Hlavní obsah

Domek vypadá, jako by jej vytvořily drobné vosičky. Je však dílem robotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strukturou vosích hnízd se při tvorbě trojrozměrně tištěného domu inspirovala italská firma s příhodným jménem WASP (anglicky vosa). Výjimečnost jejího počinu nespočívá ovšem v použití technologie 3D tisku, která se zabydlela už po celém světě. Novinkou je, že jako stavební materiál Italové používají ryze přírodní materiál. Domek stojí ve městě Ravenna v oblasti Emilia-Romagna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům z 3D tiskárny připomíná vosí hnízdaVideo: AP

 
Článek

Metoda trojrozměrného tisku je ve stavebnictví známa a využívána již několik let. Jedním z největších oříšků bylo navržení takové směsi, jež by se k „tisku” hodila.

Ač každý tým používá svou vlastní, prakticky vždy jde o směs na bázi betonu, který je obohacen o přísady podporující jeho rychlé schnutí, aby bylo možné plynule nanášet jednu vrstvu na druhou a tím vytvářet charakteristicky vyhlížející stěny.

Italští inženýři přicházejí v současnosti s novinkou, a jako materiál pro tisk - stavbu -  používají směs sestavenou výhradně na bázi čistě přírodních materiálů, konkrétně hlíny.

Stroje jako vosičky hrnčířky

Stavba, kterou vytvářejí, nese název TECLA, což je zkratka anglických slov Technology a Clay (technologie a jíl). Její nosné zdi jsou vytištěné právě ze zmiňované směsi, a jak je na záběrech hezky vidět, dvojice robotů je tisknou do vzoru, který z vnější strany do jisté míry připomíná hnízdo vosiček hrnčířek.

Foto: Profimedia.cz

Hnízdo vosičky hrnčířky

„Z beztvaré hlíny k hlíně zformované do podoby domu. Dnes máme znalosti, jak stavět bez dopadu na životní prostředí prostřednictvím jediného kliknutí,” říká Massimo Moretti, zakladatel společnosti WASP.

„Dokončení stavby je důležitým mezníkem a ukazuje, že díky použitému designu a technologiím TECLA není už jen teoretickým nápadem, ale může být skutečnou a dosažitelnou reakcí na potřeby života dnes i v budoucnosti. Navíc ji lze upravit pro různé kontexty a zeměpisné šířky,” dodává architekt Mario Cucinella z místního ateliéru MC A - Mario Cucinella Architects, jenž stavbu navrhl.

Roztomilý minidomek si majitel na pozemku prostě rozbalí

Tipy a trendy

Nejstarší stavební materiál i materiál budoucnosti

Druhou technickou zajímavostí pak je použití zcela nového tisknoucího zařízení, jež nese název Jeřáb WASP, o němž zástupci společnosti říkají:

„Každá tiskárna má tiskovou plochu 50 metrů čtverečních, a proto umožňuje stavět samostatné obytné moduly jakéhokoli tvaru za pár dní. Bylo skutečnou výzvou pro 3D tisk maximalizovat výkon při použití hlíny. Ta je nejenom nejstarším stavebním materiálem, ale zároveň patří k největším výzvám pro budoucí zelenou ekonomii.”

Autoři chtějí stavbu představit veřejnosti a nabídnout ji k návštěvě na jaře letošního roku.

Anketa

Jak se vám zamlouvá představa bydlet v domě z hlíny?
To by bylo určitě skvělé. Je to velmi ekologický materiál.
14,9 %
Asi by mi to nevadilo, kdyby byl moderně vybavený a teplý.
55 %
Nevím, to si neumím představit.
7,2 %
O to bych asi moc nestál/a.
7 %
Z hlíny? Snad jsme se od dob pralidí někam posunuli, ne?!
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3029 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám