Hlavní obsah

Ke třetím dávkám míří celé státy

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí zdravotní experti se podle webu Forbes chystají doporučit třetí dávku vakcín proti covidu pro Američany ze všech věkových skupin. Třetí dávkou začalo v minulých dnech očkovat Srbsko. Turecko nabídlo některým očkovaným dokonce už čtvrtou.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Pozitivně testovaná Američanka July Howdyshellová leží na jednotce intenzivní péče při arkansaské univerzitě v Little Rocku.

Článek

Američané by měli třetí posilovací injekci dostat osm měsíců po druhé, aby se tak zajistila dlouhodobá ochrana před koronavirem. Ve Spojených státech se totiž dramaticky šíří varianta delta a dosavadní očkování jí ne vždy dokáže zabránit.

Nejmenovaní činitelé podle listu The New York Times (NYT) oznámili, že Bidenova vláda by mohla začít rozjíždět třetí kolo očkování již mezi polovinou a koncem září. Jako první mají být na řadě obyvatelé pečovatelských domů, zdravotnický personál a starší lidé, kteří patřili k prvním očkovaným v zemi a u nichž již mohla klesnout hladina protilátek.

Část Američanů již má vakcínu navíc
Asi 1,1 milionu obyvatel USA už obdrželo posilovací dávku vakcíny Moderna nebo Pfizer.
Tvrdí to web ABC News s odvoláním na Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Do toho ale nejsou započteni lidé očkovaní jednorázovou vakcínou Johnson & Johnson.
I mezi nimi již někteří dostali druhou dávku další vakcíny.

Podle NYT přeoočkování čeká nejdříve ty, kdo dostali vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna. Bude se týkat i Američanů po jednodávkovém preparátu Johnson & Johnson.

USA začnou přeočkovávat po osmi měsících od druhé dávky

Koronavirus

Srbsko i Rakousko

I v Srbsku, kde se začalo očkovat třetí dávkou v úterý, dostali přednost senioři, lidé se sníženou imunitou, zdravotnický personál a lidé, kteří často cestují. Výzvy měly chodit automaticky v podobě SMS či mailu.

Všichni vyzvaní i zájemci mohou dostat třetí dávku teprve 180 dní od obdržení druhé. Budou si moci vybrat jednu ze čtyř schválených vakcín. Nemusí se přitom jednat o stejný typ jako u předchozích dvou dávek. Srbsko začalo očkovat proti covidu-19 už v prosinci a na jaře patřilo k nejrychleji očkujícím zemím v Evropě. V posledních měsících však tempo vakcinace upadá kvůli nízké ochotě části lidí nechat se očkovat. Plně očkovaných jsou nyní jen asi dvě pětiny populace.

Rakousko v úterý schválilo očkování třetí dávkou covidové vakcíny. Pro tyto účely se budou používat pouze preparáty Pfizer/BioNTech a Moderna. Jako první dostanou možnost přeočkování po uplynutí šesti až devíti měsíců od poslední dávky senioři nad 65 let, chronicky nemocní a ti, kteří dříve dostali vakcíny firem AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Za jakých podmínek se vrátí žáci do škol? Brífink ministrů Vojtěcha a Plagy

Domácí

Turci nabízí dokonce už čtvrté očkování

Po nich přijdou na řadu všichni dospělí očkovaní vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna, jimž bude třetí dávka podána 12 měsíců po druhém očkování.

Turecko nabídne některým skupinám obyvatelstva čtvrtou dávku vakcíny proti covidu-19. Oznámilo to v pondělí tamní ministerstvo zdravotnictví. Zdůvodnilo to tím, že EU či Spojené státy neuznávají čínskou vakcínu Sinovac. Čtvrtou dávku tedy dostanou ti, kdo byli očkováni dvěma dávkami Sinovaku a jednou dávkou preparátu Pfizer/BioNTech.

„Z medicínského hlediska není čtvrtá dávka potřeba. Cílem tohoto opatření je splnit pravidla některých zemí, které vyžadují dvě dávky vakcíny mRNA,“ sdělil ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Vakcíny mRNA obsahují genetickou informaci viru. Patří k nim mj. Pfizer/BioNTech. Čínský Sinovac naopak mRNA vakcínou není.

Nový Zéland jde do celostátní karantény kvůli jednomu případu nákazy

Koronavirus

Nejméně jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo v Turecku, které má asi 83 milionů obyvatel, na 44,3 milionu lidí. Dvě dávky tam má již 33,3 milionu obyvatel. Třetí dávku vakcíny dostalo 6,8 milionu obyvatel Turecka.

Používání třetích dávek je politicky sporné. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala počátkem srpna k moratoriu na posilovací očkování proti covidu-19 minimálně do konce září. Má se tak zajistit více vakcín pro chudé země, kde se očkování ještě vůbec nerozběhlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám