Hlavní obsah

Každá žena jednou za čas potřebuje vyrazit na holčičí víkend

Novinky, das

Ženy tvoří pilíř rodiny, pečují o děti i o blaho celé „smečky“ a k tomu se ještě ve většině případů naplno věnují svému zaměstnání. Aby toto všechno lépe zvládaly, potřebují podporu od další ženy. A jak ukázalo již několik výzkumů, kamarádka je v tomto případně to nejlepší řešení. Proto každé ženě v každém věku prospívá, když stráví jednou za čas několik dní jen s kamarádkami, se kterými si užije nejen spoustu zábavy, ale také vzájemného porozumění a skutečného odpočinku.

Foto: Profimedia.cz

Víkend jen s kamarádkami prospěje každé ženě.

Článek

V dávných dobách mezi sebou ženy sdílely mnohem víc, než je tomu dnes. Společně zařizovaly obstarávání jídla, vaření i výchovu. O své životy se důvěrně dělily, byly si vzájemně symbolem síly a pohodlí, doplňovaly se. Dnes je tomu už bohužel jinak, ženy společnosti spíše odvykly, což je škoda. Socializace s ostatními ženami jim totiž může přinést celou řadu benefitů, minimálně mnohem větší duševní pohodu.

Což potvrzují i mnohé vědecké studie. Podle nich dělají přátelé naše životy lepšími a mají dokonce větší a významnější vliv na naší psychickou i fyzickou pohodu než příbuzenské vztahy.

„Ženy ve stresu doslova vyhledávají sociální podporu, snáze se pak vyrovnávají s danou situací a rychleji se dostávají do pohody,” potvrzuje pro magazín Uplift doktorka Taylorová z výzkumnického týmu Kalifornské univerzity v USA.

Studie z roku 2006 provedená mezi pacientkami s rakovinou prsu dokonce ukázala, že ženy bez blízkého okruhu přátel měly čtyřikrát větší pravděpodobnost úmrtí na nemoc než ty, které se obklopovaly partou přátel.

Výhody holčičích víkendů

Žádné ženě jednoduše s jejími trablemi s láskou, prací, dětmi neporozumí nikdo lépe než skutečné přítelkyně. Proto i holčičí víkendy ženám tolik prospívají. Nejsou totiž pro většinu žen jen pouhou zábavou a odpočinkem od každodenních starostí a povinností, ale i tou nejlepší terapií na všechna trápení.

Velkou roli zde sehrává i smích. Ruku na srdce, kdy jste se naposledy od srdce zasmály? Natož, kdy jste ve smíchu strávily celý večer, ne-li několik dní? Přitom smích výrazně prospívá našemu zdraví. Finští a britští vědci navíc zjistili, že sociální smích vede k uvolňování endorfinů, které podporují sociální vazby. Čím více se s přáteli smějete, tím je vaše přátelství pevnější.

Víkend jen s kamarádkami vám dá ale také svobodu, kterou neprožijete ani na sebedokonalejší dovolené s partnerem a dětmi. Daný čas se můžete věnovat skutečně jen sobě, a navíc nemusíte nikomu nic zdůvodňovat. Ne náhodou vědci tvrdí, že takovéto výpadky z každodenního života dokážou dělat doslova zázraky pro duševní pohodu i celkové zdraví.

Podle studie University od Michigan emoce vycházející z pocitů vzájemné sounáležitosti zvyšují hladinu progesteronu, jenž ženám pomáhá cítit se šťastněji, zdravěji. Dožívají se pak i mnohem delšího života než ženy, jež jsou sociálně izolovány.

Odbornice na životní styl Claire Burkeová také tvrdí, že na takovém víkendu si ženy užijí i mnohem více nejrůznější cvičení, procházky a aktivní odpočinek. Tím, že se oprostí od každodenních stresujících záležitostí, výsledek snažení má pak na tělo blahodárnější účinky. Podobné je to i u nejrůznějších relaxačních technik. I ty mnohem lépe fungují.

Jak takový víkend nejlépe strávit?

Je úplně jedno, zda takový víkend strávíte někde na chalupě, ve wellness hotelu či lázních. Mnohem důležitější je vybrat dobrou partu kamarádek, u kterých bude záruka, že nenaruší vzájemnou pohodu a zároveň nebude problém se shodnout na místě a náplni takového víkendu.

Pokud se cítíte unavené a potřebovaly byste získat novou dávku radosti ze života, pak neváhejte a vyrazte se svými kamarádkami na takový víkend ještě do začátku letních prázdnin. Tím, že budete vy samotné šťastné, spokojené a vyrovnané, uděláte to nejlepší nejen pro sebe, ale i celou svou rodinu.

Přinášíme vám několik tipů, kde strávit podobný víkend.

1. Lázeňská odysea

Foto: archív firmy

Terasa Revelton Studios

Pokud máte namáhavé zaměstnání a ruch je vaším každodenním chlebem, dobré místo na strávení chvil s kamarádkou jsou Františkovy Lázně. Zeleň a klid, dlouhé procházky, minimum lidí, večer na krásné terase, bez pravidel a procedur.

Revelton Studios nabízí malé apartmány s plně vybavenou kuchyňkou. Pokud zatoužíte po procedurách, není problém, stačí si je jen zarezervovat.

Ve Františkových Lázních je navíc Aqua Forum, velký vodní svět, kde si člověk rozhýbe každý sval. Cena ubytování: cca 3000 Kč na dvě noci pro 2 osoby.

2. Za hranicemi všedních dnů

Foto: archív firmy

Grand Hotel River Park

Wellness víkend, ale i víkend plný cvičení, poznání a výtečného jídla si můžete užít u našich sousedů na Slovensku. Je jedno, zda zvolíte cestu vlakem či automobilem, do Bratislavy se často dostanete mnohem snáz než do jiných koutů naší republiky. Užít si zde přitom můžete jak přírodu, tak rušný život města či dokonalý luxus.

Grand Hotel River Park je moderní designový hotel hned u břehu Dunaje, maximálně 10 minut od samotného centra Bratislavy. Kromě maximálního komfortu zde ženy zejména ocení v nejvyšším patře se nacházející Zion Spa Luxury. Jedná se o obrovskou relaxační zónu s plaveckým bazénem, velkou vířivkou a dalších wellness prostor, kde si ženy mohou užít nejrůznější relaxační koupele, sauny, masáže, ale i kosmetickou péči o celé tělo.

Kromě wellness se zde nachází i velké fitness centrum s nejkrásnějším výhledem na Dunaj a okolí. Cena za pokoj od 3800 Kč za noc.

3. Vzpomínky na babiččinu zahradu 

Foto: archív firmy

Babiččina zahrada

Babiččina zahrada je známá restaurace na kraji Prahy v těsné blízkosti Průhonického parku. Kromě výborné kuchyně a bylinkové zahrady plné květů babiččin dům skrývá pár pokojů, kde si kromě jiného můžete užít hned několik relaxačních procedur doplněných o rituál krásy, měření aury před a po proceduře, bylinný čaj podporující odpočinek, dvouchodovou večeři.

Cena včetně péče a večeře pro dvě osoby 5200 Kč.

4. Čerstvý horský vzduch

Foto: archív firmy

Termální bazény v hotelu Horal

Toužíte-li po skutečném odpočinku a čerstvém vzduchu, pak vyrazte do Beskyd.  Neexistuje nic krásnějšího než hory v kombinaci zelených pastvin a spa procedur.

Největším lákadlem wellness hotelu Horal je trojice termálních bazénů se slanou vodou vyhřívanou až na 36 °C a bohaté zázemí pro další odpočinek – saunový svět se saunami, párou, tepidariem, venkovním i vnitřním whirlpoolem a nabídkou exotických masáží a saunových rituálů. Cena wellness pobytu od 4490 Kč.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Vyrážíte s kamarádkami občas na víkend?
Ano, každou chvíli
6,1 %
Ano, dvakrát do roka
12,6 %
Ano, alespoň jednou ročně
32,3 %
Ne, ale chtěly bychom
13,3 %
Ne, partner mě nechce pouštět
3,9 %
Ne, partner kamarádky ji nechce pustit
1,2 %
Ne, raději víkend strávím s rodinou
30,6 %
Celkem hlasovalo 412 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Problém jménem nejlepší přítelkyně partnera

Přátelství mezi mužem a ženou může být velmi silné, zvlášť pokud se utváří spoustu let. Začít s takovým mužem žít pak ale může být velmi složité, zvlášť pokud...

Výběr článků

Načítám