Hlavní obsah

Pětice hnědých fotbalových míčů vytváří dohromady domov pro celou rodinu

Domov tvořený pěti hnědými fotbalovými míči, nebo kaštany, jak je vidí autoři, připomíná příbytek z jiné planety. Ve skutečnosti je ovšem určený pro pozemské bydlení a jeho velkou předností je značná variabilita. Jde totiž o stavebnicový systém, který lze různě upravovat v závislosti na aktuálních potřebách obyvatel. Známé jsou jako Conkers.

BEZ KOMENTÁŘE: Futuristické bydlení v modulech připomínajících fotbalové míčeVideo: AP

 
Článek

Na začátku všeho stál domek na stromě pro děti, který si vymyslel designér a zakladatel britské společnosti Conker Living, Jag Virdie. Jeho děti si tehdy představovaly prostě obyčejný hranatý domek. Cosi jako kůlnu, ale na stromě.

„Ale já jsem v žádném případě nechtěl stavět kůlnu. A tak jsme se rozhodli, že postavíme míč, nebo prostě kouli,” říká Jag Virdie. Svůj nápad pak postupně rozvíjel.

Coby designér luxusních vozidel a návrhář prostorů v leteckém průmyslu se rozhodl, že svůj nápad posune dál a kromě designově atraktivních příbytků vytvoří zároveň typ obydlí, které bude i ekologické.

Základem jsou odlehčené materiály získávané z lokálních zdrojů, čímž odpadá část uhlíkové stopy spjatá s dálkovou dopravou.

Žádné nebo minimální základy

Ze stavebního hlediska jsou kulovité příbytky zajímavé tím, že nevyžadují žádné, nebo zcela minimální základy. To je obzvláště výhodné v místech, kde by bylo budování klasických základů komplikované, a tedy i nákladné.

Ze šrotu bydlení. Nadšenci proměnili železniční vagony, aby zachránili nádraží

Bydlení

Kulovité stavby nemají rovněž žádné okapy. Voda po nich prostě volně stéká a může se volně vsáknout přímo do země pod nimi.

Energetické úsporné bydlení

Designér si dal záležet na tom, aby jeho domky byly plnohodnotně obyvatelné po celý rok. Jsou proto důkladně zaizolované a vybavené například systémem rekuperace tepla.

Pár proměnil cirkusovou maringotku v malý domov na kolech

Tipy a trendy

„Všichni přemýšlíme o způsobech úspory energie, což není snadná věc, a proto jsem se chtěl podívat na to, jak by fungovaly principy pasivních budov u věcí, které jsou schopné stát spíše nad zemí než na zemi. Kolem Conkeru dokážeme umístit dostatek izolace, abychom uvnitř minimalizovali spotřebu energie na 500 až 750 wattů, takže jej můžeme provozovat na solárních panelech,“ vysvětluje Jag Virdie.

Stavebnicový systém

Kulovité příbytky jsou navíc navržené jako stavebnicový systém. V ideálním případě si tak mladý pár pořídí nejprve dvě koule a poté, co založí rodinu, si přikoupí další kouli, s dalším dítětem pak ještě jednu...

„A teď si představte, že když děti opustí domov, mohou si nakonec své jednotky vzít sebou jako své první vlastní bydlení, které si opět mohou začít rozšiřovat,” popisuje Jag Virdie.

Už jste to někdy viděli? Takhle vypadá rozkládací dům v praxi

Tipy a trendy

Virdieho společnost dosud postavila 39 Conkerů, přičemž nejčastějšími kupujícími jsou firmy, které je používají coby místnosti pro videokonference, informační centra anebo jako luxusní ubytování do přírody.

Jejich cena začíná zhruba na 100 tisících librách (necelých 3 milionech korun) za „startovní” bydlení s jednou ložnicí, jedna samostatná koule s podlahovým topením a s elektřinou pak stojí 29 tisíc liber, tedy 853 tisíc korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovémto domku?
Ano, to by bylo pěkné!
20,8 %
Docela ano.
6,3 %
Nevím, musel/a bych to vidět zblízka a zevnitř.
22,3 %
Asi spíš ne.
7,4 %
Ne, to není nic pro mě.
43,2 %
Celkem hlasovalo 909 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám