Hlavní obsah

Bubeník, kterého už nebavilo platit vyšší a vyšší nájem, si postavil vlastní minidomek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Nick Soave z Michiganu pracuje jako inspektor staveb a v soukromí je nadšeným hráčem na bicí. Původně bydlel v nájmu v malém bytě v Denveru, ale poplatky za něj se zvyšovaly každým rokem natolik, až ho to přestalo bavit a rozhodl se postavit si vlastní domek.

Muž z Michiganu, kterého už nebaví platit raketově rostoucí nájem, navrhl a postavil malý dům a nyní žije bez nájemnéhoVideo: AP

 
Článek

Šestatřicetiletý Nick z Kalamazoo přiznává, že měl do začátku jistou výhodou v tom, že mu stavební obor není neznámý. Přesto ale ze všeho nejdříve strávil nějaký čas důkladnou přípravou v podobě pročítání stránek a sledování videí na internetu s nejrůznějšími návody na stavbu minidomku.

Aby nemusel řešit stavební povolení, zvolil typ domku stavěného na podvozku přívěsu za kamion. Důležité pro něj přitom bylo navrhnout jeho uspořádání tak, aby uvnitř nepůsobil stísněně.

„Říkal jsem si častokrát, že byt (ve kterém původně bydlel – pozn. red.) by se nezdál tak malý, kdyby byl navržen lépe,“ svěřil se reportérům agentury SWNS. Sám se proto rozhodl podobnou chybu neudělat.

Na stavbu se připravoval metodicky. Při studiu dostupných návodů a nápadů z internetu si dělal neustále poznámky. Při vymýšlení uspořádání svého domku si pak položil otázku, co je pro něj v životě nejdůležitější. A odpověď zněla: jídlo a hudba. Proto jsou kuchyň a hudební studio hlavními částmi domu.

Když si vše promyslel, rozkreslil a propočítal, vrhl se do díla. „Měl jsem určité znalosti ohledně stavění, ale nikdy jsem dosud sám nic od začátku do konce nevybudoval. Měl jsem štěstí, že jsem měl celou dobu po ruce tátu. Byl to taky nejdelší čas, co jsme spolu strávili od té doby, co jsem po střední odešel z domova,“ poznamenává.

Foto: AP

Důležitou roli pro Nicka hraje jídlo a hudba. Dobře vybavená kuchyň proto patřila k hlavním bodům návrhu jeho domu.

Foto: AP

Studio s bicími bylo druhým základním prvkem, pro který muselo být v domě dost místa.

Konkrétně spolu strávili půl roku. Celkové náklady na stavbu domu se vyšplhaly na 32 tisíc dolarů, tedy zhruba 785 tisíc korun.

Na stavbu se snažil použít co nejvíce recyklovaného materiálu, ale zároveň také co nejkvalitnějšího. Nakonec musel přistoupit na kompromis. „Padesát procent je zcela nový materiál od místních firem, 40 procent tvoří recyklované věci a deset procent je z velkých obchodů,“ dodává.

Designový minidomek tmavé barvy vypadá uvnitř větší, než ve skutečnosti je

Tipy a trendy

Ročně ušetří 236 tisíc

Nájmu se Nick přesunem do vlastního domu zcela nevyhnul. Pronajímá si pozemek, na kterém jeho minidomek stojí. I tak ale významně ušetří.

„Platíval jsem 1000 dolarů (cca 24 500 Kč) měsíčně za nájem v Denveru, a to bylo ve skutečnosti ještě levné. Tady platím 250 dolarů (cca 6140 Kč) měsíčně, a to včetně elektřiny a vody,“ vypočítává. Ročně prý tak ušetří 9000 dolarů za nájem a dalších 600 dolarů na energiích, tedy zhruba 236 tisíc korun dohromady.

Foto: AP

Polovina materiálů použitých na stavbu domku je zcela nových, od místních výrobců. Čtyřicet procent se Nickovi podařilo zrecyklovat.

Foto: AP

Američan si postavil domek podle svého návrhu, inspiroval se ovšem návody a videi na internetu.

Nick je přesvědčený, že rozhodnutí, které tehdy v Denveru udělal, může ve skutečnosti udělat kdokoli, koho už nebaví pracovat celé dny jen proto, aby poplatil všechny složenky, a na vlastní život a záliby mu už nezbývá žádný čas a finance.

Minidomek se drží na větší budově jako parazit. Z dálky připomíná stan

Tipy a trendy

Rozdíl mezi bydlením ve vlastním minidomku a v podnájmu je pro něj zásadní. „Nedocházejí mi peníze. Tvrdě jsem pracoval a šetřil, abych mohl být ve svém. A konečně se mi daří ušetřit tolik peněz a času, že podstatnou část každého dne trávím kreativně. Začal jsem věřit v to, že mohu následovat své vize, že lze snížit výdaje na minimum a že není nutné trávit čas jen přežíváním,“ pochvaluje si.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám