Hlavní obsah

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Novinky, Dana Sokolová

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že dlouhodobé nošení roušek může způsobovat nejrůznější kožní problémy. Teplo, vlhkost způsobená kapénkami, ale i potem mohou vést k rozkladu struktury pokožky a způsobovat její podráždění, vznik nejrůznějších lézí či aknózních pupínků. Poradíme vám proto, jak správně o pleť pod rouškou pečovat, aby k takovým potížím nedocházelo.

Foto: Profimedia.cz

Péče o pleť v době koronavirové

Článek

Jednorázové chirurgické roušky mají často drsnější strukturu, tudíž mohou citlivou pleť obličeje podráždit jen samotným třením. Když se navíc na podrážděnou pleť dostanou i mikroby z roušky, může si jedinec zadělat na pořádný problém.

Látkové roušky vlastní výroby mohou mít měkčí strukturu, stále ale mohou pleť vysušovat a dráždit, protože bavlněná vlákna absorbují přirozený maz. Pokud navíc při praní roušek používáte aviváž, může dojít při kontaktu roušky s pletí také k ucpávání pórů. K tomu může dojít ale i v důsledku zbytků pracích prostředků.

Mastná a problematická pleť se sklonem k akné

Nošení roušky bohužel může zhoršit naprosto každou pleť se sklonem k akné. Je to dáno zejména zvýšenou potivostí v oblasti pod rouškou.

Nejlepší způsob, jak tento problém řešit, je bodové ošetření pleti zinkovým krémem, které minimalizuje vznik zánětlivého ložiska a zarudnutí.

Ruce kvůli nadměrnému mytí trpí, jak o ně v této době pečovat

Styl

Suchá nebo citlivá pokožka

Lidem s citlivou pokožkou rouška ještě více vysouší pokožku a způsobuje zarudnutí pleti pod ní.

Pleť poté může začít svědit a může se na ní objevit šupinatá vyrážka podobná ekzému. Je to způsobeno i tím, že pleť absorbuje neznámé chemikálie a mikroby.

Proto noste roušku jen v okamžicích, kdy opravdu musíte - jakmile nemusíte, sundejte ji, umyjte obličej a zvlhčete jej termální vodou, hydratačním sérem či pleťovou maskou.

Proč jsou kosmetické přípravky s kyselinou hyaluronovou tak oblíbené

Styl

Pleť se zánětlivými ložisky

Lidé, které trápí zánětlivé nebo jiné chronické kožní potíže jako růžovka, ekzém či lupénka, mohou při nošení roušky trpět ještě více.

Při dlouhodobém nošení roušky tak své pleti dopřejte několikrát za den studený obklad, který minimalizuje otok a také zklidní zánět.

Pokud se pod rouškou či respirátorem začnou vytvářet modřiny, pak jako první pomoc výtečně poslouží arnikový krém či gel.

Retinol vyhlazuje vrásky a pomáhá s lepší regenerací pokožky

Styl

Jak dále chránit pleť před vznikem akné pod rouškou?

  • Vždy, když je to možné, noste čistou masku. Pokud u sebe nemáte čistou roušku, nastříkejte vnitřní část již použité roušky alkoholem, a až uschne, opět si ji nasaďte.
  • Před použitím jakékoliv masky či respirátoru pleť nejprve ošetřete zvlhčovačem na bázi oleje. Ideální je, pokud tyto přípravky obsahují také přísady jako bambucké či kakaové máslo či jojobový olej, který vytvoří mezi pokožkou a maskou ochrannou bariéru.
  • Někdy jako ochrana pokožky může posloužit i kvalitní make-up. Ten je ale zapotřebí vždy řádně odlíčit, aby od něj nedocházelo k ucpávání pórů.  
  • Používejte kvalitní a také šetrné kosmetické přípravky. Na čištění pleti jsou vhodná pleťová mléka, krémy, ale i oleje, tonery na bázi aloe a zvlhčovače. Pokud se chcete vyhnout jakýmkoliv dráždivým látkám, pak je vždy zapotřebí upřednostňovat přípravky bez vůně - chcete-li s vůní, pak na bázi éterických olejů.
Foto: archív firem

Péče o pleť v době nošení roušek

Foto: Zleva: La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 obnovující balzám. Multi-obnovující balzám pro citlivou a podrážděnou pokožku s panthenolem a zinkem, Dr. Max 345 Kč; Nivea Hyaluron Cellular Filler hydratační sérum - účinně hydratuje a vyživuje, od 317 Kč; Vichy Minéral 89 posilující a vyplňující Hyaluron-Booster - posiluje funkci kožní bariéry a působí tak proti agresorům, jako je znečištění, stres či únava. Notino 485 Kč; Lavera Faces Bio Mint hydratační fluid pro mastnou pleť - intenzivně hydratuje, působí proti nedokonalostem, sjednocuje tón pleti, dodává pleti svěžest a jas, od 212 Kč; Purity Vision Camomile jemná čisticí voda s heřmánkem - pomáhá předcházet tvorbě akné, zklidňuje a chrání pleť, lze použít i pro citlivou pleť, 197 Kč; Uriage EAU Thermale termální voda - s unikátním složením minerálních látek a stopových prvků zklidňuje citlivou a reaktivní pokožku a vytváří bariéru proti alergenům a bakteriím. Dr. Max 219 Kč; Nahoře: Shiseido Finish Powder Foundation Hydratační pudrový make-up s novou technologií pro lehkou a krémovou texturu s kyselinou hyaluronovou a extraktem silného antioxidantu tymiánu, 1490 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Technologie a věda jdou neustále kupředu, což se odráží i na kvalitě a účinnosti mnohých kosmetických přípravků. Ne vždy ale lze zcela věřit mnoha tvrzením,...

Výběr článků

Načítám