Hlavní obsah

Afghánci se zoufale snaží dostat do letadel, na kábulském letišti vypukla panika

– Kábul

V metropoli Afghánistánu Kábulu panuje od neděle, tedy od chvíle, kdy do města vstoupili bojovníci Tálibánu, totální chaos. Z města se snaží dostat nejen pracovníci ambasád, ale také mnozí Afghánci, kteří nechtějí žít pod vládou islamistů. Do areálu kábulského letiště Hámida Karzaího vnikly tisíce Afghánců, kteří se snaží dostat ze země. Američtí vojáci stříleli do vzduchu, aby na letišti zjednali pořádek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Afghánští občané se zoufale snaží uprchnout na letiště v KábuluVideo: AP

 
Článek

Pozemní přechody jsou uzavřeny a kontrolovány tálibánci. Pro odchod ze země je proto klíčové kábulské mezinárodní letiště, kam v neděli a v noci na pondělí kromě zahraničních diplomatů směřovaly tisíce místních obyvatel.

Západní média sdílela video z Twitteru, které ukazuje dav na ploše přímo u letadel. Televize CNN uvedla, že na letištní plochu se nahrnuly stovky lidí. Podle BBC měla zoufalá snaha dostat se do některého z letadel rysy davové paniky. Američtí vojáci museli v pondělí ráno střílet do vzduchu, aby odehnali tisíce Afghánců, kteří se dostali na plochu letiště, uvedla agentura AFP.

Letiště je uzavřeno pro komerční lety a je to jedno z posledních míst, které není pod kontrolou Tálibánu. Kvůli zajišťování bezpečnosti při evakuacích se do Kábulu vrací tisíce amerických a stovky britských vojáků, jednotky tam poslaly i další země.

Americké ministerstvo obrany v neděli schválilo nasazení dalších 1000 vojáků, na závěr logistických operací tak bude dohlížet celkem 6000 příslušníků armády USA. To je zhruba dvojnásobek počtu vojáků, které USA v Afghánistánu měly na jaře na začátku operace směřující k ukončení téměř 20 let trvající bojové mise.

Tálibán podle britských médií oznámil, že všem lidem bude dovoleno se z letiště beztrestně vrátit domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám