Hlavní obsah

První 3D tištěný dům se objevil na realitním trhu

Téměř by se chtělo říci, že 3D tištěné domy učinily další krok na své cestě k začlenění mezi běžné typy příbytků. První z nich se totiž v minulých dnech objevil na trhu s realitami. Jeho cena je v přepočtu 6,4 milionu korun a zájemce o něj se bude muset přestěhovat do městečka Riverhead, nedaleko New Yorku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První dům z 3D tiskárny čeká na svého kupceVideo: Reuters

 
Článek

Přízemní domek v malém městečku na Long Islandu byste na první pohled patrně přehlédli. Je tak americký, jak jenom může být. Jednoduchý půdorys, sedlová střecha s mírným sklonem, zastřešená verandička před vchodem, nad ní štít.

Teprve při bližším prozkoumání je zřejmé, že to není zase až tak úplně obyčejný domek. Není to totiž ani dřevostavba, byť se jí při pohledu z dálky docela podobá. Jeho kostra je totiž z betonu a ne ledajakého. Dům je totiž postaven metodou trojrozměrného tisku.

Domek vypadá, jako by jej vytvořily drobné vosičky. Je však dílem robotů

Tipy a trendy

Ukázkový dům je v sousední vesnici

Prototyp stojí v sousední vesničce Calverton a jeho autory jsou inženýři z americké společnosti SQ4D. Ti se rozhodli začít se stavbou plnohodnotných rodinných domů, které by byly dostupné všem zájemcům ekologické bydlení v rychle a přitom bezpečně postavených domech.

Firma, podobně jako mnohé další, zpočátku řešila problém, kde sehnat dostatečně velkou tiskárnu, a protože podobně jako mnoho dalších žádnou takovou nesehnala, prostě si ji nejprve sama sestrojila. Pak začaly testy s tiskem, vše nejprve v malém měřítku, a když se ukázalo, že vše funguje, jak má, pustili se do tvorby plnohodnotného rodinného domu (na záběrech videa). Ten nyní slouží jako ukázkový a je k dispozici všem, kdo mají zájem o koupi toho v Riverheadu.

Největší tištěný dům v Evropě nám vzniká za humny

Tipy a trendy

Jeho půdorys není nijak složitý, dům má tři samostatné pokoje, dvě koupelny, kuchyň, obývací pokoj a ten riverheadský navíc i garáž pro dvě vozidla. Jak upřesnil pro agenturu Reuters Kirk Andersen, provozní ředitel společnosti SQ4D, půdorys domu lze kdykoli podle přání zákazníků upravit. Pro tiskárnu pak stačí změnit program, a ta vytvoří dům přesně tak, jak si to zájemce o nové moderní bydlení přeje. „Lidé rádi vidí linie. Je to unikátní. Má to určitý charakter. Ale znovu zdůrazňuji, můžeme konečný vzhled udělat jakýkoli. Můžeme udělat, cokoli chcete. Koneckonců, to, co stavíme, je dům.”

Je levnější

První dům firma nabídla k prodeji prostřednictvím realitního serveru Zillow. Tam se lze dozvědět, že stavba má užitnou plochu 130 čtverečních metrů, patří k němu pozemek o výměře 1000 čtverečních metrů. Stavba je přízemní, není podsklepená a vytápěný bude plynovým kotlem. Jeho cena 299 999 dolarů (6,4 milionu korun) je o čtvrtinu až třetinu nižší než obdobně velké domy ve stejné lokalitě postavené tradiční cestou.

Anketa

Koupili byste si trojrozměrně tištěný dům?
Ano, rádi!
13,2 %
Kdyby nám vyhovoval, tak proč ne.
68,1 %
Nevím.
3,5 %
Asi spíš ne.
6,1 %
Jen to ne!
9,1 %
Celkem hlasovalo 4671 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám