Hlavní obsah

Osm let mě drželi v Guantánamu, chvástal se vůdce Tálibánu z prezidentského paláce

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Při nedělní tiskové konferenci Tálibánu, vysílané přímo z prezidentského paláce v Kábulu, pronesl jeden z vůdců islamistických radikálů větu, na kterou američtí politici jen tak nezapomenou. „Osm let jsem byl v Guantánamu,” chlubil se bojovník, jehož identitu se zatím nepodařilo ověřit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tálibán obsadil prezidentský palácVideo: AP

 
Článek

Věznice v Guantánamo Bay je určena pro nejvíce nebezpečné teroristy a je nechvalně proslulá pro drsné zacházení. Záběry tiskové konference Tálibánu z prezidentského sídla odvysílala arabská televizní stanice Al-Džazíra.

Několik tálibánských bojovníků sedělo u prezidentského stolu, když jeden z nich do mikrofonu sebevědomě oznámil, že je bývalým vězněm Američany ovládaného, extrémně střeženého vězení v kubánské zátoce Guantánamo.

Tálibán kontroluje prezidentský palác. Chystá se vyhlásit Islámský emirát Afghánistán

Blízký a Střední východ

„Dvacet let jste utlačovali naše lidi,” řekl bojovník. Poté dodal: „Já jsem byl v Guantánamu osm let.”

Kdo tímto Tálibáncem je a zda skutečně mluví pravdu, není zatím jasné, světovým médiím se dosud nepodařilo jeho totožnost stoprocentně ověřit.

Podle Charlese Listera z Institutu pro Blízký Východ by se mělo jednat o Gulama Rahaniho, bývalého zpravodajce Tálibánu, který byl z Guantánama propuštěn v roce 2007.

Jeho švagrem je někdejší zástupce ředitele tálibánských zpravodajců Abdul Haq Wasi, který rovněž pobýval v Guantánamu mezi lety 2002 až 2014. Americká vláda ho spolu s čtyřmi dalšími Tálibánci vyměnila za zadrženého amerického vojáka.

Mučení bez soudu

Vězení v Guantánamu založil americký prezident George W. Bush v reakci na teroristické útoky 11. září 2001 a dodnes slouží pro nejvíce nebezpečné zločince na světě a „ilegální bojovníky” zajaté v Iráku, Afghánistánu a dalších místech.

Guantánamo bude v provozu nejméně další čtvrt století

Amerika

Podle lidskoprávní organizace Amnesty International však jsou lidé v Guantánamu bez řádného soudu, neomezeně dlouho a jsou dozorci pravidelně mučeni v rozporu s právy, kteráé zaručuje americká ústava.

O kontroverzních podmínkách v Guantánamu panovaly mezi americkými prezidenty neshody. Bushův nástupce Barack Obama chtěl věznici rušit, ale pro svůj návrh nezískal dostatečnou podporu v Kongresu. V roce 2018 nařídil následující prezident Donald Trump ponechat vězení funkční na neurčito.

Guantánamo se mění v domov důchodců pro teroristy

Amerika

Současný šéf Bílého domu Joe Biden pro změnu slíbil, že do konce jeho funkčního období zařízení přestane existovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám