Hlavní obsah

Sputnik bude do dvou měsíců schválen EMA, tvrdí ruský fond, který vakcínu propaguje

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská protikoronavirová vakcína Sputnik V bude do dvou měsíců schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), informuje agentura Interfax s odvoláním na Ruský fond přímých investic (RDIF). Právě ten zodpovídá za marketing ruské vakcíny v zahraničí. Termín pro odevzdání potřebných klinických dat byl přitom 10. června a Rusové jej promeškali, informuje agentura Reuters.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

EMA zahájila průběžné hodnocení vakcíny Sputnik V letos v březnu. Takzvaný „rolling review” posuzuje dokumenty o vakcíně pocházející z laboratorních studií (neklinické údaje) a klinických hodnocení.

Ve středu pak dva na sobě nezávislé zdroje potvrdily agentuře Reuters, že ruští vědci nestihli poslední termín pro odevzdání potřebných klinických dat, který byl minulý čtvrtek.

Slovensko ukončí registraci na Sputnik koncem června

Koronavirus

Jeden ze zdrojů agentury uvedl, že neposkytnutí nezbytných údajů evropskému regulačnímu úřadu o klinických hodnoceních odloží případné schválení vakcíny v rámci sedmadvacítky nejméně do září.

„Schválení Sputniku bude odloženo pravděpodobně do září, možná do konce roku,” cituje Reuters úředníka.

Schválení se pořád protahuje

Druhý zdroj řekl agentuře Reuters, že požadované dokumenty zašlou ruští vědci příští týden, nejpozději však do konce června.

ČR uzná Srbům, Maďarům a Slovákům očkování Sputnikem i Sinopharmem, řekl Vojtěch

Domácí

Původně se přitom očekávalo, že EMA dokončí hodnocení Sputniku už v květnu nebo červnu, a následně oznámí definitivní stanovisko.

Ruský RDIF však přesto uvedl, že vše běží podle plánu. „Rozhodnutí o načasování schvalovacího postupu je na EMA, tým Sputniku V ale očekává schválení vakcíny v následujících dvou měsících.”

Neschvalujte Sputnik V k nouzovému použití, vyzývá EMA státy EU

Koronavirus

Většina unijních států zatím s nákupem Sputniku V vyčkává na rozhodnutí z Bruselu. Jediné dva členské státy, které ruskou vakcínou očkují i tak, jsou Maďarsko a Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám