Hlavní obsah

Prezidenti dali zelenou výměně vězňů

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší představitelé Moskvy a Washingtonu na summitu dali oficiálně zelenou procesu výměny prominentních vězňů. Prezidenti Vladimir Putin a Joe Biden nezávisle na sobě po setkání potvrdili, že téma bylo na stole a jednání mají pokračovat.

Foto: Mike Segar, Reuters

Joe Biden

Článek

„Nadnesl jsem otázku dvou neprávem uvězněných občanů USA, Paula Whelana a Trevora Reeda,“ uvedl Biden s tím, že konkrétní výsledky dohod ze Ženevy by se měly ukázat „během šesti až dvanácti měsíců“.

„Bavili jsme se o tom,“ potvrdil Putin s tím, že v otázce „lze dosáhnout kompromisů“. „Ministerstva zahraničí na tom budou pracovat,“ dodal.

Americká sněmovna odhlasovala zrušení povolení pro válku v Iráku

Amerika

Podle čtvrtečního vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova pro Echo Moskvy „jde o téma, které nemá rádo publicitu a musí se probírat v naprosté tichosti“.

Napadení v opilosti a údajná špionáž

Trevora Reeda (29), amerického studenta a bývalého člena ochranky Baracka Obamy, ruský soud v červenci 2020 poslal na devět let do vězení za údajné napadení policistů. Reed si podle svých slov na čin nepamatuje, v době jeho spáchání „měl v sobě litr vodky“.

Paul Whelan (51), někdejší příslušník amerického námořnictva propuštěný kvůli kázeňským deliktům, byl v době zatčení ředitelem bezpečnosti ve firmě BorgWarner. Loni v červnu jej Rusko shledalo vinným ze špionáže a poslalo za mříže na šestnáct let.

Whelan tvrdí, že mu v Moskvě „přítel“, ze kterého se vyklubal pracovník tajné služby FSB, podstrčil flešku, podle žalobců s utajovanými skutečnostmi. Sám obsah nikdy neviděl.

Kšefty se zbraněmi a pašování kokainu

Rusko má za oceánem víc želízek v ohni, nejcennějšími jsou ale Viktor But (58), sovětský vojenský tlumočník, za časů Ruska obchodník se zbraněmi a zakladatel řady aerolinek s pronajatými či vyřazenými sovětskými stroji, který si od roku 2012 odpykává v USA 25letý trest za nelegální mezinárodní obchod se zbraněmi a podporu terorismu.

Sputnik bude do dvou měsíců schválen EMA, tvrdí ruský fond, který vakcínu propaguje

Koronavirus

Dalším prominentním vězněm je ruský letec Konstantin Jarošenko (52). Zadrželi jej v Libérii v rámci operace Relentless za účast na pašování pěti tun kokainu do USA. Po vydání do Spojených států v roce 2011 jej americká justice poslala za mříže na 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám