Hlavní obsah

Káva letos zdražila o desetinu, je nejdražší za 11 let

Praha

Káva letos navázala na trend z loňska, kdy její cena rostla o 76 procent a zdražila o další desetinu na 109,5 koruny za kilogram. Je tak nejdražší za 11 let. Loňský nárůst byl nejvyšší procentuální od roku 2010.

Foto: Profimedia.cz

Ceny kávy vzrostla letos už o deset procent.

Článek

Vyplývá to z analýzy společnosti XTB. Vztah mezi cenou kávy na komoditní burze a cenou v kavárně je ale pouze velmi volný, upozornila firma.

Za růstem ceny kávy stály především stoupající náklady na dopravu a špatné počasí v klíčových zemích produkujících kávu. Nepříznivé počasí v Brazílii stále trvá a cena kávy může podle analýzy ještě minimálně měsíc pokračovat v růstu, dokud v Jižní Americe neskončí období dešťů.

Káva bude zdražovat ještě několik let

Ekonomika

Brazílii, která je největším světovým producentem kávy, zasáhlo nejdříve sucho, poté mráz a nyní ji trápí vydatné deště. Cena kávy se i kvůli tomu během loňska zdvojnásobila. Na tento fakt reagovali spekulativní investoři, kteří sázejí na další růst cen. Doposud cena kávy rostla nejvýše za poslední dekádu, což výrazně podpořilo narušení dodavatelských řetězců po celém světě.

Zájem po pandemii roste

"Globální trh se v roce 2019 dostal do obrovského přebytku a cena reagovala poklesem. Následná pandemie situaci v sektoru ještě zhoršila. Nyní naopak poptávka převažuje nad nabídkou. Tomu pomohlo zotavení světové ekonomiky, uvolnění restrikcí a obecný růst poptávky po kávě," komentoval růst ceny kávových zrn hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Brazilská káva je nejdražší za sedm let

Ekonomika

Velký vliv na cenu šálku kávy v kavárně má mnoho dalších faktorů, jako jsou cena dopravy, energií, obalových materiálů a také práce.

Některé kavárny ve Spojených státech zaznamenaly meziroční růst ceny espressa až o čtvrtinu. "Pod tlakem se mohou ocitnout společnosti jako Nestlé, J. M. Smucker nebo Starbucks, které jsou nuceny přenést vyšší ceny na koncového zákazníka,” upozornil Tyleček. Jiné společnosti mají nákupní ceny kávy na dlouho zafixované a více je trápí rostoucí ceny jiných vstupů, například energií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám