Hlavní obsah

Elegance a styl. Dům Nula ukazuje cestu, kterou se tištěné domy mohou vydat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní oblé křivky, charakteristický povrch vytvářený na sebe dosedajícími vrstvami tištěné betonové směsi a především nádherný, moderní design doplněný dřevem a sklem. Tak vypadá první rodinný dům ze série Exploration (Průzkum) nazvaný House Zero (Dům Nula).

BEZ KOMENTÁŘE: Tištěný dům má nulovou spotřebu energie a neobvyklý elegantní vzhledVideo: Icon

 
Článek

Trojrozměrný tisk se čím dál více prosazuje na poli výstavby rodinných domů. Jeho přednosti jsou nesporné. Velká variabilita dosud neokoukaných tvarů takových staveb a především - velká úspora odpadního materiálu. Spotřebuje se prakticky jen to, co se vytiskne.

Společnost Icon se již v minulých letech představila jako ta, která tisknout domy umí. Neusnula ovšem na vavřínech a dál prozkoumává možnosti, které tato technologie na poli výstavby rodinných domů nabízí.

Ke spolupráci proto přizvala architekty z ateliéru Lake|Flato, kteří strohému betonu dokázali vtisknout eleganci a doplnit jej dalšími materiály do kompozice, která oku diváka doslova zalahodí.

Tam, kde dřevo nabízí příjemný proteplující přírodní prvek, tam beton dodává jemnost a hravost tvarů. To vše pak doplňují štědrá prosklení propouštějící do interiéru domu spoustu světla.

Stačilo 12 hodin a postavili dům z betonu

Tipy a trendy

Základní vlastností domu je ovšem jeho flexibilita. Je schopen kdykoli se přizpůsobit potřebám svých majitelů. Navržen je jako třípokojový se dvěma koupelnami a jednou samostatnou toaletou, obývacím pokojem a kuchyní.

Dům funguje jako budova s nulovou spotřebou energie, odtud jeho název - House Zero. Znamená to, že dokáže vyrobit veškerou energii, kterou on sám a jeho obyvatelé v průběhu roku spotřebují, a to z obnovitelných zdrojů. Zanechává proto po sobě nulovou stopu a právě tak zanechává nulový i účet majitelů za energie.

Na pražském Jižním Městě vzniklo unikátní 3D tištěné parkourové hřiště

Tipy a trendy

Kromě klasického vybavení v podobě solárních panelů, tepelného čerpadla apod. je důležitá jeho konstrukce. Tištěná skořepina je důkladně zaizolovaná, aby tepelné ztráty byly minimální. Interiér domu se v horkých dnech jen minimálně ohřívá.

Užitná plocha domu, jenž ukazuje, jak dobře si trojrozměrně tištěný beton může rozumět se dřevem, je 186 čtverečních metrů.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v tomto domě?
Moc! Hned bych se stěhoval/a!
73,3 %
Po prostudování všech technických detailů, asi ano.
13,2 %
Nevím, nevím, něco se mi na něm nezamlouvá.
5,9 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2874 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám