly v Kolíně rozjet v pondělí 4. května, řekl v úterý mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Původně byl návrat zaměstnanců plánován na pátek 17. dubna.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínském závodě TPCA.

Článek

Výroba v kolínské automobilce se zastavila 18. března před půlnocí. S odstávkou kvůli koronaviru se spojila také plánovaná technologická odstávka.

„V současné době u nás probíhá mnoho úprav k zajištění bezpečného pracoviště z hlediska možného přenosu nemoci Covid-19,” informuje automobilka prostřednictvím sociálních sítí.

Automobilka Hyundai v Nošovicích jako první obnovuje výrobu

AutoMoto

Zaměstnanci automobilky budou po dobu odstávky výroby kompenzováni kombinací 85 procent platu a přesunutím směn na dobu po odstávce. V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

V automobilce se vyrábí druhá generace takzvaných kolínských trojčat, Citroenu C1, Peugeotu 108 a Toyoty Aygo. V příštím roce zůstane v podniku Toyota sama a přestěhuje do středních Čech část výroby nové generace hatchbacku segmentu B, Yarisu.

Toyota Yaris se bude vyrábět v Kolíně

Ekonomika

Podle aktuálního scénáře bude TPCA poslední velkou českou automobilkou, která obnoví výrobu. V úterý se po odstávce naopak znovu rozjel nošovický Hyundai.

Zpočátku se v továrně i kvůli hladkému náběhu výroby a důkladnému čistění bude místo obvyklých tří pracovat jen na dvě směny. Mladoboleslavská Škoda stále stojí, výroba by zde měla být spuštěna 27. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám