Hlavní obsah

Za vypadávání vlasů mohou špatně korigované oční vady, hormony, ale i podzim

Novinky, Dana Sokolová

Každý den nám může vypadnout 50-100 vlasů. Na podzim to může být více, protože přirozený přírodní cyklus v tomto ročním období způsobuje obměnu kštice, podobně jako zvířata mění srst, což potvrzuje i nejnovější vědecká studie publikovaná na stránkách British Journal od Dermatology. Jakmile vám v kartáči ale zůstává doslova chomáč vlasů, pak za tím může stát skutečný problém a je zapotřebí ho začít řešit.

Foto: Profimedia.cz

Za padání vlasů může i podzimní čas či nadměrný stres.

Článek

Léto a podzim jsou časem, kdy je vypadávání vlasů hojnější, bez ohledu na zeměpisné rozdíly. Některé studie naznačují, že srpen a září jsou měsíce, kdy je tento problém nejvýraznější. Jde o takzvanou telogenní fázi, kdy je vlas ještě ve vlasovém kořínku, ale jeho životnost je prakticky ukončena, už neroste a brzy vypadne.

Podle Normy Cameliové z Dermatologického ústavu San Gallicano v italském Římě za podzimním vypadáváním vlasů může stát i zánět vlasové pokožky, jenž mohl být vyvolán již v létě důsledkem delšího pobytu na slunci.

To všechno ještě může znásobit stres, který také oslabuje vlasovou pokožku. „Jestliže jsme pod tlakem, synchronizují se a urychlují cykly vlasových váčků, až může nastat značná ztráta vlasů. Ztráta vlasů je homogenní, ale pokud se včas zasáhne a problém se nestane chronickým, může být řešen,” upozorňuje pro italský deník Corriere della Sera Pietro Tesauro, předseda Italské společnosti trichologie (vědní obor zaměřený na studium vlasů).

Vaše vlasy už volají SOS? Máme pro vás pár tipů aneb Udělej si sám

Styl
Jak zjistíme, že skutečně ztrácíme příliš mnoho vlasů?
„Mnoho žen si vlasy pořádně pročesává až při mytí. Jelikož jsou na sebe vlasy často díky stylingu přichyceny, nevypadávají průběžně, ale právě až při mytí. Pokud se pak najednou uvolní všechny vypadané vlasy, může to vyvolat u žen paniku. Dobré je tak sledovat, jaký má vypadnutý vlas koneček - má-li na konci bílou tečku, jedná se o kořínek a v takový okamžik se pravděpodobně jedná o klasickou a zcela přirozenou obměnu vlasů,” upozorňuje Linda Žáková, vlasová specialistka značky Paul Mitchell.

 Když za vypadávání vlasů mohou hormony

Zatímco u mužů hraje při vypadávání vlasů roli především dědičnost konkrétně tzv. androgenetická alopecie, kdy vlasy vypadávají na základě poklesu hladiny testosteronu, u žen se tak nejčastěji děje při hormonální nerovnováze v důsledku těhotenství, porodu či menopauzy.

Někdy má na vypadávání vlasů vliv i špatně zvolená antikoncepce. Nicméně vždy se jedná o dočasnou záležitost. Jakmile u žen dojde k ustálení hladiny hormonů, dojde i k zastavení vypadávání. U mužů by museli lékaři zakročit včas, než dojde k úplnému zničení vlasového kořínku, aby vypadávání vlasů pozastavili, jinak se již jedná o nevratný stav.

Štítnou žlázu je třeba hlídat. Potíže s ní mívají častěji ženy

Zdraví

Pozor na špatně korigovanou oční vadu

Překvapivý je nejen samotný fakt, že vypadávání vlasů souvisí s oční vadou, ale také skutečnost, že se může týkat také lidí, kteří dosud brýle vůbec nenosili. I minimální odchylka totiž hraje důležitou roli.

„Oko se extrémně namáhá při zaostřování obrazu, čímž je drážděno velké množství nervových vláken. Celý komplikovaný proces na úrovni mozku vede k nadměrnému vypadávání vlasů,“ vysvětluje souvislosti Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky DuoVize.

Ten, kdo dosud problémy se zrakem nepociťoval, navíc není zvyklý pravidelně navštěvovat očního lékaře – tudíž se u něj vada nekoriguje včas. A to se pak v dlouhodobém horizontu může podepsat i na hustotě porostu hlavy, což byl i případ čtyřicetileté Jany Dvořákové.

Ta nikdy brýle nenosila, proto ji vůbec nenapadlo, že by její zhoršené vidění mohlo mít souvislost s masivně vypadávajícími vlasy. Tehdy vyzkoušela snad úplně vše, ale nic nepomáhalo. Vše se změnilo, až když navštívila kvůli zhoršujícímu se zraku očního lékaře a ten pomocí brýlí začal vadu korigovat. Vlasy záhy přestaly padat.

Jak ulevit očím při dlouhé práci na počítači

Zdraví

Podle oftalmoložky Valešové to není nic výjimečného. „Setkáváme se s tím, že nás navštěvují pacienti, kteří si stěžují na nadměrné vypadávání vlasů. Při podrobném vyšetření zjišťujeme, že žili dlouhá léta se skrytou oční vadou, o níž sami nevěděli, anebo odhalíme nevhodně nastavené dioptrie či cylindry,“ vysvětluje.

Ačkoliv k problému může dojít kdykoliv během života, svou roli někdy sehrává i věk. Stárnutí postihuje také oči a i ti, kdo po celý život viděli ostře jako rys, začnou mít s příchodem čtyřicítky problém s rozostřeným viděním. To ovšem přichází plíživě a zpočátku tomuto „mžourání“ nemusí člověk věnovat pozornost. Právě nadměrné ostření ale může souviset s padáním vlasů.

Další problémy ovlivňující padání vlasů

Významnou roli může při řídnutí vlasů sehrát také špatná funkce štítné žlázy. Její nadměrná činnost vlasům rozhodně neprospívá, kromě znatelného úbytku se porucha funkce štítné žlázy podepíše i na jejich kvalitě. Stávají se jemnějšími, křehčími, snadno se lámou a výjimkou není ani zvýšení maštění.

Stejně tak mohou vlasy začít vypadávat po prodělání infekce. Neděje se tak ale bezprostředně po prodělané infekci. Padání vlasů se může projevit i s odstupem dvou až tří měsíců.

Vliv mohou mít i užívané léky, dle odborníků se problémy vyskytují zejména po užití cytostatik, imunosupresiv, antikoagulancií, antiepileptik nebo cholestatik.

Foto: archív firem

Přípravky pro boj s nadměrným vypadáváním vlasů

Foto: Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 cílená péče proti vypadávání vlasů pro ženy, 5 aktivních látek pro komplexní účinek, od 1380 Kč; Tierra Verde Kaštanový šampon pro posílení vlasů - je vyráběný z výtažku kaštanu v biokvalitě a pochází ze zámecké zahrady ve Slavkově. Zlepšuje prokrvení vlasové pokožky a působí tak proti vypadávání vlasů. S jemnou vůní bio esenciálního pomerančového oleje, od 179 Kč; Šampon Eucerin DermoCapillaire - efektivně bojuje proti řídnutí, ztenčování a vypadávání vlasů. Je vhodný i jako prevence proti řídnutí vlasů danému genetickou dispozicí a hormonálními vlivy, od 374 Kč; Revalid Stimulating Shampoo - stimuluje kmenové buňky, posiluje vlasové kořínky a vede tak k obnově růstového cyklu vlasů, v lékárnách 329 Kč; Evergetikon Přírodní tonizační vlasový šampon proti padání vlasů - s rozmarýnem a šalvějí. Bioaroma kosmetika, 294 Kč

Řešení problému

Pokud je známa příčina a je možno ji odstranit, je problém vyřešen a vlasy dorostou. Pomoci v tomto směru může tricholog či dermatolog.

Jednou z metod, jak mapovat vypadávání vlasů, je provedení digitální dermatoskopie s možností uložení fotografie a porovnání stavu vlasové pokožky v čase. Při potřebě ověření diagnózy je možné udělat biopsii s dalším histologickým vyšetřením.

„Dalším krokem v léčbě bývá obvykle provedení krevních odběrů, které by mohly odhalit přítomné endokrinní choroby, sníženou hladinu železa, minerálů a další problémy. Je-li tímto vyšetřením příčina odhalena, je zahájena adekvátní terapie,“ vysvětluje dermatoložka Lucie Rajská z Kliniky preventivní dermatologie.

Kromě zaměření se na léčbu nemocí, hormonální nerovnováhy, špatné funkce štítné žlázy apod. přichází na řadu jídelníček a používání speciálních kosmetických přípravků.

V jídelníčku by neměly chybět luštěniny, vejce, ryby, z nichž získáváme důležité omega 3 a 6 mastné kyseliny (dodáte lesk). Ze zeleniny bychom se měli zaměřit na listovou s dostatečným obsahem železa pro okysličování krve. Nezbytností je rovněž dostatečný příjem vitaminů C a E a zejména skupiny B. Z minerálů jmenujme hořčík a ze stopových prvků zinek.

Foto: archív firem

Přípravky, které mohou pomoci s vypadáváním vlasů

Foto: Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 cílená péče proti vypadávání vlasů pro muže, 5 účinných látek pro komplexní účinek 1620 Kč; Hairize Vlasové sérum s přírodními kmenovými buňkami, 1512 Kč; Freelimix Kyo Kyoorganic Elixír na vlasy - obsahuje funkční biologické ingredience chránící před fyzickým a mechanickým stresem. Marionnaud 583 Kč; Aktivační sérum proti vypadávání vlasů Pivní kosmetika - významně podporuje růst vlasů a zamezuje jejich vypadávání, 459 Kč; Balea Men vlasové tonikum s kofeinem - díky silné formulaci s kofeinem a RootBio Tec brání vypadávání vlasů a posiluje je od kořínků, dm drogerie 90 Kč; Luna bylinný šampon lopuchový - pomůže s padáním vlasů, od 38 Kč; Dr.Max Caffeine Shampoo - obsažený kofein stimuluje vlasové kořínky a pomáhá tak růstu vlasů, 119 Kč

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.), přípravky a správná péče velmi rychle zafungují.

„Svou pozornost bychom měli věnovat i pokožce hlavy jako takové a při výběru pečujících přípravků se nezaměřovat jen na vlasy. Ano, jsou sice na očích, ale pokožka je přeci onen důležitý orgán, který je na hlavě drží a jen ze zdravé pokožky může vyrůst zdravý vlas.

Maz je obvykle přirozenou ochranou pokožky. Pokud se ho na hlavě ale nachází přebytek, což se stává hlavně při špatné technice mytí, kdy se soustředíme jen na vlasy, a ne na kůži, zoxiduje ve vlasových folikulech a ohrožuje zdravé cibulky, které jsou pak mnohem náchylnější k vypadávání,” upozorňuje vlasová specialistka Linda Žáková.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Technologie a věda jdou neustále kupředu, což se odráží i na kvalitě a účinnosti mnohých kosmetických přípravků. Ne vždy ale lze zcela věřit mnoha tvrzením,...

Výběr článků

Načítám