Hlavní obsah

První městská čtvrť celá postavená jen z 3D tištěných domů vyroste v Kalifornii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kalifornském městě Rancho Mirage, které leží v údolí Coachella, vyroste během letošního a příštího roku nová čtvrť, která bude vytvořená z trojrozměrně tištěných domů. Jen s jemnou nadsázkou lze tedy říci, že to bude první městská čtvrť na světě, kterou nepostaví, ale vytisknou.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Rancho Mirage

Článek

Projekt je dílem tamní realitní skupiny Palari a společnosti Mighty Buildings, která se na tisk budov specializuje. Nová čtvrť by měla být dokončena v roce 2022. Tvořit ji má 15 ekologicky šetrných domů různých půdorysů a velikostí s cenou od 595 tisíc dolarů, tedy v přepočtu zhruba 13,22 milionu korun.

K dispozici mají být přízemní domy s plochou 135 m² se třemi pokoji a dvěma koupelnami, anebo menší domácnosti (65 m²) se dvěma pokoji a jednou koupelnou.

Každý z domů bude mít kamennou fasádu, jíž budou otevírat okna vysoká od podlahy ke stropu. Samotný architektonický ráz domů se tvůrci snažili přiblížit v Americe tolik rozšířenému stylu z poloviny minulého století.

Ekologicky ohleduplné domy budou nejenom stylem výstavby, ale především způsobem fungování. Každý z nich bude vybaven moderním systémem sledování kvality vnitřního prostředí, podle nějž pak bude řídit chod všech základních systémů, ať již klimatizace, úpravy vody či osvětlení. Energetickou spotřebu pokryjí solární články, k nimž bude připojena i dobíjecí stanice pro elektromobily.

Každý dům doplňuje terasa a vlastní bazén. Ze všech je pak hezký výhled na pohoří, které lemuje město. Klienti budou mít možnost vybrat si na zahradu i další prvky, jako například ohniště, pergolu zastřešující terasu, vířivku, altánek s venkovním lůžkem nebo venkovní sprchu.

Náklady na realizaci projektu rozprostřeného na ploše 20 234 m² by podle současných předpokladů měly dosáhnout výše 15 milionů dolarů, tedy zhruba 333 milionů korun.

První 3D tištěný dům se objevil na realitním trhu

Tipy a trendy

Autoři projektu zdůrazňují především ekologickou ohleduplnost výstavby této rezidenční čtvrti. Podle zástupců stavitelů (i když by přesnějším termínem bylo slovo tiskařů) se touto metodou při budování čtvrti ušetří 95 procent pracovních hodin a také odpadu vznikne desetkrát méně.

Firma rovněž deklaruje, že je schopna vytisknout dům o poloviční velikosti, než je menší z chystaných domů, během 24 hodin. Z čehož lze volně odvodit, že větší domy by měly být hotové do pěti dnů, zatímco menší zhruba za dva dny.

„Bude to první pozemní aktualizace naší vize budoucnosti bydlení – která bude schopna rychle, cenově, udržitelně a efektivně rozvíjet okolní komunity,” svěřil se šéf a spoluzakladatel Mighty Buildings Alexey Dubov britskému webu Daily Mail.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet ve čtvrti z tištěných domů?
Ano, ta myšlenka se mi líbí.
60,1 %
Pokud by byla dostupná cena, proč ne.
23,4 %
Nevím, neumím se rozhodnout.
0,5 %
Nijak zvlášť mě to neláká.
4,3 %
Ne, děkuji. To není nic pro mě.
9 %
Podle toho, zda je vše vytištěno, bych se nerozhodoval/a.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám