Hlavní obsah

Stačilo 12 hodin a postavili dům z betonu

Postavit třípokojový dům z betonu by normálně trvalo zhruba čtyři týdny. Díky metodě 3D tisku to ale ve Williamsburgu, v americkém státě Virginia, zvládli za pouhých 12 hodin. Dům pro paní April Springfieldovou nechala vytisknout charitativní organizace Habitat for Humanity. Žena tak získala důstojné bydlení za dostupnou cenu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům z 3D tiskárny se třemi ložnicemi postavili za 12 hodinVideo: AP

 
Článek

April Springfieldová pracuje v místní prádelně a stará se o svého 13letého syna. Ať se snaží, jak chce, její příjem nedosáhne ani 80 procent průměrného příjmu v okolí. Její šance na to, aby si sama ušetřila na dům, byly proto nulové.

O jejím případu se ovšem dozvěděla charitativní organizace Habitat for Humanity (Domov pro lidskost), která jí nabídla v rámci svého programu Habitat Homebuyer Program (Program domova pro kupce domu) možnost koupit si za únosných podmínek 3D tištěný dům.

April si tak mohla dovolit hypotéku, jejíž splátky nepřesahují 30 procent jejího příjmu, přičemž společnost tyto peníze vkládá zpět do komunity na stavbu dostupnějších domů v USA.

Organizace úzce spolupracuje se společností Alquist, která se specializuje na 3D tisk domů. Právě tato metoda výstavby domů se totiž dobře osvědčuje při budování sociálního bydlení.

Nizozemský pár v důchodu bydlí tak jako nikdo v sousedství

Tipy a trendy

Není divu, oproti klasické zděné výstavbě nemá totiž prakticky žádný odpad nadbytečného materiálu, je velice rychlá, a přitom všem velmi variabilní, pokud jde o podobu a dispozici takto vytvářených domů.

Konkrétní dům ve Williamsburgu má užitnou plochu 111 čtverečních metrů, na kterou se kromě klasického obývacího pokoje s kuchyní vešly i tři samostatné pokoje a dvě koupelny.

Na pražském Jižním Městě vzniklo unikátní 3D tištěné parkourové hřiště

Tipy a trendy

Součástí výbavy domu je vlastní 3D tiskárna, na níž si majitelka může vytisknout další doplňky do domu, například zásuvky, kliky a podobně.

Organizace slibuje, že tímto jediným domem její úsilí o lepší bydlení rozhodně nekončí. Na únor má už naplánovanou stavbu v arizonském Tempe.

Anketa

Líbí se vám myšlenka budovat pro lidi s nízkým příjmem dostupné 3D bydlení?
Ano, to je moc hezká myšlenka.
86 %
Docela ano.
3,4 %
Nevím, tomu vůbec nerozumím.
2,3 %
Ani moc ne.
1,3 %
Ne, přijde mi to celé nesmyslné/podezřelé.
7 %
Celkem hlasovalo 10631 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám