Článek
Vánoční perníkové cappuccino
INGREDIENCE
- 25 g kvalitní, nahrubo mleté kávy
 - 1 dcl živočišného nebo rostlinného mléka
 - špetka perníkového koření
 - na dozdobení mletou skořici nebo kakao
 - cukr podle chuti
 
POSTUP:
- Na dno šálku položte perníkové koření a zalijte ho šálkem klasického espressa nebo kávy připravené ve french pressu.
 - Pak dejte do french pressu horké mléko a pomocí sítka našlehejte do pěny.
 - Nalijte na kávu a dozdobte podle chuti a fantazie skořicí nebo kakaem.
 
Sváteční vánoční káva

Vánoční káva
INGREDIENCE na 4 šálky
- 200 ml kávy
 - 250 ml šlehačky
 - 100 g čokolády na rozpuštění
 - 1 celá skořice
 - 1 vanilkový lusk
 - 2 malé badyány
 - 1/2 sušeného plátku pomeranče
 - 3 čajové lžičky pomerančové kůry
 - Na ozdobu: hvězdicový anýz, celá skořice, sušený plátek pomeranče nebo nastrouhaná čokoláda
 
POSTUP:
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
 - Připravte si 200 ml vaší oblíbené kávy. Lze doporučit kávu s oříškovými a citrusovými tóny.
 - Kávu nalijte na pánev, přidejte vanilkový lusk, skořici, badyán a sušený pomeranč a vše táhněte na mírném ohni tak, aby směs nezačala vařit.
 - Rozpuštěnou čokoládu rozdělte do 4 velikých sklenic.
 - Kávu s kořením přeceďte a nalijte do připravených sklenic.
 - Do šlehačky zapracujte pomerančovou kůru.
 - Šlehačku přidejte do vánoční kávy.
 - Dle chuti dozdobte kořením nebo čokoládou.
 
Baileys latte

Baileys latte
INGREDIENCE
- 2 cl Baileys Original
 - 2,5 cl kávy espresso
 - 12,5 cl mléka
 
POSTUP:
- Do vysoké sklenice s napěněným mlékem pomalu přilijte espresso tak, abyste neporušili nadýchanou pěnu.
 - Přidejte smetanový likér
 - Drink dozdobte vločkami z hořké čokolády nebo kakaem.
 
Calimero

Calimero
INGREDIENCE
- 1 dcl vaječného likéru
 - 0,4 dcl whisky
 - espresso
 - šlehačka
 - nastrouhanou hořkou čokoládu k ozdobení
 
POSTUP:
- Smíchejte vaječný likér a whisky. Směs krátce zahřejte, nesmí ale překročit teplotu 80 stupňů Celsia (tedy neměla by se začít vařit).
 - Než se vaječný likér s whisky ohřejí, připravte si espresso.
 - Do sklenice nebo skleněného hrnku nalijte nejprve ohřátou směs likéru a whisky.
 - Poté opatrně přes lžičku nalijte na hladinu nápoje espresso, obě složky se od sebe krásně oddělí.
 - Nahoru dejte našlehanou šlehačku a ozdobte nastrouhanou čokoládou.
 





