Hlavní obsah

Kopřivnická anomálie. Tatra výrobu během nouzového stavu nepřerušila a ani to neplánuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Tatra Trucks v Kopřivnici na Novojičínsku nadále vyrábí naplno a vedení firmy v tuto chvíli omezování výroby neplánuje. Její zákazníci neruší ani neodkládají objednávky. Sdělil to mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Foto: Tatra Trucks

Výroba Tatry v Kopřivnici

Článek

Zatímco všechny velké evropské i české automobilky po nějakou dobu omezily výrobu, v kopřivnické Tatře se kvůli koronaviru a komplikacím s pandemií pásy nepřestaly hýbat.

Ani Tatra se ale nevyhnula komplikacím souvisejícím s pandemií nového typu koronaviru. Určité problémy vznikají kvůli zpoždění dodávek komponentů od některých subdodavatelů.

"Vedení automobilky to řešilo přeskupením plánu výroby na měsíc duben, v případě nutnosti k tomu dojde i v dalších měsících, a sestavením nového pořadí výroby složené z vozidel a agregátů, u nichž má firma subdodávky potvrzeny. Podnik dosud nezaznamenal ze strany obchodních partnerů a odběratelů vozidel rušení nebo odklad objednávek," uvedl Čírtek.

Kolínská automobilka TPCA prodloužila odstávku, znovu spustit by se měla jako poslední

AutoMoto

Tatra zároveň nadále zajišťuje servisní služby pro své zákazníky. "V rámci celé dealerské a servisní sítě včetně firemního servisního střediska v Kopřivnici nastavila nejvyšší prioritu pro opravy vozidel Tatra plnících úkoly u záchranářských složek a armády, a to včetně dodávek náhradních dílů," uvedl mluvčí.

V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu Tatra zavedla přísná hygienická opatření. "Pro zaměstnance již měsíc platí povinnost plošného nošení roušek, u technickohospodářských pracovníků se v maximální míře využívá home office," říká.

Automobilka Hyundai v Nošovicích jako první obnovuje výrobu

AutoMoto

V podniku je také například omezené sdružování, platí zákaz exkurzí či externích návštěv a automobilka stáhla své zaměstnance ze zahraničí. V areálu podniku jsou rozmístěny antibakteriální a dezinfekční prostředky, prostory se dezinfikují. Kmenovým i agenturním zaměstnancům firma rozdala vitaminy, proteinové tyčinky i několik várek čerstvého ovoce.

Respirátory místo tajných prototypů aut. Škoda Auto změnila výrobu

AutoMoto

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Přibližně 80 procent produkce vyváží. Tatra má přes 1000 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie.

V roce 2019 Tatra vyrobila 1183 vozidel a prodala jich zhruba o stovku víc, v roce 2018 firma vyrobila 790 aut a prodala jich 841. Za minulý rok automobilka vykázala provozní zisk před odpisy (EBITDA) téměř 400 milionů korun po ztrátě 69 milionů v roce 2018. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám