Hlavní obsah

Co všechno ovlivňuje zdraví vlasů

Vlasy jsou naší chloubou, ale často i velkým trápením, a to zejména v okamžicích, když začnou vypadávat a působit nezdravým dojmem. Za vzniklými problémy přitom nestojí jen špatně zvolené přípravky, které k jejich péči používáme, jejich vzhled i četnost ovlivňují i další faktory.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitu vlasů ovlivňuje celá řada faktorů.

Článek

To, co dělá vaše vlasy zdravými, je to samé, co dělá vaše tělo zdravým, a tedy zdravý jídelníček, dostatek tekutin, odpočinek a pohyb. Všechny tyto věci se skutečně odrážejí ve zdraví a kvalitě vlasů.

Samozřejmě kvalitu vlasů ovlivňuje i to, jak se o ně staráte, jaké používáte pečující přípravky, ale i například barvy, techniky barvení apod.

Vlasům neprospívá ani příliš časté a hrubé česání či kartáčování. Jde o to, že i česáním lze odstranit povrchovou kutikulu (šupinatou vnější vrstvu vlasu, která tvoří přirozený obal vlasu, a chrání ho před vnějším poškozením).

Pečující šampony a další přípravky

Mnoho šamponů na vlasy se chlubí svým obsahem vitaminů, antioxidantů a dalším množstvím účinných složek. Ve skutečnosti většina z nich vlasy i vlasovou pokožku umyje, tudíž pak vlasy nevypadají mastně a unaveně. Nicméně to, jak dále tyto přípravky působí, a účinné složky v nich, ve většině případů nelze zcela prokázat, protože se jedná o kosmetické přípravky, které nemusí mít žádné oficiální klinické studie.

Vždy je samozřejmě vhodné hledat přípravky určené pro konkrétní typ vlasů, nicméně bez osobní zkušenosti jen těžko naleznete ten nejideálnější přípravek pro sebe. A to platí jak pro přírodní, tak konvenční přípravky na vlasy, a to dokonce i pro profesionální péči. To, co vyhovuje jednomu, tak nemusí vůbec vyhovovat druhému. Vždy je to tedy především o vlastním pocitu.

V životě většiny z nás sehrává kadeřník důležitou roli, mnohdy je nám i vrbou či přítelem

Styl

Že není vše v pořádku, poznáte tak, že vás bude krátce po umytí svědět hlava, vlasy se vám rychle zmastí, splihnou, nebo se naopak vysuší, může dojít k tvorbě lupů, ale i zčervenání vlasové pokožky. Špatný šampon může být i ten, po kterém máte pocit těžkých vlasů apod.

Pokud ale za největší problém považujete, že šampon nefunguje tak, jak slibuje, a to zejména u přípravků na padání vlasů, pak mějte na mysli, že žádný přípravek v těchto případech nefunguje okamžitě. Vše chce čas.

Účinky správné péče se tak mohou projevit až za několik týdnů, či dokonce měsíců. Pokud tedy budete přípravky po týdnu střídat s tím, že ty předchozí nefungovaly, pak je možné, že jen nestihly zafungovat.

Nic nezrychlíte ani tak, že budete používat naráz hned několik přípravků. Raději proto vždy vše zkonzultujte se svým kadeřníkem a u větších potíží s dermatologem. I v péči o vlasy totiž platí, že všeho moc škodí.

Složení jídelníčku

Vlasy jsou tvořeny výhradně z bílkovin, proto je důležité jich mít dostatek i v jídelníčku. Velmi důležité je mít i dostatek železa v krvi, jelikož to je nezbytné pro většinu metabolických procesů, jež mají souvislost s kvalitou pokožky a vlasů.

V jídelníčku by neměly chybět luštěniny, vejce, ryby, z nichž získáváme důležité omega-3 a 6 mastné kyseliny (dodáte lesk). Ze zeleniny bychom se měli zaměřit na listovou zeleninu. Nezbytností je rovněž dostatečný příjem vitaminů C a E a pak také skupiny B. Z minerálů je velmi důležitý hořčík a ze stopových prvků zinek.

Důležitý je i dostatečný pitný režim.

Sedm potravin pro krásu vlasů

Zdraví

Pozor na emoční stres

Emoční stres sehrává v kvalitě našich vlasů skutečně velmi důležitou roli. Pokud ztratíte někoho blízkého či zažijete velký konflikt v práci, ale také s nejbližšími, je velká pravděpodobnost, že se to po čase odrazí i na vašich vlasech.

Podobně ale může zafungovat i tělesný stres, když podstoupíte nějaký větší chirurgický zákrok, ale třeba i autonehodu, velkou ztrátu krve či otěhotníte.

Vlasový folikul totiž vyžaduje naprosto dokonalé podmínky a velmi citlivě tak reaguje na každou změnu. Stres tak spouští u vlasu přechod z fáze růstu do fáze odpočinku. Po čase odpočinku, jenž u vlasového folikulu trvá tři měsíce, dochází k jeho vyloučení a vypadnutí.

Proto pokud někomu ve velkém vypadávají vlasy, pak by si měl uvědomit, že se tak zřejmě neděje kvůli momentálním okolnostem, ale okamžikům, které se odehrávaly před třemi měsíci.

V případě těhotenství je vše dáno výraznou změnou hladin hormonů, jež se dramaticky mění při porodu. I na tuto událost vlasový folikul reaguje tak, že přestane růst a přechází do fáze odpočinku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že dlouhodobé nošení roušek může způsobovat nejrůznější kožní problémy. Teplo, vlhkost způsobená kapénkami, ale i potem mohou...

Výběr článků

Načítám