Hlavní obsah

Kurdové nejsou žádní andílci, obul se Trump do bývalých spojenců

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu bagatelizoval současnou situaci na severovýchodě Sýrie, kde minulý týden zahájilo ofenzivu proti syrským Kurdským milicím Turecko. „Není to naše hranice,” řekl Trump v Oválné pracovně a doplnil, že Kurdové „nejsou žádní andílci”. Informovala o tom televize NBC.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Turecko minulý týden spustilo rozsáhlou ofenzívu proti kurdským milicím v severní Sýrii. Učinilo tak jen pár dnů poté, co Trump oznámil, že američtí vojáci region opustí. Kurdské ozbrojené síly přitom bojovaly s Američany proti Islámskému státu (IS) a ztratily kolem 11 000 bojovníků.

Trump novinářům řekl, že Spojené státy nejsou policejním orgánem a doplnil, že tureckému prezidentovu Recepu Tayyipu Erdoganovi „nedal zelenou” pro vpád do Sýrie.

Ankara operaci hájí tím, že cílem je vyčistit syrskou oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž považuje také kurdské milice YPG. Erdogan tam chce vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část z 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Bylo to strategicky brilantní, chlubí se Trump

Trump řekl, že situaci na turecko-syrské hranici považuje za „strategicky brilantní” pro Spojené státy. „Naši vojáci jsou z toho venku. Naši vojáci jsou v naprostém bezpečí. Musí si to vyřešit. Možná se jim to povede bez bojů,” řekl americký prezident.

Erdogan: Žádná síla nás nezastaví, s americkým ministrem jednat nebudu

Turecká invaze

„Sledujeme to, jednáme a snažíme se Turecko přimět, aby udělalo správné rozhodnutí, protože chceme zastavit války,” doplnil.

Kurdům se dařilo jen s námi, přisadil si Trump

Trump také řekl, že Kurdové nejsou „žádní andílci”. „Bojovali s námi. Zaplatili jsme hodně za to, aby s námi bojovali a to je v pořádku. Dařilo se jim, když bojovali s námi. Když po našem boku nebojovali, už se jim tolik nedařilo,” poznamenal.

Trump, který je obviňován, že nechal někdejší kurdské spojence na holičkách, vyvolal kritiku kontroverzním výrokem už minulý týden když řekl, že Kurdové nepomáhali USA tam, kde to neodpovídalo kurdským zájmům, a jako příklad uvedl vylodění spojenců v Normandii za druhé světové války nebo boje amerických vojáků v Afghánistánu či v Tichomoří.

Pohněval tím řadu kurdských pamětníků, kteří kurdské agentuře Rudaw vylíčili konrétní příběhy kurdských vojáků, kteří bojovali po boku spojenců za druhé světové války na různých frontách, včetně Normandie.

Kurdové vyvracejí Trumpův argument, že nebojovali proti nacistům

Turecká invaze

Kurdové se dohodli s Asadem, Trumpovi je to jedno

Velitel arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) Mazlúm Abdí ve středu v rozhovoru s kurdským kanálem Ronahi TV upozornil, že Trump neprotestoval proti víkendové dohodě syrských Kurdů a Damašku, podle které se syrská armáda přesunula na severovýchod, aby odrazila turecký vpád.

Abdí řekl, že Rusko, které je spojencem Damašku, se za dohodu zaručilo. Dohoda má podle kurdského velitele zajistit cestu k politickému řešení situace na severu země. Abdí zároveň upřesnil, že syrská vládní vojska se mají rozmístit podél celé severovýchodní části hranice s Tureckem a zprávy o tom, že SDF vládě předává kontrolu nad svým územím jsou nepravdivé. Na severovýchodě Sýrie za občanské války, která trvá od roku 2011, vznikla de facto kurdská autonomie, kterou ale Damašek neuznává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám