Hlavní obsah

Dvě až tři kávy denně mohou pomoci s hubnutím, ovocné šťávy mají opačný efekt

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás sahá po kávě kvůli výtečné chuti, vůni, ale i jako prostředku na vzpružení mysli či rituálu zpříjemňujícímu sílu daného okamžiku. Podle odborníků má ale káva i mnoho benefitů pro naše zdraví a také postavu. Jak ukázala nejnovější vědecká studie, ženy, které si denně dopřávají 2-3 šálky kávy, mají méně tělesného tuku než ty, které kávu vůbec nepijí.

Foto: Profimedia.cz

Káva může pomoci v boji s obezitou, ovocné slazené nápoje spíše naopak.

Článek

Zajímavé přitom je, že za úbytkem tělesného tuku nestojí samotný kofein obsažený v kávě, ale zřejmě jiné bioaktivní sloučeniny. Výzkum totiž jasně ukázal, že stejných výsledků dosáhla i káva zcela bez kofeinu.

Ženy (20-44 let), které si dopřály 2-3 šálky kávy denně, měly o 3,4 % méně břišního tuku a starší ženy (45-69 let) dokonce o 4,1 % méně než ty, které kávu vůbec nepily, nebo jen občas.

Nejzdravější způsob přípravy kávy

Zdraví

Dva až tři šálky kávy denně působily pozitivně i na muže, ale již ne tak výrazně. Muži do 44 let měli o 1,3 % méně břišního tuku, starší 45 let pak o 1,8 % méně.

Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of Nutrition by se tak v budoucnu mohla stát káva součástí zdravé výživy a pomáhat v boji s obezitou.

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Zdraví

Sladké nápoje mají zcela opačný efekt a zdraví spíše škodí

Pokud patříte mezi milovníky ovocných šťáv a dalších slazených nápojů, tak se mějte na pozoru. Nejenže po nich pravděpodobně ztloustnete a zvýší se vám obsah tuku v těle, ale také si ublížíte po zdravotní stránce.

Američtí vědci sledovali během 25 let více než 106 000 žen. Na začátku výzkumu přitom žádná z nich netrpěla žádným kardiovaskulárním onemocněním ani cukrovkou.

Cukr dokáže oslabit váš imunitní systém

Zdraví

Během let se ale zdravotní stav žen začal významně proměňovat a určitou úlohu přitom sehrávalo i pití slazených ovocných džusů a dalších slazených nápojů. Ženy, které denně vypily 1 a více slazených nápojů, měly až o 42 % vyšší riziko kardiovaskulárních chorob, o 21% vyšší riziko mrtvice.

„Příliš mnoho cukru v krvi je spjato s oxidačním stresem, zánětem, inzulínovou rezistencí, ale i s vyšší hladinou nezdravého cholesterolu či diabetem 2. typu,” vysvětluje pro Daily Mail profesorka Cheryl Andersonová z Kalifornské univerzity.

Jste závislí na cukru? Víme, jak se této neřesti zbavit

Zdraví

Je tak velmi důležité hledět na zkonzumované množství cukru denně. Odborníci doporučují, aby denní spotřeba cukru nepřesáhla 30 g, což je kolem sedmi kostek cukru.

Reklama

Související články

Jak se vyhnout přejídání při práci z domova

Při práci v kanceláři si často stěžujeme na rušivé elementy v podobě hlučných kolegů, kteří brzdí naši produktivitu. Při práci z domova tento problém odpadá,...

Jaké živiny nám chybějí při dietách

Jak poznat, že svému tělu ve stravě poskytujeme všechny látky, které potřebuje? Deficit některých živin mohou způsobit přísné a jednostranné diety,...

Pozor na večerní přejídání

Prožíváme obtížnou situaci. Celé týdny musí být většina z nás doma kvůli pandemii nového koronaviru, ven chodíme jen omezeně. Doma často i pracujeme, nákupy...

Výběr článků

Načítám