Hlavní obsah

Dvě Tatrovky míří do prestižní americké aukce, cena půjde do milionů

Novinky, laz

Na květnovou aukci slavné síně RM Sothebys míří dvě Tatrovky. Někdejší pýcha československého automobilového průmyslu zejména po válce vyráběla tak netradiční a nadčasové limuzíny, že ji dobře znají nadšenci po celém světě. A na odhadovaných cenách je to dobře vidět.

Foto: RM Sothebys

Tatra T87

Článek

V americkém městě Elkhart se má od 1. do 2. května uskutečnit velká aukce historických aut, motocyklů a dalších předmětů. Pokud nebudou omezení kvůli pandemii koronaviru proti, v nabídce aukční síně RM Sothebys se objeví i dvojice nádherných vozů Tatra.

Válečná kráska

Starším nabízeným kouskem je model T87 z roku 1948. Tento model je nástupcem původní T77, pracovat se na něm začalo ještě před druhou světovou válkou v roce 1936, aby se za dva roky rozjela omezená a přerušovaná sériová výroba.

T87 se proslavila i díky cestovatelům, kdy Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v letech 1947 až 1950 podnikli výpravu do Afriky a Jižní Ameriky. Konkrétní kus je vybaven osmiválcovým, vzduchem chlazeným motorem umístěným typicky za zadní nápravou.

Nadšenec z Ústecka prodloužil Embéčko. Stovek tisíc za limuzínu nelituje

AutoMoto

Dodnes tento vůz uhrane svou aerodynamickou karoserií. Pokud jde o konkrétní nabízený kus, spadá do poslední série po modernizaci, která vydržela ve výrobě od osudového roku 1948 do roku 1950. V roce 2000 byl nalezen na Slovensku, kde započal svou pouť přes Austrálii do Severní Ameriky.

Již v roce 2013 jej stejná aukční síň vydražila za 280 500 dolarů, v přepočtu více než sedm milionů korun. Nyní je odhadovaná cena v přepočtu někde mězi 7,5 a 10 miliony korun.

Nástupce

Na stejné aukci se bude nabízet i Tatra 603-2. Model 603 měl premiéru v roce 1955 a jedná se tak o nástupce T87 a Tatraplanu. Základ techniky se vzduchem chlazeným osmiválcem vzadu zůstal stejný, po modernizaci už se výkon vyšplhal až na 77 kilowattů.

Foto: RM Sothebys

Tatra 603-2

Dvojka v názvu značí modernizaci s premiérou roku 1962, po které model přišel o charakteristickou trojici světlometů na přídi.

Produkce Tatry 603 skončila v roce 1975, konkrétní nabízený kus v černém laku je z roku 1963. Ovšem přijít by měl na mnohem méně než starší kolega. Odhadovaná cena je 50 až 75 tisíc dolarů, tedy v přepočtu kolem 1,25 až 1,9 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Tatra dodá armádě auta za půl miliardy korun

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá české armádě v příštích letech 71 nákladních vozidel. Hodnota těchto zakázek pro ministerstvo obrany převyšuje půl...

Výběr článků

Načítám