Hlavní obsah

Dovoz ojetin by mohl kvůli koronaviru klesnout o třetinu

Dovoz ojetých aut ze zahraničí by kvůli šíření koronaviru mohl letos na jaře klesnout o více než 30 %. Loni se přitom v prvním pololetí do Česka dovezlo celkem přes 89 tisíc vozů, hlavně z Německa a z Itálie. Uvedla to Asociace obchodu s ojetými automobily.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Původ v cizině má podle předsedy asociace Jiřího Grunda bezmála 50 procent všech prodávaných ojetin v ČR. Itálie a Německo jsou tradiční destinace, odkud se jich do Česka dováží nejvíce.

Stočili jsme tachometr ojetého auta. Zabralo to jen pár minut

AutoMoto

Ne vždy je však udávaný původ pravdivý. „Dokonce třetina německých ojetin ve skutečnosti pochází z Itálie a v Německu jsou jen krátce přihlášeny z důvodu zvýšení důvěry původu,” podotkl Grund. Podle údajů společnosti Cebia je původem z Německa 21 % aut na českém trhu a čtyři procenta jsou z Itálie.

Karanténa uvalená na celou Itálii a s tím související opatrnost cestování i do ostatních zemí povede podle obchodníků k tomu, že nabídka ojetých vozidel z dovozu na českém trhu bude v jarních měsících letošního roku významně nižší, než bylo zvykem v minulých letech. To by mohlo zvýšit ceny na českém trhu.

Koupě ojetého auta má svá rizika. Lze je snížit vhodnou přípravou

AutoMoto

Do Česka se loni dovezlo 177 tisíc ojetých osobních aut s průměrným stářím 10,3 roku. Prodej nových vozů klesl pod 250 tisíc. Podle Svazu dovozců automobilů bylo v ČR ke konci loňského roku registrováno téměř 6 milionů osobních aut s průměrným stářím 14,93 roku.

Reklama

Související články

Ojeté auto může být i slepenec z bouraček

Nových i starších aut je nadbytek, takže lidé mají z čeho vybírat. Činorodí jsou ale také podvodníci s ojetinami, kteří na příliš důvěřivé motoristy zkoušejí...

Výběr článků

Načítám