Hlavní obsah

Káva a její pozitivní vliv na zdraví, kdy ji ideálně pít a jaké druhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva je pro mnohé z nás nedílnou součástí dne. Milujeme její vůni, jež v nás evokuje pohodu a odpočinek, i chuť, která naopak přidává na energii. Navíc nás káva spojuje s přáteli, ale i obchodními partnery či se zcela neznámými lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Pro espresso je typická silná chuť, bohatá a hustá kávová pěna – crema.

Článek

Káva má ale i celou řadu zdravotních benefitů, protože kromě kofeinu, jenž má povzbuzující účinky, obsahuje i celou řadu minerálních látek, vitaminů a stopových prvků.

Jak ukázaly mnohé výzkumy, milovníci kávy mají mnohem nižší riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, ale i onemocnění jater, včetně jaterní cirhózy, a to zvlášť u těch, kteří pijí čtyři i více šálků denně. Navíc o 40 procent snižuje i riziko vzniku rakoviny jater, což je druhý nejčastější typ rakoviny.

Káva má ale i velmi pozitivní roli v navozování duševní pohody, milovníkům kávy tak hrozí i méně často deprese či jiné duševní potíže. Nicméně zde velmi záleží na množství vypité kávy, protože příliš kofeinu (více jak 300 mg) může naopak vést k nervozitě, úzkosti, bušení srdce a zhoršit kvalitu spánku či způsobit panické ataky.

Studie také ukazují, že lidé, kteří pijí kávu, mají nižší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou, a to o 32 až 60 procent. Stejně tak naznačují, že by mohla chránit i před Alzheimerovou chorobou. Nicméně je prý potřeba vypít minimálně čtyři šálky denně.

Dvě až tři kávy denně mohou pomoci s hubnutím, ovocné šťávy mají opačný efekt

Zdraví

Pokud mluvíme o kávě a o jejích pozitivních účincích, je důležité mít na paměti, že řeč je o čisté kávě. To znamená bez cukru, cukrových sirupů či šlehačky a jiných přísad. Právě ty totiž mohou ovlivňovat příjem zdravých antioxidantů, které se v kávě přirozeně vyskytují.

Výjimku tvoří mléko, které může pomoci vyrovnat ztráty vápníku (1 lžíce mléka může obsahovat až 19 mg vápníku).

Nevýhody konzumace kávy
Může zvyšovat cholesterol. Pokud se káva nepřipravuje správně, vylučuje látku zvanou cafestol, jež má vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Jde hlavně o tzv. turka.
Při konzumaci nadměrného množství kávy hrozí špatné vstřebávání vápníku.
Kofein zvyšuje sekreci trávicích šťáv. Proto může u lidí s některými onemocněními žaludku vyvolávat potíže.
Může dráždit močové cesty, zejména u lidí, kteří obecně trpí onemocněním ledvin či močových cest.

Druhy kávy

Kávovník patří do botanické třídy rubiace a řádu coffea. Pro získávání kávy se z četných druhů coffea ve skutečnosti používají dva druhy: Arabika a Robusta.

Arabica je jemnější z nich. Své jméno získala díky tomu, že ji Arabové v 15. století dovezli z východní Afriky do Arábie. Obsahuje pouze poloviční množství kofeinu (1,5 %) než Robusta (3 %) a má výtečné aroma a mírně nakyslou chuť.

Robusta je naproti tomu silnější a výraznější, díky vyššímu obsahu kofeinu je povzbudivější a je mírně nahořklá.

Odlišné zpracování

Kávové třešně se nedají dlouho skladovat, proto se krátce po sklizni dále zpracovávají. V zemích beze srážek se tradičně rozprostřou venku a za pravidelného obracení se suší na tropickém slunci tak dlouho, až se zrna dají snadno vyjmout ze slupky a dužniny, tj. až 4 týdny.

Tam kde celý rok prší, speciální stroje nejprve oddělí roztříděné, zralé plody na dužninu a zrna. Aby se odstranily zbytky slupek a dužniny, leží pak zrna 36 hodin ve vodě ve fermentačních nádržích. Vlastní rostlinné fermenty přitom zkapalňují zbytky dužniny, takže se následně v propíracích žlabech dají snadno z povrchu vypláchnout. Závěrečné sušení zrn je pak podstatně rychlejší.

Káva letos zdražila o desetinu, je nejdražší za 11 let

Ekonomika

Po suchém i mokrém zpracování se zrnka přeberou podle velikosti a barvy, aby se získala rovnoměrná kvalita, naplní se do jutových nebo konopných pytlů (žoků) a naloží se na lodě. Pražení kávy tak probíhá až v zemi dovozce.

Během pražení se probouzí k životu až 800 aromatických látek, které dřímají v každém jednotlivém zrnku. Doba a teplota pražení jsou jemnými nástroji, kterými lze řídit chuť kávy. Teplo mění chemické složení zrna uvnitř, díky čemuž vzniká až 1000 nových látek.

Zajímavost: Švédové, Finové a Američané například upřednostňují lehce praženou kávu (light roast), Němci středně hnědá zrnka (medium roast), Italové a Španělé si cení černých zrn (full nebo dark roast).

Základní pravidlo zní: čím dále na jih, tím jsou zrna tmavší. Odstín barvy přitom závisí na teplotě a době pražení: čím vyšší teplota a doba pražení, tím je káva tmavší. A čím tmavší, tím výraznější je chuť kávy.

I mletí může být umění, důležitá je i kvalita vody

Aby se mohlo kávové aroma plně rozvinout, kávová zrna je třeba umlít – nejlépe krátce před přípravou. Na kvalitě mlýnku velmi záleží. Měl by mít kotoučové nebo kuželovité mlecí zařízení, u kterého se dá nastavit stupeň mletí.

Čím jemněji je káva umleta, tím rychleji se uvolňují její složky. A každý stupeň mletí přináší jiný výsledek. Proto se musí například turecká káva mokka mlít jemněji než všechny ostatní druhy kávy. Oborníci připouštějí zrnitost 0,1 mm.

Pro espresso platí druhý stupeň jemnosti 0,2 mm. Překapávaná káva již potřebuje 0,3 mm, aby byl výsledek co nejlepší. Správně se hovoří o intenzitě mletí 1 až 3.

A jak poznáte špatně zvolenou hrubost po mletí kávy? „Káva může mít slabší chuť nebo chutnat trpce,“ vysvětluje Petr Eibl, jednatel společnosti JURA.

Recepty na perníkové cappuccino, calimero a další oblíbené kávy

Vánoce

Ve výsledné chuti kávy sehrává důležitou roli i kvalita vody. „Chcete-li si dopřát skutečně lahodnou kávu, vsaďte ideálně na filtrovanou vodu,“ doporučuje Petr Eibl.

Podle něj lze přitom výslednou chuť kávy vylepšit i tím, že si ji uděláte do předem nahřátých šálků. Jde o to, aby káva neutrpěla teplotní šok a kromě chuti si udržela i bohatou cremu. (Tip: Pokud doma nemáte ohřívač šálků, můžete před přípravou espresa do šálku nalít horkou vodu a po minutě ji zase vylít.)

Kdy kávu ideálně pít?

Účinky kofeinu v našem těle mohou přetrvávat až 6 hodin po jejím vypití. Podle Tamary Samuelsové ze společnosti Culina Health byste proto poslední šálek měli vypít brzy odpoledne, abyste v noci dobře spali.

U mladých lidí káva nejlépe funguje v ranních či dopoledních hodinách. Podle odborníků se tak vyplatí, když si ji vypijí před důležitým testem či nějakou jinou aktivitou, kdy se budou potřebovat více soustředit.

Nicméně není doporučováno pít kávu nalačno, protože stimuluje i produkci kyselin v žaludku, což může u některých jedinců vyvolat dráždění či pálení žáhy. Pití kávy nalačno také zvyšuje až o 50 % hladinu krevního cukru, pokud tak lidé budou činit pravidelně, zvyšuje se u nich významně riziko onemocnění cukrovkou 2. typu.

Starším dospělým pak káva svědčí i v odpoledních hodinách, kdy u nich začíná docházet k přirozenému poklesu aktivity.

Jakou kávu si dopřát podle Italů a kdy
Italové jsou velmi přísní ohledně toho, kdy se konzumuje který druh kávy. Cappuccino je v pořádku na snídani nebo jako dopolední káva, v odpoledních hodinách se však stává přijatelným pouze espresso. Po velkém jídle si ale můžete objednat i „caffè corretto“, espresso s trochou grapy či jiného destilátu.

Jak správně připravit espresso, lungo, americano či doppio

Pro italskou kávovou kulturu je typické espresso, které si Italové vychutnávají i několikrát za den. U espressa je důležité říci, že z kávy tímto způsobem přípravy dostaneme tu nejlepší extrakci v prvních 25–30 vteřinách a do 20–30 ml. To je pravé italské espresso s nejvýraznější chutí a aromatem.

Samozřejmě můžeme nechat vodu natékat déle, ale chuť bude výrazně ovlivněna. Kvůli tříslovinám bude káva hořká. V některých kavárnách mají druhý mlýnek, kde je nastavena větší hrubost, aby nám káva rychleji protékala do velkého šálku. Bude to ale jen kávový nápoj ve velkém šálku, ze kterého se vonné a chuťové vlastnosti nedají poznat.

Každá žena jednou za čas potřebuje vyrazit na holčičí víkend

Vztahy a sex

Velmi oblíbené je i tzv. lungo – káva, kterou si host sám dolije horkou vodou dle své potřeby. Další verzí je americano, kdy se dolije horká voda tak, že vznikne nápoj o objemu i několika decilitrů.

Aby zůstala silná chuť a aroma, je vhodnější použít dvojitou dávku kávy, tedy dolévat espresso doppio.

Jakou kávu si můžeme připravit doma nebo objednat v kavárnách?
Piccolo. Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso. Čeští kavárníci a restauratéři slovo přejali od italských turistů, kteří slovem piccolo označovali velikost žádaného nápoje, tedy 30 ml.
Espresso, pro které je typická silná chuť, bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25–30 mililitrů čerstvé vody. Příprava v kávovaru trvá cca 25 vteřin.
Espresso doppio nebo také double shot je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém, 150mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.
Ristretto je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je stejná jako u espressa, jen s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci potřebuje kávovar cca 15-18 vteřin.
Americano je espressem, které je dolité horkou vodou. Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj, nazývaný lungo. Nepřijatelné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru – příliš dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.
Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné, jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia.
Flat white se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje je kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.
Latte macchiato má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, které jsou od sebe opticky oddělené.
Caffé latte je původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji se podává ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.
Caffé mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů, je doporučeno (a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno) se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.
Espresso macchiato je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o „mačáto“ či „machiáto“, nýbrž o „makjáto“.

Anketa

Jak často pijete kávu?
Několikrát denně
60,9 %
Jednou denně
21,2 %
Jednou za čas
8 %
Vůbec
9,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7175 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám