Hlavní obsah

Roztomilý minidomek si majitel na pozemku prostě rozbalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý domek nazvaný Rustic, který navrhli a vytvořili designéři z lotyšského studia Brette Haus, má vcelku nenápadný, až běžný vzhled. To, čím se ale zásadně liší od jiných ministaveb, je způsob, jakým jej majitel postaví. Přesněji, jak si jej na pozemku rozbalí.

BEZ KOMENTÁŘE: Minidomek si majitel na pozemku prostě rozbalíVideo: Brette Haus

 
Článek

Lotyšská společnost nabízí domky v různých velikostech, s užitnou plochou 22, 31 a 48 čtverečních metrů. Všechny mají sedlovou střechu nad hlavním obytným prostorem a do strany vystupující část, již zakrývá už jen šikmá, pultová střecha.

Domky jsou vyrobené z CLT panelů, jejich vnitřní dispozice je prakticky identická. Malý obytný prostor je v přízemí, kde je rovněž koupelna s toaletou, umyvadlem a sprchovým koutem. Po schodech se vystupuje do podkroví, které si majitel může zařídit jako ložnici.

Výhodou oproti podobně řešeným minidomkům je skutečnost, že v tomto případě je i horní prostor (ve všech velikostech domu) opatřen oknem. Odpadá tedy hlavní bolest podobných řešení, kdy je lůžko umístěno sice tak, aby nepřekáželo, jenže v jeho výšce bývá nejteplejší vzduch, který není jak odvětrat.

Všechny domky mají shodnou výšku 4,9 metru a šířku 4,8 metru. Rozdílná je pouze jejich délka, ta se v závislosti na konkrétním modelu pohybuje od 3 do 6 metrů.

Prakticky sbaleno

To, čím se lotyšské minidomky liší od ostatních typů podobných ministaveb, je podoba, v jaké je výrobce zákazníkovi na parcelu doručí a jak je postaví. Každý domek přiveze nákladní vůz. Domek má v době přepravy tvar kompaktní kostky.

Foto: Brette Haus

Domek rustikálního typu působí na první pohled příjemně běžným dojmem. Rozdíl je ovšem ve stylu jeho sestavení.

Foto: Brette Haus

Zákazníkovi dorazí na pozemek kostka.

Tu pak jeřáb přenese na stanovené místo a pomůže domek rozbalit. Doslova. Jeřáb nejprve odklopí z kostky střechu, tu jeden z dvou dělníků (více jich na tři hodiny trvající stavbu není třeba) podepře, pak se vyklopí boční část domku se šikmou střechou a sedlová střecha se přiklopí na své místo.

S ohledem na životní prostředí 

Autoři projektu vyzdvihují nízké ekologické dopady každého takového domku. Protože jsou vyrobené pouze z přírodních materiálů, jsou také snadno recyklovatelné.

Důležitá je rovněž možnost jejich snadného přemístění, majitel se tak svého příbytku nemusí vzdávat, když se rozhodne přestěhovat. Svůj domek si prostě může nechat dovézt s sebou. Použité spoje jsou schopné zvládnout minimálně sto cyklů rozbalení.

Dcera slavného architekta je nadšenou propagátorkou minimalistického bydlení

Jak bydlí VIP

Možnosti využití ministaveb tohoto typu jsou přitom velké. Od minimalistického bydlení přes využití coby zahradního domku, domku pro děti, kůlny, venkovní kanceláře či ateliéru atd.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pro zajímavost: domky jsou k mání za 18 700, 25 000 a 37 500 eur, což je v přepočtu 490, 655 a 983 tisíc korun.

Reklama

Související články

Je to kolo, nebo loď? Je to i příbytek

Srdce milovníků nejrůznějších samohybů a nevšedních vozítek si okamžitě získává tzv. Z-Triton. Říci, že jde o upravené kolo, by bylo hrubou urážkou čtyřletého...

Výběr článků

Načítám