Hlavní obsah

Nizozemský pár v důchodu bydlí tak jako nikdo v sousedství

Nenápadný starší pár Elize Lutzová a Harrie Dekkers z nizozemského Eindhovenu započal novou kapitolu svého bydlení. Nastěhoval se do domu, který byl celý vytištěný z betonové směsi. Minimálně ve své zemi se tak tito dva stali prvními trvalými obyvateli tohoto typu obydlí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nizozemsku dostali první nájemníci klíč od domu z 3D tiskárnyVideo: Reuters

 
Článek

Podle autorů připomíná šedobílý tištěný dům, který vyrostl v nizozemském Eindhovenu ve čtvrti Bosrijk, balvan. Zatímco jinde ve světě vznikají některé tištěné domy přímo na místě, tento je prefabrikovaný. Sestavili jej z 24 částí, které vytiskli v nedaleké továrně a které dělníci pak na pozemku pospojovali.

Podle návrhu místního architekta Roba Wolfse vznikl bungalov se dvěma ložnicemi a obývacím pokojem s kuchyní, jenž má užitnou plochu 94 čtverečních metrů.

Stěny domu z exteriérové strany zdobí charakteristický vlnkovaný povrch, vzniklý kladením a tuhnutím jednotlivých vrstev betonové směsi na sobě. Na některých místech jsou hezky vidět i drobné nepřesnosti způsobené prodlevou během výměny trysky během tisku.

Dům je důkladně izolovaný, zároveň je napojený na místní inženýrské sítě. Je tedy nejenom příjemně teplý v chladných dnech, ale zároveň je energeticky úsporný. Ostatně, to je jeden z jeho nejdůležitějších rysů. Dům nevznikl již jako prototyp, ale jako plnohodnotná obytná budova splňující veškeré požadavky nizozemské stavební legislativy.

„Připadá mi hezký. Prostě hezký. Nepravidelnosti (ve zdi), je to jako zadrhnutí tady a támhle to zase pokračovalo (tisk). Je vážně pěkný. Cítíme se tu velmi dobře. Líbí se mi moc i jeho barvy. Také barvy v interiéru jsou velmi prosté. Je velmi dobrý,” hodnotí kvality domu sedmdesátiletá Elize Lutzová společně se svým o tři roky mladším partnerem Harriem Dekkersem na záběrech, které přinesla agentura Reuters.

V Nizozemsku chtějí již brzy prodávat domy tištěné z betonu

Tipy a trendy

Dokončení stavby domu bylo původně plánováno už na rok 2019, kvůli nejrůznějším komplikacím své první obyvatele ale nakonec mohl přivítat až poslední dubnový den.

Kromě města Eindhoven stojí za projektem mj. tým inženýrů z Technologické univerzity v Eindhovenu pracující pod vedením profesora Thea Saleta a developerská společnost Vesteda housing corporation. Právě ona dům pronajímá jeho novým obyvatelům, a to za 800 eur (20 660 Kč) měsíčně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dům je součástí projektu nazvaného Project Milestone. Ten zahrnuje vytištění pěti budov. Další stavby budou vznikat postupně, díky čemuž designéři a inženýři mohou při návrhu a tisku nových staveb využít zkušenosti z realizace již hotových domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám