Hlavní obsah

První latinskoamerická chudinská komunita se v létě zabydlí v tištěných domech

Novinky, Jana Nesvadbová

Už letos v létě začne tisk prvních domů navržených švýcarským designérem Yvesem Béharem a jeho kolegy ze sanfranciské společnosti fuseproject určených pro chudé rodiny žijící na blíže nespecifikovaném místě v Latinské Americe. Vývoj projektu trval přes rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Vesnička pro chudé bude tvořena jen vytištěnými domyVideo: New Story

 
Článek

Před více než rokem nezisková organizace New Story působící v některých zemích Latinské Ameriky a společnost Icon z texaského Austinu oznámily úspěšné vytištění prvního domu a představily tak technologii s potenciálem zlepšit kvalitu života chudým rodinám na celé planetě.

V minulých dnech organizace představila návrh první trojrozměrně tištěné vesničky, či chcete-li komunity, nabízející domy pro chudé rodiny v Latinské Americe, pocházející převážně z řad farmářů a výrobců zboží z palmového listí žijících s rozpočtem nižším než 200 dolarů měsíčně, tedy méně než 4600 korun.

Budoucí obyvatelé vesničky se na jejím návrhu od samého počátku podíleli. Od výběru pozemku až po půdorys vesničky. Měli rovněž možnost se vyjádřit ke svým potřebám a tužbám ohledně domků.

Foto: Motionland, New Story

Domky jsou navržené tak, aby odpovídaly potřebám a životnímu stylu svých budoucích obyvatel, i klimatickým podmínkám prostředí, v němž budou stát.

„Když jsme hovořili se zástupci komunity, zjistili jsme, že původně navrhovaný dům neodpovídá jejich potřebám, ani očekáváním. To nás vedlo k návrhu systému, jenž umožňuje různorodé programy, tj. způsoby využití, odpovídá různým klimatickým faktorům a růstu rodin a jejich nárokům na prostor,” poznamenává Yves Béhar.

Konečný návrh proto například zohledňuje poptávku po možnosti vařit venku a rozšíření venkovního prostoru obecně, aby obyvatelé mohli chovat drůbež a pěstovat plodiny.

Zároveň mají doma nad hlavním obytným prostorem otvory ve zdech přímo pod stropem, což podporuje přirozenou ventilaci v interiéru. Pravidelně se opakující dešťová období si vyžádala vytvoření dlouhých přesahů střechy v přední i zadní části domu.

Foto: Motionland, New Story

Dlouhé přesahy střech mají interiér domu stínit, ale také zaručit obyvatelům ochranu v obdobích dešťů. Perforované vršky zdí pod střechou pomáhají s cirkulací vzduchu uvnitř domu.

Návrh domu dopředu počítá i s případnými úpravami v závislosti na konkrétních podmínkách v místě výstavby. Například v seizmicky činných oblastech je možné otvory v obvodovém zdivu vyplnit výztužemi, aby byly odolnější vůči otřesům země.

Předností trojrozměrného tisku se ukázala možnost navrhnout a snadno vytvořit nejenom obvodové stěny a vnitřní příčky, ale zároveň s nimi už tisknout i přípravy pro vestavěné prvky, jako třeba police v kuchyni a koupelně, případně lavice a sedátka.

Foto: Fuseproject

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní městečko z 3D tiskárny

Tiskárna autorům umožnila dokonce vytvořit ve stěnách rovnou i takové detaily, jako třeba skoby k přichycení skříněk a dalších úložných prostorů.

Zajímavostí navrhovaných staveb jsou pak oblá řešení styku stěn místo tradičních rohů, což umožňuje snazší úklid. S absencí rohů odpadají místa, kde má tendenci hromadit se prach a další nečistoty.

Foto: Terilyn Steversonová

Maličký model obvodového zdiva, který vytiskne tiskárna přímo na místě.

Největší předností návrhu je ovšem podle jeho autorů nápad využít k výstavbě techniku trojrozměrného tisku. Zdi a veškeré další konstrukční prvky každého domu lze totiž vytisknout během pouhých 24 hodin.

Bez pozornosti není ani samotná tiskárna, jež je navržena tak, aby dokázala fungovat i za těch nejnepříznivějších podmínek, tj. s omezenou dostupností vody, nestabilním zdrojem elektřiny a především, aby tiskla domy s téměř nulovou produkcí odpadu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Láká vás myšlenka nechat si vytisknout dům přímo na míru?
Ano, bylo by to prima.
91,2 %
Nevím. Nerozumím tomu
0 %
Ne, líbí se mi tradičně stavěné domy
8,8 %
Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám