Hlavní obsah

Nový Zéland jde do celostátní karantény kvůli jednomu případu nákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington/Canberra

Nový Zéland vstupuje do několikadenní celostátní karantény poté, co se v největším městě Aucklandu prokázal jediný případ nákazy koronavirem. V úterý to oznámila tamní premiérka Jacinda Ardernová. Novozélandští zdravotníci doposud plně naočkovali jen 18,7 procenta obyvatel.

Foto: TVNZ, Reuters

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová

Článek

Nakažený 58letý Novozélanďan žije v Aucklandu a navštívil nedaleký Coromandel. Tato města proto čeká sedmidenní uzávěra, ve zbytku země opatření potrvají tři dny. Podle Ardernové úřady předpokládají, že se muž infikoval variantou delta, potvrzeno to však zatím nemají. Po zdroji nákazy nyní pátrají.

Uzávěra vstoupí v platnost v úterý před půlnocí místního času, lidé při ní musejí zůstat doma a vyhýbat se kontaktu s ostatními. Většina lidí může domov opustit jen v nutných případech.

Nový Zéland pootevře hranice očkovaným turistům na začátku příštího roku

Cestování

Nový Zéland dosud v porovnání s jinými zeměmi epidemii úspěšně čelil, což bylo částečně zapříčiněno tvrdými omezeními a geografickým postavením. Poslední šíření zaznamenal v únoru letošního roku. Od počátku epidemie zde s koronavirem zemřelo 26 lidí.

Podle serveru Our World in Data je dosud na Novém Zélandu plně naočkováno 18,7 procenta lidí, alespoň jednu dávky vakcíny proti koronaviru pak obdrželo 32,3 procenta obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám