Hlavní obsah

Čína a Rusko spolupracují s Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Čína a Rusko budou s největší pravděpodobností spolupracovat s hnutím Tálibán v Afghánistánu. Čína uvedla, že s ním chce navázat přátelské vztahy. S jeho zástupci se chystá setkat i Rusko.

Foto: Xinhua, Reuters

Čínský ministr zahraničí Wang I s mullou Abdulem Ghani Baradarem, politickým šéfem Tálibánu

Článek

Moskva zatím neplánuje evakuaci ruského velvyslanectví v Kábulu. Agentura TASS přinesla během pondělního dopoledne zprávu, že ruský velvyslanec v Afghánistánu Dmitrij Žirnov se v úterý setká se zástupcem hnutí Tálibán, aby s ním probral bezpečnost ruské diplomatické mise.

„Náš velvyslanec je v kontaktu se zástupci vedení Tálibánu. Zítra, jak mi řekl jen před deseti minutami, se setká s koordinátorem z vedení Tálibánu za účelem zajištění bezpečnosti včetně našeho velvyslanectví,“ řekl Zamir Kabulov z ruského ministerstva zahraničí pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy.

Osm let mě drželi v Guantánamu, chvástal se vůdce Tálibánu z prezidentského paláce

Zahraniční

Organizace udržuje „dobré vztahy s Ruskem“ a „politiku obecně zajišťující bezpečné podmínky pro fungování ruské a jiné ambasády,” citovala agentura AP mluvčího politického křídla Tálibánu Suhajl Šahína.

Zřejmě nejdále v navázání vztahů s Tálibánem je Čína. Na konci letošního července navštívila zemi devítičlenná delegace Tálibánu a během dvou dnů se setkala s čínským ministrem zahraničí Wangem I. „Když velká asijská velmoc, jako je Čína, ukáže, že uznává politickou legitimitu Tálibánu, když se s nimi setkává tak otevřeně, znamená to pro Tálibán velké diplomatické vítězství,” řekl Lin Minwang ze šanghajské univerzity.

Ulice Kábulu nejprve zachvátila hysterie, pak se všichni před Tálibánem schovali

Svět

Čína při jednání s Tálibánem může podle něj sehrát zásadní a silnější roli, protože na rozdíl od Ruska nebo USA s radikálním hnutím nikdy nebojovala.

Tálibán po setkání s čínským šéfem diplomacie oznámil, že Čína by mohla hrát větší ekonomickou roli. Lákadlem pro velmoc jsou nerostné suroviny Afghánistánu a nezanedbatelná je snaha Pekingu získat vliv ve světě. „Prioritou Číny je zastavení bojů, protože chaos plodí náboženský extremismus a terorismus,“ dodal Li, profesor na sečuánské univerzitě.

Čína se obává, aby se zhoršení bezpečnostní situace neodrazilo na její politické situaci, aby se Afghánistán nestal baštou pro čínské militantní skupiny.

Afghánci se zoufale snaží dostat do letadel, na kábulském letišti vypukla panika

Svět

Pákistán, který byl obviňován z pomoci tvoření zázemí pro bojovníky Tálibánu, by mohl hnutí také podpořit poté, kdy premiér Imran Chán odmítl odsoudit jejich nedávná zvěrstva.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že jeho země bude společně s Pákistánem usilovat o stabilitu v Afghánistánu, aby se zastavila rostoucí migrační vlna.

Další zemí, která má své zájmy v Afghánistánu, je Írán, který se obává sunnitského Tálibánu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v neděli řekl, že „Írán je připraven pokračovat v mírotvorném úsilí“ v Afghánistánu. „Násilí a válka – jako okupace – nikdy nevyřeší problémy,“ dodal na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám