Hlavní obsah

Designový minidomek tmavé barvy vypadá uvnitř větší, než ve skutečnosti je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se berlínské start-upové společnosti Raus podařilo domluvit na spolupráci s architektem Sigurdem Larsenem na návrhu nové chatky, měli všichni velký důvod k radosti. Sdílejí totiž stejné hodnoty a názor na to, jak by architektura malých chatek měla vypadat. Výsledkem spolupráce je jednoduchý, elegantní minidomek, který zevnitř vypadá větší, než ve skutečnosti je.

Foto: Noel Richter

Domek v exteriéru doplňuje široké schodiště a terasa.

Článek

Německá společnost nabízí krátkodobé pobyty uprostřed přírody v okruhu do dvou hodin jízdy autem z Berlína. Tu se zájemci vydají na sever, jiná chatka je na východ od německé metropole atd.

Všechny dosavadní stavby vypadají přibližně stejně, nová chatka navržená architektem dánského původu se ale už na první pohled liší. Nemá šikmou pultovou střechu, má tvar téměř pravidelného kvádru.

Její půdorys má skromných 18 čtverečních metrů. Co ovšem chybí chatce do šířky či délky, dokázal architekt doplnit díky vysokému stropu. Ten umožnil osazení stěn i hodně velkými okny, která nebývají u staveb tohoto typu zdaleka pravidlem. Oba tyto prvky, vysoký strop a velká okna, opticky i fakticky zvětšují vnitřní objem domku, takže se zevnitř jeví být větším, než je ve skutečnosti.

Další světlo pak do interiéru proudí světlíky vsazenými do střechy a posuvnými skleněnými dveřmi, jež umožňují pohodlně propojit interiér a exteriér.

Nejužší dům v USA má na šířku jen dva metry. Vznikl natruc sousedům

Tipy a trendy

Návštěvníka může napoprvé překvapit striktní použití černé barvy, jíž architekt užil na fasádách a také v interiéru minidomku. Má to ovšem svou logiku.

Cílem je nabídnout obyvatelům možnost užít si několik dní v naprostém klidu, pokud možno v odloučení od civilizace (odtud také německý název provozovatele – Raus, jenž v českém překladu znamená ven).

Foto: Noel Richter

Interiér je záměrně převážně černý, aby si obyvatelé co nejvíce užili krás okolní přírody.

Černá barva tak činí z domku jen nenápadné pozadí pro okolní přírodu, která má být hlavním zážitkem.

Navíc se interiér při pohledu ven nebude tolik zrcadlit v tabulích oken. Zvenčí tato barva domek takřka maskuje v krajině při pohledu z větší vzdálenosti.

Nocování v létajícím talíři zaujme nejen děti, ale i zvídavé dospělé

Tipy a trendy

Domek je určen pro pobyt až tří dospělých lidí, nebo dvou dospělých a dvou dětí, je vybaven postelí o rozměrech 160 x 200 cm a palandou o velikosti 90 x 200 cm. Obývací/jídelní část nabízí malé posezení.

Další prostor k odpočinku nabízí terasa a široké schodiště, které lze v teplých dnech využít rovněž k sezení.

Domek je vybaven dvouplotýnkovým vařičem, dřezem s tekoucí vodou, toaletou a sprchou. V současné době je umístěn v Umělecké zahradě kulturního centra Wehrmuehle v braniborském Biesenthalu, kde zůstane v rámci tamních letních slavností až do 10. října. Určen je zatím hlavně k pobytům umělců, kteří mohou v rámci kulturní akce na místě tvořit.

Anketa

Láká vás bydlení v minidomku?
Ano, moc. Plánujeme tak bydlet.
14,5 %
Občas o tom doma uvažujeme...
7,1 %
Chtěl/a bych si to vyzkoušet jen na pár dní.
44 %
Ani moc ne.
7,9 %
Ne, vůbec.
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2330 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám